Ameriška trojka premalo za Helios, Mahkovic poškodovan

v rubriki
Liga Nova KBM
s kategorijo
Novice
.

V petek se je z drugo tekmo kola, med Ilirijo in Helios Sunsi, nadaljevalo 10. kolo Lige Nova KBM, kjer so bili gostje iz Domžal v hali Tivoli boljši od domače ekipe. V soboto se bo 10. kolo zaključilo s tremi tekmami ob istem času. V Laškem se bosta pomerila Zlatorog in Hopsi, Šentjur potuje na gostovanje v Rogaško Slatino, Šenčur pa gosti igralce Sixt Primorske. V prvi tekmi 10. kola Lige Nova KBM je v četrtek Krka, na gostovanju pri Petrol Olimpiji, premagala domačo zasedbo.

Liga Nova KBM, 10. krog, 21.12.
Ilirija – HELIOS SUNS 76:85 (21:23, 16:22, 22:21, 17:19)
Williams (10 skokov) 20, Heath 16, Manderson (10 skokov) 13; Pašajlić 20, Fon 17, Gajić (8 skokov) 13

Košarkarji Helios Suns nadaljujejo dobre predstave pod vodstvom trenerja Dejana Jakara. Odkar je 32-letni strateg sredi novembra prevzel vodenje kluba, so Domžalčani v ligi Nova KBM vpisali štiri zmage in le en poraz. Tega so doživeli 17. novembra na premieri novega trenerja, nato pa so zabeležili štiri zmage v nizu, od tega tri v gosteh. S petdesetodstotnim izkupičkom so Domžalčani že na mestih, ki vodijo v ligo za prvaka. Na drugi strani Ilirija tudi po deseti tekmi v sezoni ostaja brez zmage. Čeprav Domžalčani niso vodili za več kot deset točk, so dokaj suvereno prišli do zmage. Vodstvo so držali večji del srečanja, Ljubljančani, ki so se dobro borili pod obročema (skok 35:33), pa so najbližje prišli v 28. minuti, ko je semafor v Tivoliju kazal rezultat 57:59. Domžalčani so že do konca tretjega dela igre prišli na varno razdaljo, v zadnjih desetih minutah pa tekmeca niso spustili bližje od petih točk. Ameriška naveza Ilirije Williams-Heath-Manderson je dosegla 49 točk od skupno 76, pri gostih pa je v odsotnosti lažje poškodovanega Blaža Mahkovica največ točk dosegel Miroslav Pašajlić – 20, 17 jih je dodal Miha Fon.

Domžalčani bodo tekmo enajstega kola v gosteh proti Krki igrali konec januarja, tako da imajo naslednjo preizkušnjo v ligi Nova KBM šele 5. januarja, Ilirija pa bo letos nastopila še dvakrat; 26. decembra v Tivoliju proti Krki in 29. decembra v Šenčurju.

Izjavi trenerjev po tekmi:

Saša Dončić, trener Ilirije:
“Čestitke Heliosu za zmago. V določenih trenutkih tekme smo bili blizu tega, da preobrnemo rezultat v našo korist, vendar nam manjka igralec, ki bi prevesil tehtnico na našo stran. Zaslužena zmaga Heliosa.”

Dejan Jakara, trener Helios Sunsov:
“Poškodba Mahkovica na zadnji tekmi regionalnega tekmovanja nas je nekoliko presenetila, vendar so fantje odlično odreagirali, nadomestili njegov manko in se skozi celotno srečanje držali navodil. Tekmo smo začeli odločno in čvrsto, kot smo se zmenili, in zasluženo zmagali. Čestital bi tudi ekipi Ilirije, ki je bila trd oreh.”