ABA Liga rekorder ali Življenje na veliki nogi številka 55

v rubriki
ABA Liga
s kategorijo
Novice
.

Ste vedeli, da po parketih tekem ABA Lige teče in skače tudi čevelj velikosti 55? In da je med najvišjim in najnižjim košarkarjem v ligi kar 41 centimetrov razlike? V nadaljevanju nekaj zanimivih številk iz najmočnejšega regijskega košarkarskega tekmovanja…

219 Vs 178

Center Igokee, 28-letni hrvaški košarkar Robert Rikić, je z 219 centimetri trenutno najvišji igralec v ABA Ligi, na drugi strani pa je organizator igre Crvene zvezde, 29-letni Srb Filip Čović, ki meri 178 centimetrov in je tako najnižji v celotni ABA Ligi.

Zanimiv je tudi podatek, da se tik za Rikićem po višini uvrstijo trije košarkarji z 216 centimetri, med njimi pa sta dva Slovenca, ki sta zaznamovala tudi letošnjo sezono v ABA Ligi. Poleg 26-letnega ameriškega Nigerijca Michaela Oja, centra Crvene zvezde, namreč 216 cm v višino merita Mirza Begić (Olimpija) in Alen Omić, ki je v prvem delu sezone igral za Budućnost, pred kratkim pa se je preselil v Milano. Le tri centimetre je od njih nižji center Mornarja iz Bara, srbski košarkar Uroš Laković.

Rikić je pred dnevi dejal, da je svoje višine seveda dobro vajen, prav tako komentarjev navijačev in mimoidočih, v šali pa pravi, da bi bil že milijonar, če bi ljubiteljem košarke zaračunal vsak posnet selfi z njim. Še vedno ima največ težav pri kupovanju oblačil in obutve. Kariera Rikića, rojenega v Mostarju v Hercegovini, je sicer zanimiva tudi zaradi dejstva, da je še leta 2005 igral za kadetsko reprezentanco Hrvaške v rokometu, šele zatem se je – seveda tudi zaradi svoje višine – posvetil izključno košarki.

Rekorder Vraneš

Najvišji košarkar, ki je kadarkoli igral v ABA Ligi, je sicer Slavko Vraneš. Črnogorec, trikratni prvak ABA Lige v dresu beograjskega Partizana, je visok kar 230 centimetrov, leta 2003 pa je bil tudi med izbranci v NBA Ligi, a je za Portland odigral le eno tekmo, nato pa se je vrnil v Evropo. Pri 36 letih je še vedno aktiven in sicer igra v Srbiji za Metalac iz Valjeva.

Na drugi strani pa zgolj 178 centimetrov ne predstavlja nobene ovire najnižjemu v ABA Ligi Filipu Čoviću, saj je eden od vodij vodilne rdeče-bele zasedbe iz Beograda v tej sezoni. Pet sezon je igral za FMP, odlične predstave v dresu kluba iz Železnika pa so prepričale vodstvo Crvene zvezde, da ga je ponovno zvabilo v svoje vrste. V prejšnji sezoni je bil najnižji Čović šesti strelec ABA Lige (povprečje 15,7 točk na tekmo) in prepričljivo prvi asistent lige s 7,4 podajami na tekmo. Ne prav dosti višji od Čovića sta na seznamu najnižjih v ABA Ligi še naš Matic Rebec, ki igra za beograjski FMP in meri 181 cm, in enako visok organizator igre Igokee Filip Adamović.

Brskanje med statističnimi in osebnimi podatki igralcev v ABA Ligi pripelje tudi do zanimivosti, da ima center Crvene zvezde Michael Ojo največje stopalo med vsemi profesionalnimi košarkarji sveta. Verjeli ali ne, visoki Nigerijec, ki ima tudi ameriško državljanstvo, nosi čevlje velikosti 55 in ni znano, da bi imel kateri od profesionalnih košarkarjev, vključno s tistimi iz NBA Lige, večjo nogo.

Ko je Ojo pred leti nastopal za univerzitetno košarkarsko moštvo na Floridi v NCAA Ligi, je eden od priznanih proizvajalcev športne obutve v stroj v proizvodnji, ki dela zgolj podplate, vložil dodatnih 15 tisoč ameriških dolarjev, da so za Oja lahko izdelali športne copate s številko 55.