Odlični Milwaukee končal sezono Miamija

Rubrika: Liga NBA

Milwaukee je prva ekipa, ki se je uvrstila v konferenčni polfinale, potem ko je še na četrti tekmi premagala Miami, ki je tako po 14 letih ponovno v končnici doživel ‘metlo’ – nazadnje se je to zgodilo leto po osvojitvi naslova, tokrat leto po igranju v velikem finalu lige NBA.

Milwaukee se je tako maščeval za lanski poraz v končnici v zaprtem okolju v Orlandu, Miami, ki je imel med sezono ogromno težav s poškodbami in covid protokoli, pa nikakor ni uspel najti prave forme.

Od svojih najboljših predstav sta bila daleč predvsem prva igralca, Jimmy Butler in Bam Adebayo, praktično je samo Goran Dragić uspel dvigniti formo na raven, primerno igranju v končnici, predvsem na prvih dveh tekmah proti Milwaukeeju.

Kot se je izkazalo v nadaljevanju serije, je bila odločilna prva tekma, ki so jo košarkarji Milwaukeeja dobili šele po podaljšku, na naslednjih dveh tekmah pa je Miami skupaj vodil samo 19 sekund. Na zadnji, četrti tekmi, je vsaj na začetku vseeno kazalo, da bi Miami še uspel z zmago ostati v seriji, saj je v drugi četrtini vodstvo znašalo tudi 11 točk, ob polčasu 7, v nadaljevanju pa so igralci Milwaukeeja pokazali povsem drug obraz – z delnim rezultatom 26:6 so gosti prešli v vodstvo, Dragić je sicer s trojko ob koncu četrtine še uspel znižati na 6 točk zaostanka, kmalu pa je razlika narasla čez 10 točk in Miamiju se ni več uspelo resneje približati.

Brooks je kraljeval pod obročem in dosegel 25 točk, Forbes jih je predvsem po zaslugi metov za tri točke dodal 22, Giannis pa je serijo končal s trojnim dvojčkom – dosegel je 20 točk, 12 skokov in 15 asistenc. 20 točk je dosegel tudi Middleton.

Pri Miamiju je Bam Adebayo dosegel 20 toočk in imel 14 skokov, Nunn jih je dodal 18, Herro 14, Goran Dragić, ki je tekmo ponovno začel v prvi peterki, pa je sezono končal s 13 točkami. Jimmy Butler je za konec dosegel trojnega dvojčka – 12 točk, 10 skokov in 10 podaj, na nobeni tekmi pa ni presegel meje 20 točk, kar se mu je v končnici zgodilo prvič po letu 2014.

Le še zmago so od napredovanja oddaljeni prvi nosilci vzhodne konference, košarkarji Philadelphije, od Washingtona so bili boljši tudi na prvi tekmi na gostovanju.

Joel Embiid je že po treh četrtinha dosegel osebni rekord v končnici, 36 točk, zadnjo četrtino pa presedel na klopi.

V seriji je proti Memphisu povedla ekipa Utah, potem ko ji je uspel preobrat ob koncu tekme z delnim rezultatom 14:2. Donovan Mitchell je dosegel 29 točk, 10 od tega v zadnji četrtini, Ja Morant je na drugi strani dosegel točko manj.

Na zadnji tekmi pred ponovno selitvijo serije v Denver je na 2:2 z zmago izenačil tudi Portland. Powell je dosegel 29 točk, CJ McCollum 21. Nekoliko skromnejša od svojih standardnih predstav sta bila prva zvezdnika svojih ekip, ki sta sicer presedela zadnjo četrtino. Nikola Jokić je dosegel 16 točk in imel 9 skokov, Dame Lillard pa na drugi strani 10 točk, imel pa je tudi 10 asistenc in 8 skokov.

Ob veliki prednosti Portlanda v zadnji četrtini je priložnost dobil tudi Vlatko Čančar – v osmih minutah je dosegel 6 točk.

Liga NBA, 39.5., končnica

Milwaukee – Miami 120:103 (4:0)

Denver – Portland 95:115 (2:2)

Philadelphia – Washington 132:103 (3:0)

Utah – Memphis 121:111 (2:1)