Ataman ostaja, Efes napovedal nov pohod na vrh

v rubriki
Evroliga
s kategorijo
Novice
.

Za Turke sta se v nedeljo odvijala dva praznika. Eden, državni, ob spominu na 100. obletnico pristanka Mustafe Kemala Atatürka v Samsun, drugega so tamkajšnji prebivalci spremljali v Vitoriji. Anadolu Efes se je tam boril za prvi evroligaški naslov v 43-letni zgodovini kluba.

Anadolu Efes, ki je večji del svoje zgodovine nastopal pod imenom Efes Pilsen, velja za najtrofejnejši turški klub. V svoji 43-letni zgodovini so Istanbulčani 13-krat posegli po naslovu državnih prvakov, po 11-krat so naslov slavili tako v pokalnem kot tudi superpokalnem tekmovanju, v sezoni 1995/96 pa so postali tudi prvaki Koračevega pokala. Tisto leto je denimo v tem tekmovanju uspešno nastopal mariborski klub Bavaria Wolltex, ki je v šestnajstini finala izpadel proti kasnejšemu polfinalistu ASVEL-u.

Na 19. maja, točno 100 let po pristanku Mustafe Kemala Atatürka v Samsun, kar v uradni turški zgodovini velja kot začetek vojne za neodvisnost so imeli košarkarji Anadolu Efesa priložnost, da še drugič v zgodovini kluba posežejo po evropski lovoriki. Turki na ta dan praznujejo spomin na Atatürka ter slavijo dan mladih in športa.

Četi Ergina Atamana ni uspelo, a Turčija je na čelu s predsednikom turške košarkarske zveze Hidayetom Türkoğlujem na Efes izjemno ponosna. “Čestitam Anadolu Efesu, ki nas je naredil ponosne,” je na svojem Twitter računu zapisal “Hedo”, ki je svojo profesionalno košarkarsko pot pričel prav pri Efes Pilsnu, kasneje pa postal prava ikona Orlando Magic.

Ataman ostaja

Kljub porazu mnogi pravijo, da je to največji uspeh v zgodovini kluba. Košarkarji Efesa so na igrišču delovali kot povezana družina, kateri je s klopi poveljeval prav Ataman. Turški strokovnjak, ki je leta 2017 na klopi istanbulskega kluba zamenjal Velimirja Perasovića, uživa podporo predsednika Tuncayja Özilhana. Kako tudi ne. Klub, ki je lansko leto z vsega 7 zmagami končal na zadnjem 16. mestu Evrolige, je v letu dni popeljal vse do finala. Tam se njegova pot ne zaključuje. S klubom naj bi pogodbo podaljšal že pred dobrim mesecem dni.

Anadolu Efes bo z istimi igralci in enako energijo nadaljeval tudi v naslednji sezoni in znova poizkušal osvojiti naslov,” je po tekmi med drugim dejal Ataman, ki je kolegu na nasprotni klopi, Dimitrisu Itoudisu, čestital na prav poseben način: “CSKA si je zaslužil zmago. Čestitke ekipi. Rad bi čestital Itoudisu, da ni igral z Rodriguezom. Vsakič so Larkina pokrivali bolj fizični igralci, denimo Hackett, Higgins in Hines. To je bil pravi načrt.”

Spodaj dodajamo še enega izmed videoposnetkov, ki še vedno velja morda celo za najboljšega v zgodovini kateregakoli evroligaškega kluba. Navijači Anadolu Efesa so prav na poseben način izrazili podporo takratni ekipi Anadolu Efesa, za katero je igral tudi Saša Vujačić.