“Američani se ne zavedajo, s čim v NBA prihaja Dončić!”

v rubriki
Liga NBA
s kategorijo
Novice
.

Krstni nastop Luke Dončića v Ligi NBA je tik pred vrati. Na kosarka.si smo se v kratek pogovor zapletli z Markom Milićem, prvim Slovencem, ki je kdajkoli nastopil v najmočnejši košarkarski ligi na svetu in ga povprašali, kako se je sam počutil preden je prvič nastopil na uradni tekmi Lige NBA.

Pisalo se je leto 1997, ko je 25. junija kot 33. igralca po vrsti na NBA draftu Philadelphia 76ers izbrala prvega slovenskega košarkarja v zgodovini najmočnejše košarkarske lige na svetu. Z izjemni predstavami v domačem Triglavu in kasneje v Union Olimpiji, si je to čast prislužil Marko Milić, ki še dandanes ni pozabil občutkov, kako se je počutil pred prvim uradnim nastopom v severnoameriški košarkarski ligi: “Adrenalin je bil zares velik. Spomnim se, da sem se tresel, preden sem dosegel prve točke za Slovenijo v Ligi NBA,” je dejal Kranjčan in opozoril na tedaj povsem drugačne čase: “Pred 20 leti so bili Evropejci v Ligi NBA bolj ali manj kot eksoti, sedaj pa je praktično polovico igralcev neameričanov. Tudi igralci iz drugih držav so postali zelo cenjeni.”

Zmagovalec ga ne zanima, komaj čaka nastope Luke

Ne le v Sloveniji, tudi v ZDA se pred začetkom sezone veliko govori predvsem o Luki Dončiću. 19-letni čudežni deček iz Slovenije je bil na letošnjem draftu izbran kot 3., pričakovanja ljudi, ki ga dobro poznajo, pa so vseeno drugačna kot tista od Američanov: “Od Luka letos pričakujem mini mini senzacijo. Američani sicer vedo, da prihaja odličen igralec z izjemnimi rezultati iz Evrope, ne vedo pa, s kakšno kreacijo in kakšnim motivom prihaja Luka v to tekmovanje. Glede na to, da je podpisal dobro pogodbo in da ima vso zaupanje in vero s strani lastnika kluba, se bo sigurno znašel v položaju, kjer se bo lahko zelo dokazal,” pravi Milić.

Kranjčan med drugim opozarja na igrice domačinov: “Američani se s tem ne bodo sprijaznili. Mladi igralci nasprotnih ekip bodo brez dvoma poizkušali na vsak način dokazati, da so več vredni in bodo proti Luki zelo motivirani, saj ne morejo verjeti, da nek novinec, še posebej pa ne na položaju branilca, lahko požane tako publiciteto na začetku sezone. Sigurno bo kdaj pa kdaj Luka v kakšnem duelu potegnil tudi kratko, spet drugič bodo potencirali kakšno izgubljeno žogo preveč, a te so posledica njegove kreacije.”

Ker je izpustil reprezentančni ciklus, Luka pred pričetkom nove sezone ni odigral veliko pravih in težkih tekem, a to po mnenju sedaj 41-letnega Kranjčana sploh ni slabo: “Luki je sigurno že pred prvimi prijateljskimi tekmami poskočil adrenalin. Na srečo je bilo to na Kitajskem, kjer nasprotnik ni bil tako kvaliteten in zmagovali so tudi po 40 in 50 točk. Tako je Luka lahko hitro prišel v tekmovalni ritem. Je pa res, da je pred prvo uradno tekmo prisoten še dodaten adrenalin”, je svoje mnenje izrazil Milić, ki pa je nato takoj dodal, da verjame v Dončića: “Zaradi svoje kvalitete, hudomušnosti in košarkarskega znanja, navsezadnje tudi zaradi dolgoročne pogodbe in dobrega drafta, lahko Luka pozitivno in optimističen čaka na to sezono. Komaj čakam, da se liga začne in bomo držali pesti za Luko. On bo odkrije letošnje sezone.

“Goranu kapo dol!”

Beseda je med drugim seveda nanesla tudi na drugega slovenskega predstavnika v Ligi NBA: “Za Gorana Dragića sploh ni potrebno izgubljati besed. Je eden redkih košarkarjev, ki iz leta v leto napreduje. To, da se v 32. letu uvrstiš v All-Star ekipo v Ligi NBA, je res nekaj neverjetnega“, pravi Milić, ki je prepričan, da velikemu številu igralcev s tako pogodbo, kot jo ima Goran, pri teh letih motiv pade na 80 ali celo 70 odstotkov zmožnega. Goran po mnenju Marka Milića na drugi strani vsako leto doda kaj novega v svoj repertuar.

Ogromno je bilo pred začetkom nove sezone govora tudi o morebitni selitvi Dragića v drugo sredino, še posebej tisti v Minnesoto. “S stvarmi, na katere nimaš vpliva, si je povsem nesmiselno beliti glavo. Če sezone slučajno ne bi dočakal v Miamiju, to ne bi bilo zaradi njegovih iger, temveč zaradi poslov, ki se dogajajo v ozadju,” je še dodal Milić.

Kaj bo v Los Angeles prinesel LeBron?

Ob vprašanju o tem, kdo bi lahko letos posegel po prstanu, je “Milko” hitro dejal, da ga to niti ne zanima kaj preveč, saj navija predvsem za “Gogija” in Luko. Je pa se zato obregnil ob dogajanje v Los Angelesu, kjer ga zanima, kako se bo obnesel LeBron James: “Zanimivo bo videti, kaj bo LeBron prinesel v Los Angeles. Ali bo ekipo dvignil na nivo “Showtima” ali pa morda moštvo dvignil tako kot takrat, ko je prišel v povsem povprečen Cleveland.