Adam Silver najavlja ostrejše kazni

v rubriki
Liga NBA
s kategorijo
Novice
.

Komisar lige NBA Adam Silver je sporočil, da so v veljavo stopile nove sankcije, ki naj bi zatrle prepovedana pogajanja in pogovore med franšizami ter agenti o igralcih, ki so še pod pogodbo. T. i. tampering rules na papirju veljajo že dolgo, a se na njih liga sklicuje le redko. Dejstvo, da številni košarkarji najavijo svoje odločitve o selitvi le nekaj minut po ‘odprtju tržnice’ jasno nakazuje na javno znano skrivnost, da se igralci in njihovi agenti pogovarjajo s klubi, ko to ni dovoljeno.

Liga NBA je v minulih letih samo nekajkrat uporabila možnost kaznovanja ekip obtoženih kršenja pravil. Nizke kazni in nekonsistentnost lige pri kaznovanju sta bila ključna dejavnika pri tem, da se lastniki moštev niso preveč obremenjevali, če so morali plačati nekaj deset tisoč dolarjev.

Nov cenik še ni javno objavljen, govora pa naj bi bilo o maksimalni kazni do deset milijonov dolarjev, suspendiranju športnih direktorjev, odvzem izborov na naboru, razveljavljanje pogodb itd. Ni pa povsem jasno kaj misli liga narediti glede košarkarjev, ki medsebojno komunicirajo in so tako v sivi coni, kjer jim je nemogoče preprečiti stike, hkrati pa je naivno misliti, da tovrstni stiki ne igrajo nobene vloge pri odločitvah o prihodnosti košarkarjev.