Ayton se ni pridužil Dončiću, Youngu in Porterju

Rubrika: Liga NBA

V noči na sredo se začne nova sezona lige NBA. Včeraj (oz. po našem času ob polnoči) pa se je iztekel rok, do katerega so lahko klubi z igralci, ki so jih na naboru zbrali na naboru leta 2018.

Že med poletjem je maksimalno pogodbo s tega razreda ‘nabornikov’ podpisal slovenski superzvezdnik Luka Dončić – takrat je delegacija Dallasa na podpis pogodbe prišla kar k Luki domov v Ljubljano.

Poleg Dončića sta maksimalno pogodbo podaljšanja za novince, ki jo lahko klubi ponudijo, podpisala še Trae Young (Atlanta) in Michael Porter Jr. (Denver), vsi bodo za obdobje petih let dobili 207 milijonov dolarjev.

Poleg njih so pred ponedeljkom podaljšanje podpisali Wendell Carter Jr. (Orlando) – 4 leta, 50 milijonov dolarjev, Shai Gilgeous-Alexander (Oklahoma), 5 let, 172 milijonov dolarjev in Robert Williams (Boston), 4 leta, 54 milijonov dolarjev.

Včeraj je bilo glavno vprašanje, ali se bodo za maksimalno podaljšanje uspeli dogovoriti v Phoenixu, kjer nič razen petletne maksimalne pogodbe ni hotel podpisati prvi izbor leta 2018, DeAndre Ayton, ki ima istega agenta kot Luka Dončić.

 

Do podpisa ni prišlo, Phoenix je bil po pročanju ameriških medijev pripravljen ponuditi samo tri ali štiriletno maksimalno pogodbo, s čimer pa se tabor Aytona ni strinjal. Vseeno bo imel naslednje leto Phoenix možnost enačiti ponudbe ostalih klubov v ligi, ki bi si v svojih vrstah želeli Aytona.

Sta pa do podaljšanja prišla dva njegova soigralca pri Phoenixu – Mikal Bridges je podpisal štiriletno podaljšanje za 90 milijonov dolarjev, Landry Shamet pa petletno za 43 milijonov dolarjev.

 

Najvišjo pogodbo je včeraj podpisal Jaren Jackson Jr. iz Memphisa, ki bo za štiri leta dobil 105 milijonov dolarjev. Kevin Huerter je z Atlatnto dosegel štiriletno podaljšanje za 65 milijonov dolarjev.

Poleg Aytona pogodb niso podaljšali še Marvin Bagley III (Sacramento), Mo Bamba (Orlando), Collin Sexton (Cleveland), Miles Bridges (Charlotte) in Donte DiVincenzo (Milwaukee).

Nove pogodbe stopijo v veljavo po naslednji sezoni.