Analiza: Kaj sta na Florido prinesla brata Dragić?

v rubriki
Liga NBA
s kategorijo
Kolumna
.

V četrtek zvečer pet minut pred 21. uro smo bili vsi ljubitelji košarke iz Slovenije zelo na trnih. Po koncu “ljubezni” med Goranom Dragićem in Phoenix Suns, se je naš najboljši košarkar znašel v središču pozornosti v NBA. Skoraj do zadnje minute se ni vedelo, kam ga bo Phoenix zamenjal, glede na to, da bo julija prost igralec in bi ga takrat izgubili brez da bi kaj dobili v zameno. Goran je NBA zvezdnik in tako medijsko povpraševanje ter pozornost si tudi zasluži. Nekaj minut pred koncem prestopnega rok je padla bomba – brata Dragić se selita v Miami!

foto: miami heat
foto: miami heat

Kaj to pomeni za brata Dragić in kako sedaj kaže njunemu novemu klubu? Prva ugotovitev je ta, da je Phoenix Zorana Dragića podpisal s figo v žepu, saj je kljub vsemu z njim računal, da bi lahko emocionalno vplival na Goranovo odločitev o morebitnem podaljšanju pogodbo. Poteza, nepoštena do Zorana, saj si je mladenič ustvarjal košarkarsko kariero brez pomoči brata in je s svojo borbenostjo in nepopustljivostjo doslej gradil solidno kariero. Ali je dovolj dober za NBA parkete, še ni dal odgovora, saj je pri Phoenixu dobil mizerno malo minut, ponavadi, ko so bile tekme že odločene, zato se tu že pojavlja prvo vprašanje – ali bo v Miamiju igral več kot je v Phoenixu?

foto: nba.com
foto: nba.com

Kar pa se tiče Gorana, je Miami opravil odličen posel. Peterka Dragić-Wade-Deng-Bosh-Whiteside bi lahko bila  ena konkurenčnih peterk v NBA, sploh na vzhodu. Goran bo žogo imel več v rokah, kot jo je imel v dosedanjem delu sezone pri Phoenixu, a verjetno manj, kot si želi sam. Dwyane Wade, Chris Bosh, Luol Deng in Hassan Whiteside v povprečju od 75,3 metov na koš, kolikor jih Miami vrže na posamezno tekmo, porabijo 51,8 metov, kar predstavlja skoraj 69% vseh poizkusov proti obroču. Tu se bo Goran, ki v povprečju vrže 13,1 met na tekmo, moral znajti in dokazati, da lahko ostalim “ukrade” nekaj poizkusov. Druga možnost je, da se bolj osredotoči na kreiranje priložnosti za soigralce, da dosežejo koš in s tem zmanjša število svojih metov ter poveča število asistenc. Zelo verjetno je, da bo ob spoznavanju novega “playbooka” za uvod izbral drugo možnost, ko se bo počutil bolj domače, pa bo tudi več igre kreiral zase. Nekatere predpostavke pa lahko padejo v vodo, če se bo res ugotovilo, da bo Chris Bosh, ki je bil predvčerajšnjem, po nenadni slabosti, odpeljan v bolnišnico, kjer so mu domnevno odkrili krvne strdke v pljučih, počival do konca te sezone.

foto: NBA TV
foto: NBA TV

Ekipa Miamija se bo morala prilagoditi stilu igre njihovega novega generala na igrišču. Goran ima rad hitro košarko z veliko protinapadi in hitro tranzicijo iz obrambe v napad. Floridčani so tukaj dokaj omejeni, saj ne premorejo veliko igralcev, ki bo z lahkoto spremljali te poteze. Ne pozabimo – Ljubljančan je najhitrejši košarkar v NBA, če v obzir vzamemo povprečno hitrost gibanja na tekmah (7,8 km/h). Za Miami utegne biti težava tudi v tem, da nimajo ravno najboljše klopi. Dejstvo, da je Chris “Birdman” Andersen ostaj, je odlična novica, saj prinaša prepotrebno energijo. Vseeno Vročica težko najde ustrezni menjavi za krilo Luola Denga in krilnega centra Chrisa Bosha. Predvsem zaradi novice pred dvema dnevoma, da ima Bosh krvne strdke v pljučih, se zdi, da bo Miami na položaju krilnega centra spet moral zaupati več še eni legendi franšize Udonisu Haslemu. Mogoče tudi tu lahko svojo priložnost za igro išče mlajši Dragić (na poziciji krila, kadar je v igri nižja peterka, t.i. “small ball basketball”), čeprav je po osnovni telesni konstituciji branilec. Pričakujemo lahko, da bo Miami zelo kmalu skozi nakupe poizkusil k svoji ekipi tudi kaj dodati (novi igralci, ki so za ekipo registrirano do 1.3.2015, lahko igrajo za to ekipo tudi v končnici).

Dolgoročno so nastavki za odlično ekipo že izvedeni, še posebej zato, ker so se v franšizi odločili, da bodo ekipo krepili skozi nakupe prostih igralcev in menjave, ne pa toliko z izbori na naobrih (Phoenixu je za brata Dragić Miami “odstopil” dva izbora prvega kroga, enega leta 2017 in drugega leta 2021). Okostje ekipe Miami ima. V prihodnosti bo potrebno poiskati ustrezno zamenjavo za legendo franšize Dwyana Wada, predvsem zaradi njegove starosti in vse pogostejših poškodb, a ekipa ima dovolj atributov, da pripelje najboljše igralce lige NBA – šampionska preteklost, nižji skupni davki na Floridi, lepo vreme, itd.

Na koncu nam ostane le še to: Srečno, Gogi in Zoki. Bruhajta ogenj!