Arena Zagreb – Prizorišče bojev skupine C na letošnjem EuroBasketu

Rubrika: EuroBasket 2015

Arena Zagreb, v kateri bo svoje tekme na letošnjem EuroBasketu igrala tudi slovenska reprezentanca, je svoj ognjeni krst doživeli leta 2008, zgrajena pa je bil za potrebe svetovnega prvenstva v rokometu, ki ga je leta 2009 gostila Hrvaška.

S svojo lepoto in pomembnostjo za hrvaško prestolnico, je Arena postala arhitekturni simbol mesta Zagreb. Dvorano dodatno popestri nakupovalni center, ki se nahaja v njeni neposredni bližini, spektakularen pa je tudi pogled na stebre, ki so postavljeni okoli glavne zgradbe. Seveda je Arena Zagreb največja dvorana na Hrvaškem, leta 2009 pa je prejela tudi nagrado na Svetovnem festivalu arhitekture.

(foto: Tine Ružič)
(foto: Tine Ružič)

Gradnja Arene se je začela leta 2007, trajala pa je natančno 503 dneve. Dogodek, ki se je kot prvi odvil v novi dvorani, je bila rokometna tekma med reprezentancama Hrvaške in Rusije, 27. decembra 2008.

Uradno odprtje Arene se je zgodilo nekaj tednov kasneje, natančneje 17. januarja 2009, s koncertom priljubljene hrvaške skupine, Prljavo Kazalište, ki se ga je udeležilo kar 22.500 ljudi.

Osebna izkaznica – Arena Zagreb

Kapaciteta: 15.200 obiskovalcev.
Leto izgradnje: 2008.
Naslov: Ulica Vice Vukova 8, 10000 Zagreb.
Uradna spletna stran: www.zagrebarena.hr

(foto: Tine Ružič)
(foto: Tine Ružič)

Dostop do Arene Zagreb:

S tramvajem: Liniji 7 in 14 vodita v cestni krog v Novem Zagrebu, od tam pa sprehod do Arene Zagreb traja le še deset minut. Možen je tudi dostop s tramvajem linije številka 6, ki je le nekaj minut oddaljen od glavnega mestnega trga v Zagrebu.
Z avtobusom: Avtobus linije 234, iz Glavne železniške postaje odpotuje vsakih 25 minut, in vas pripelje neposredno do Arene Zagreb.
Z avtomobilom: Arena Zagreb se nahaja v severozahodnem delu Zagreba, dostopna pa je preko cestnega obroča v Novem Zagrebu, od koder se zavije proti avtocesti A1.