Američani po preverjenem receptu strli Litovce

Rubrika: SP Španija 2014

Reprezentanca ZDA je prva finalistka svetovnega prvenstva, po tem ko je – znova s stampedom v tretji četrtini (33:14) – ugnala Litovce s 96:68. Izgubljene žoge v drugem polčasu, skupno 20 in obupen met izza črte 2/18 so bile za časten poraz baltskih košarkarjem premalo.

stephen curry

Do glavnega odmora še šlo …

Poraženi Litovci so se sicer v prvem polčasu več kot solidno upirali, predvsem po zaslugi visokih in močnih centrov, ki niso dovoljevali lahkih točk in prevelikega števila skokov v napadu. So pa imele težave pri svojem zaščitnem znaku – metu za tri točke, saj so v prvem polčasu izza črte 6,75 zadeli zgolj enkrat iz osmih poizkusov, do konca tekme pa dvakrat. Vseeno je bila prednost Američanov po prvih 20 minutah v mejah normale pri 7 točkah, nato pa je sledila simultanka, ki smo jo s strani varovancev Mikea Krzyzewskega že vajeni, tudi s tekme proti Sloveniji.

Le 2 točki Litve v 5 minutah 

NBA zvezdniki so po prihodu iz slačilnice prestavili v četrto, na roko pa so jim šle tudi nerazumne napake in slabo izpeljani napadi Litovcev. Prednost je v dveh minutah s hitrimi protinapadi narasla na 20 točk in tekma je bila odločena. Do konca so nekajkrat zavrele tudi strasti, najbolj vroče je bilo ob komolčenju Jonasa Valančiunasa, s katerim je želel Demarcus Cousins obračunati, a si je v zadnjem trenutku premislil.

Jutri bo v Španiji odigran še drugi polfinale med Francijo in Srbijo, zmagovalec se bo v finalu udaril z ZDA, poraženec pa bo uteho iskal v tekmi za tretje mesto z Litvo.

Svetovno prvenstvo, polfinale

Četrtek, 11. september:
ZDA – Litva 96:68 (21:16, 22:19, 33:14, 20:19)
(Irving 18, Harden in Thompson po 16; Kuzminskas (9 skokov) in Valančiunas po 15)

Petek, 12. september:
22:00, Francija – Srbija

 

foto: fiba.com