Bartelme 24, Abramovič 23, Jakobčič 18

Rubrika: Ženska košarka

V soboto sta bili v 1. SKL za ženske odigrani še dve tekmi 1. kola nove sezone državnega prvenstva. V Ljubljani so Ježičanke na koncu gladko premagale gostujočo ekipo Domžal, državne podprvakinje pa doma niso imele težav z gostjami iz Slovenskih Konjic. Prve so na parket stopile igralke VBO Maribora in Cinkarne Celja. Branilke naslova državnih prvakinj so vpisale suvereno zmago z rezultatom 65:101.

1.SKL ZA ŽENSKE, 1. DEL TEKMOVANJA, 1.10.
DERBY JEŽICA : DOMŽALE 74:59 (22:14, 18:16, 16:17, 18:12)

Ježičanke so svoj prvi nastop v novi sezoni sklenile z zmago proti Domžalam. Ljubljančanke so si v prvi četrtini kmalu priigrale nekaj manj kot 10 točk prednosti, nato pa so to razliko držale vse do konca tretje četrtine. V zadnjem delu igre so se gostje nevarno približale le na pet točk zaostanka (56:51), vendar pa je bilo to največ kar so zmogle. Po minuti odmora domačega stratega, Predraga Milovića, so se Ježičanke odzvale z delnim izidom 12:2 in tekmo mirno pripeljale do konca ter se veselile svoje prve zmage v sezoni 2022/2023.

Ljubljančanke so veliko bolje zadevale iz igre od gostujoče ekipe (47%-32%), predvsem pa bode v oči, da so Domžalčanke iz 21 poizkusov meta za tri točke zadele le dva, medtem ko so domačinke zadele 10 metov za tri točke, to pa je bil poglaviten razlog za končno zmago ekipe iz Ljubljane.

Najboljša strelka domače ekipe je postala Maja Jakobčič (8 skokov), ki je dosegla 18 točk, Ana Dora Jeras jih je prispevala 15. Pri poraženkah je Špela Berus s sicer slabim metom iz igre tekmo zaključila pri 16 točkah, Dora Mlakar pa je z 12 točkami in 11 skoki dosegla dvojnega dvojčka.

Derby Ježica v 2. kolu zopet igra doma in 8. oktobra se bo pomerila še z drugo ekipo iz Domžal, Tosamo Ledito, medtem ko Domžale isti dan doma gostijo Pro-Bit Konjice.

TRIGLAV : PRO-BIT KONJICE 76:43 (16:9, 27:15, 16:7, 17:12)

V premiernem nastopu Triglava in Pro-Bit Konjic v sezoni 2022/2023 so se zmage, pričakovano, veselile Kranjčanke, ki so že pred tekmo veljale za favoritinje srečanja.

Po začetnem preverjanju trenutnega stanja obeh ekip, so Kranjčanke hitro prestavile v višjo prestavo, Konjičanke pa so jim težko sledile in razlika je stalno naraščala do konca tekme, saj so državne podprvakinje dobile vse štiri četrtine, na koncu pa slavile z razliko 33 točk.

Gorenjke so bile boljše v večini segmentov košarkarske igre. Bile so boljše pri metu iz igre (47%-35%), predvsem pa je bila vidna razlika pri podajah, saj so jih Triglavanke dosegle 24, gostje pa le 8. Kot zanimivost velja omeniti, da so Konjičanke veliko bolje metale za tri točke kot za dve (58%-25%), še bolj nenavadno pa je število izgubljenih žog gostujoče zasedbe, saj so se igralke iz Slovenskih Konjic ustavile pri številki kar 42!.

Rebeka Abramovič s 23 točkami in Tinkara Zoran s 14 sta bili najboljši posameznici domače ekipe. Pri ekipi Pro-Bit Konjice je Zoja Visočnik dosegla 16 točk.

Triglavanke se že v 2. kolu odpravljajo na derbi lige k Celjankam, tekma bo odigrana v petek, 7. oktobra. Konjičanke dan kasneje odhajajo na gostovanje v Domžale, kjer se bodo pomerile z istoimensko ekipo.

VBO MARIBOR : CINKARNA CELJE 65:101 (21:27, 14:21, 11:26, 19:27)
Na prvi tekmi nove sezone v 1.SKL za ženske sta se v Mariboru srečali domača ekipa in gostje iz Celja, ki so tako na današnji dan začele z obrambo naslova državnih prvakinj. Pred tekmo je bilo jasno, da so Celjanke favoritinje, to pa so nato tudi dokazale na igrišču.

Mariborčanke, ki so zaigrale brez njihove najbolj izkušene igralke, Merise Dautović in brez Tiane Meglič Šteharnik, so se v prvi četrtini dobro upirale, vendar pa so gostjam vseeno dovolile, da so dosegle 27 točk. V drugi četrtini pa so Celjanke zagospodarile na igrišču in prednost gostujoče zasedbe je hitro zrasla na 15 točk, igralke iz Celja pa so bile zelo učinkovite v napadu, saj so dosegle 48 točk, prvi polčas pa dobile z razliko 13 točk (35:48).

Tretja četrtina pa je pokazala, da lahko igralke Maribora brez dveh pomembnih igralk državnim prvakinjam parirajo le slabih 20 minut, saj so po tretjih desetih minutah Celjanke povedle že za skoraj 30 točk in zadnja četrtina je minila v kontrolirani igri gostujoče ekipe, ki se je tako razveselila svoje prve zmage v novi sezoni, dosegla pa je kar 101 točko.

Celjanke so bile premočne v skoku, saj so uspešno skočile kar 64, Mariborčanke pa le 29 krat. Prav tako so igralke iz štajerske prestolnice za tri točke metale le 13%.

Pri domači ekipi je bila najboljša strelka Špela Brecelj (8 skokov), ki je dosegla 16 točk, Tina Tomšič in Zoja Vilfan pa sta jih dodali po 10. Najboljša strelka ekipe iz Celja je postala Lea Bartelme, ki je dosegla 24 točk, nova okrepitev iz ZDA, Sara Loomis (8 skokov), pa ji je sledila z 21. Za gostje je druga tuja okrepitev, Taylah Simmons, dosegla 13 točk in kar 14 skokov.

Mariborčanke se bodo v 2. kolu, 8. oktobra v Ljubljani pomerile proti Akson Iliriji, Celjanke pa bodo dan prej odigrale prvi derbi nove sezone, ko bodo doma dočakale ekipo Triglava.