Andrej Stavrov želi končati delo s Triglavom, potem se odloči, kje bo nadaljeval kariero

Rubrika: Liga Nova KBM

Teden pred nadaljevanjem 1.SKL smo se pogovarjali z 19-letnim Andrejem Stavrovom (196 cm, 2001), ki v letošnji sezoni vnovič brani barve kranjskega Triglava, s katerim si bo skušal v Ligi za obstanek zagotoviti obstanek med elito. V Kranju rojeni košarkar je svojo kariero začel v kranjskem Stražišču.

Njegov talent so prepoznali v Triglavu, kamor je prestopil s 14 leti. Sezono 2018/2019 je začel pri Sixt Primorski, a se kaj hitro preselil nazaj v Triglav, kjer igra še danes.

V letošnji sezoni kaže v 1.SKL odlične predstave, saj je s povprečno 15,4 točkami na tekmo najboljši strelec svoje ekipe, temu pa dodaja še 5,4 skoke in 2,4 podaj na tekmo.

Kakšni so vaši košarkarski začetki?
S košarko sem se začel ukvarjati v drugem razredu osnovne šole. Nekaj časa sem igral tudi nogomet, nasploh pa se veliko ukvarjam tudi z drugimi športi. Moj prvi resni klub je bil Košarkarski klub Stražišče. V 8. razredu je sledila selitev v kranjski Triglav, kjer igram še danes. 

Zakaj ste se na koncu odločili za košarko?
S košarko sem se najprej srečal na zunanjih igriščih ob druženju s prijatelji in soigralci v osnovni šoli. Čez nekaj časa sem se odločil iti na prvi trening in kaj hitro je košarka postala moja strast. 

Po kar nekaj letih igranja za Triglav ste se preselili v Koper.
Res je. Leta 2018 sem se za kratek čas preselil v Koper. Tam nisem ostal dolgo, saj bi težko usklajeval šolanje in vsakodnevne košarkarske obveznosti. Prav tako še ne bi dobil priložnosti, da bi zaigral za člansko ekipo Sixt Primorske in bi zato kot posojen igralec igral v 2. SKL. Menim, da je bila odločitev, da se vrnem nazaj v Triglav, dobra, saj sem kljub temu, da sem igral na nekoliko nižjem nivoju, vseeno precej napredoval in izboljšal svoje košarkarsko znanje.

Po vrnitvi v Triglav ste s člansko ekipo napredovali iz 2. SKL v 1. SKL. Kje so največje razlike med 1. in 2. SKL?
Po uvrstitvi v prvo ligo smo bili vsi igralci  veseli ter ponosni, da smo uresničili cilj, ki smo si ga zadali pred začetkom sezone. Mislim, da je največja razlika med 1. in 2. ligo predvsem v fizični moči in hitrosti. Osebno s tem nimam nobenih težav, saj lahko  igram raznovrstno na več igralnih pozicijah.

Kljub svoji mladosti ste eden nosilcev igre Triglava v letošnji sezoni. Predstavlja to za vas dodatno breme?
Vloga nosilca mi ne predstavlja nobenega posebnega bremena, temveč me dodatno motivira in mi odgovarja, saj menim, da kot nosilec lahko ekipi doprinesem veliko več.

Kako pa ste zadovoljni z letošnjo sezono?
Letošnja sezona poteka v skladu s pričakovanji. Dejstvo je, da imamo zelo mlado ekipo. Največji primanjkljaj imamo pod košem, na poziciji 4 in 5, saj nimamo klasičnih centrov, kar pa skušamo nadoknaditi z energijo in borbenostjo. Sam sem s sezono zadovoljen, predvsem me veseli dejstvo, da skozi tekme napredujem in dokazujem, da lahko dobro igram tudi proti močnejšim ekipam, ki igrajo v močnejših tekmovanjih, kot je npr. Liga ABA.

Kar nekajkrat ste oblekli dres slovenskih reprezentanc mlajših selekcij. Kaj je vaš naslednji korak?
V preteklosti sem nekajkrat že oblekel reprezentančni dres. Najbolj mi je v spominu ostalo EP leta 2019 v Grčiji, ko smo z ekipo osvojili tretje mesto v A diviziji. Glede na letošnje dobre predstave želim z U20 reprezentanco vnovič doseči odmeven rezultat, v prihodnje pa želim in upam, da bom v kratkem tudi del članske reprezentance Slovenije.

Kakšno vlogo ima v vaši karieri vaš oče Jurij? Vam pomaga z nasveti?
Oče je bil profesionalni košarkar, a se kljub temu pa ne vtika v treninge in v delo stroke, ampak pusti, da si sam izborim mesto brez njegove pomoči. Mi pa rad svetuje, če rabim kakršnokoli pomoč.

Kako ste zaenkrat zadovoljni s svojo kariero? Gre vse kot ste si zamislili?
Menim, da nič v življenju ne poteka tako, kot si na začetku zamislimo. Tudi moja kariera zaenkrat poteka na svojevrsten način. V preteklosti sem imel precej težav s poškodbami in boleznimi, za katere pa upam, da so del preteklosti. Moj cilj je igrati na čim višjem nivoju, zato na vsakem treningu in tekmi dajem svoj maksimum. Menim, da me samo trdo delo lahko pripelje daleč.

Kje se vidite v novi sezoni? Imate že kakšne ponudbe?
Za prihodnjo sezono imam nekaj ponudb iz Slovenije in tujine. Zaenkrat so moje misli usmerjene le v zaključek sezone, kjer si bomo z ekipo prizadevali prikazati čim bolj všečne predstave.