Anti-tekounmpovska obramba

s kategorijo
Novice
.

Giannis Antetokounmpo je bil minulo sezono izbran za najboljšega košarkarja rednega dela NBA sezone. Po ljudski logiki je najboljši košarkar najboljše lige na svetu hkrati najboljši košarkar na planetu. A ta logika se ne obnese nujno na parketu. Trener Grčije Thanasis Skourtopoulos MVP-ju Antetokounmpu na tem prvenstvu namenja komaj 24,6 minut na tekmo, kar ga uvršča na 76. mesto med vsemi posamezniki. Na lestvici strelcev s povprečjem 14,6 pik na tekmo zaseda komaj 24. mesto. Za razliko od preostalih zvezdnikov to minutažo težko pojasnimo s tem, da mu je trener namenjal počitek, saj so praktično vse tekme grške reprezentance bile relativno izenačene, z izjemo visoke zmage proti Črni gori in visokega poraza z ZDA. Dejstvo je, da Antetokounmpo preprosto ni tako dober v reprezentančnem dresu, kot smo tega vajeni v Milwaukeeju. Ali pa so slabši njegovi soigralci.

Tekma z ZDA je vsem trenerjem dala vedeti kako ustaviti Greek Freaka, kot je to že ponosno pojasnjeval brazilski trener Aco Petrović, ali pa kot je mislil NBA komentator Paul Pierce, ki je po uvodnem porazu Bucksov v seriji z njegovimi Celticsi dejal, da je serije konec, češ da je Boston rešil uganko kako se ubraniti Antetokounmpa. Enačba je preprosta: puščaj met za tri, drži roke široko, prepreči vsak prodor, po potrebi tudi z več igralci. Antetokounmpo, ki zaenkrat še ni najbolj vešč pri metu z večje razdalje, je tako prisiljen v to, da gre pod koš na silo ali poda žogo soigralcu. Ta soigralec je praviloma ob tovrstnem zaporedju dogodkov relativno osamljen izza črte za tri, s kakšnim odstotkom je sposoben zadeti ta met pa determinira, če je obramba uspešna ali ne.

Grki so po odstotku meta na Kitajskem šele 15. reprezentanca, s tretjinsko uspešnostjo pa krepko zaostajajo za Francozi, ki 47 % metom vodijo v tej statistični prvini. Ob odsotnosti elitnih šuterjev z razdalje, se branilci lahko mirne duše z več možmi posvetijo Antetokounmpu. Aco Petrović, Gregg Popovich ali Ronen Ginzburg niso ugotovili nič novega, česar niso vedeli že trenerji NBA moštev. Ti so prav tako prisiljeni v loterijo, a z znatno nižjimi možnostmi uspeha, saj NBA Giannisa obkrožajo Brook Lopez, Ersan Ilyasova, Khris Middleton, Pat Connaughton in ostali košarkarji, ki so specializirani v metu z razdalje. Za razliko od klubskih športnih direktorjev, selektor reprezentance pri sestavi moštva tega luksuza nima.