Alibegović je že bil na letalu za Dallas, potem je sledil klic

v rubriki
Naši na tujem
s kategorijo
Novice
.

April je mesec, ko se spominjamo velikih tekem. Ena takih se je 2.4. 1992 igrala v Italiji, glavni akter pa nekdanji kapetan naše reprezentance Teoman Alibegović. Da na hitro naredimo ABC zgodovine slovenske košarke, bomo zapisali tole:

Zenica, Jesenice, ZDA, Fenerbahče, MVP v Nemčiji

Teoman Alibegović je bil izjemen košarkar, krilni center. Po rodu iz Zenice, živel je na Jesenicah, kamor se je preselila njegova družina. Na Gorenjskem je začel s košarko, potem je sledila selitev v Olimpijo in naprej v Bosno. Šolal se je v ZDA (bil je tudi na kampu New Jersey Netsev), v Evropi je naredil odmevno kariero – leta 1995 prvak pokala Radivoja Koraća z berlinsko Albo, bil je tudi prvi strelec finalne tekme. V tej sezoni 1994/95 je igral na Fibini tekmi vseh zvezd in bil MVP nemške lige in tudi MVP nemškega All Starja. V Evropi je poleg Albe branil barve Fenerbahceja, Trsta, španskega Caceresea, igral je še v Italiji (Trst, Videm), nazadnje v Grčiji. V Vidmu in Scafatiju je bil trener, leta 2005 je postal športni direktor kluba Fortitudo Bologna. Imam tri krasne sinove Mirzo, Amarja in Denisa, tri vogale pri hiši pa podpira Teotova žena Lejla, njegova prva ljubezen.  Lejla Muftić, hčerka nogometnega vratarja Refika Muftića, sicer pa tudi izvrstna košarkarica, biatlonka in igralka namiznega tenisa, je ogrela Teomanovo srce v Sarajevu.  Po štirih letih poznanstva sta se leta 1989 tudi poročila, sad ljubezni je omenjeni trio. Teo je prvič postal očka 1992., ko je po vrnitvi s študija na univerzi Oregon State igral v Italiji v Fortitudu.

Zdaj pa nazaj v leto 1992.

“Bil sem na letališču v Chicagu. Spomnim se, kot je bilo včeraj. Ko sem se nameraval vkrcati v Dallas, sem prejel sporočilo, da me čaka klic,“ se spominja Alibegović. Klical je Beppe Lamberti iz Fortituda. Teomana to ni mikalo, agentu pa je dejal, da ga ne zanima, da želi k svoji noseči ženi.

„Vkrcal sem se na letalo in ko sem se ustavil v Dallasu, sem prejel nov telefonski klic, t.i. urgentni klic za Alibegovića. Šel sem do informacijske točke, takrat ni bilo mobilnih telefonov. Še vedno je bil Beppe Lamberti. Dejal je, Teoman, v Fortitudo moraš priti. Pozneje sem od svojega agenta izvedel, da je Fortitudo iskal druge igralce, a ker ekipa takrat ni bila na vrhu, so igralci na visoki ravni zavrnili, da se ne bi umazali svojega imena,“ nadaljuje svojo zgodbo za spletno stran basketmagazine.eu.

Žena je razumela

„Ko sem prišel domov, izmučen od poti, sem odprl vhodna vrata in zaslišal zvonjenje telefona. Kdo bi lahko bil ob tej uri? Spet Beppe Lamberti s predsednikom Renato Palumbijem,“ nadaljuje Teo. Žena je bila polna razumevanja, Teoman se je po posvetu z njo odločil, da se odpravi na pomoč Fortitudu. Rečeno storjeno, 1. aprila je bil predstavljen javnosti, dan za tem je Reggio Emiliji natrosil 28 točk (eno več je dodal legendarni Pete Myers), Bologna je slavila z 88:93 in ostala v A 2 ligi, odkoder se je leta 1993 prebila v 1. ligo.

Teoman je od 2. aprila 1992 v Bologni upravičeno imenovan tudi odrešenik.

Tekma, ki je proslavila Teomana Alibegovića: