Ali NBA zvezde tekom sezone padajo po učinkovitosti?

Rubrika: Liga NBA

NBA zvezdniki so zvezde z razlogom. Dokazali so se skozi leta igranja na najbolj vrhunski ravni, njihove številke pa pričajo o tem, kako dobri so. Tokrat pa me je zanimalo, ali je res, da so zvezde tudi zato, ker proti koncu vsake težke in fizično zahtevne sezone dvignejo svojo produktivnost na igrišču.

NBA sezona je maraton, ki je poln potovanj na pet zaporednih gostovanj, dveh tekem v dveh dnevih ali pa štirih tekem v petih dnevih. Vendar, NBA zvezde naj bi bile »odporne« na tako vrsto težkih razmer in naj bi proti koncu sezone še vedno kazale odlične igre. Zato sem preveril, ali se utrujenost NBA zvezd proti koncu sezone, v kateri je 82 tekem, pozna na njihovih dosežkih.

Za potrebe raziskave se je sezona razdelila na tisti del pred premorom za All Star tekmo in del po All Star tekmi. Kot primer si poglejmo LeBrona Jamesa v sezoni 2013/2014:

Graf 1

 

Za to analizo vzemimo skupino desetih najboljših NBA igralcev po izboru priznanih novinarjev v ZDA. Da bi se igralec kvalificiral na seznam, je moral igrati 70% vseh tekem svoje franšize pred in po premoru za All Star tekmo. Prejšnjo sezono se trije top 10 NBA igralci niso uvrstili na ta seznam: Kawhi Leonard, Blake Griffin in Kevin Durant.

FILE - In a Friday, Oct. 10, 2014 file photo, Oklahoma City Thunder forward Kevin Durant (35) drives to the basket in front of Dallas Mavericks forward Al-Farouq Aminu (7) during the first half of a preseason NBA basketball game, in Dallas, Texas. Durant has a fractured right foot and the NBA's MVP seems likely to be sidelined for at least the start of the season. The team said Sunday, Oct. 12, 2014 in a statement he was diagnosed with a "Jones" fracture — a broken bone at the base of the small toe. (AP Photo/Jim Cowsert, File)
Durant se lani zaradi poškodbe ni uvrstil na seznam TOP 10 (foto: nba.com)

Zaradi poškodb je bila sezona 2013/2014 vzeta za osnovo, ker je bil v tej sezoni poškodovan samo en igralec od najboljših 1. To je bil Russell Westbrook. Spodaj je statistični razplet vsakega od 10ih najboljših igralcev v NBA za sezono 2013/2014:

 

Graf 2_2

 

foto: cbssports.com
Pri Curry utrujenost, kar se tiče uspešnosti meta, očitno ni poznala…(foto: cbssports.com)

Kot kaže tabela zgoraj je utrujenost tista, ki dejansko zniža produktivnost NBA zvezd, saj so bili v petih od sedmih kategorij slabši po All Star premoru kot pred njim. Ker pa je ena sezona relativno majhen vzorec so dodani podatki za sezoni 2012/2013 in 2014/2015, zato poglejmo kako kaže primerjava skupka glavnih desetih NBA zvezdnikov v zadnjih treh sezonah:

Graf 3
*2012-13 Met za 3 je popačen, ker sta dva zvezdnika zelo padla v % meta za 3, eden za 26%, drugi za 57%.

Z večjim vzorcem se slika ni bistveno spremenila. Igralci so padli v produkciji v petih od sedmih statističnih kategorij po All Star premoru. Noben top 10 igralec ni izboljšal svoje statistike v več kot štirih statističnih kategorijah po All Star premoru.

Tudi ko franšize začnejo skrbeti o dodatnem premoru svojih zvezd pred končnico, le ti še vedno ne dosežejo večjo produkcijo kot na začetku sezone. S tem se potrjuje, da so tudi največji NBA zvezdniki samo ljudje in da ni res, kar meni večina navijačev, da NBA zvezde na koncu sezone vedno dodajo plin in popeljejo svoje moštvo višje zaradi boljše produkcije na igrišču. Vsaj statistično to verjetno ne drži.

NBA zvezde imamo radi tudi zato, ker so samo ljudje in ne samo najboljši igralci v ligi, mar ne?