Lakersi po desetih letih, James pa že desetič v finalu lige NBA

Rubrika: Liga NBA

Lakersi za razliko od moštev Utaha in LA Clippersov Denverju niso dovolili povratka v serijo po zaostanku 1:3 in že na prvi odločilni tekmi postali prvi udeleženci letošnjega finala lige NBA, kjer sedaj čakajo na Miami ali Boston.

LeBron James je po tem, ko so nekateri analitiki ponovno ugotavljali, da ga pa zdaj mogoče res že malo zmanjkuje, predvsem v zadnjih četrtinah, z novo zastrašujočo predstavo za zgodovinsko knjigo NBA ponovno utišal kritike in se že desetič v karieri uvrstil v finale. To mu je uspelo v treh različnih ekipah in pod petimi različnimi trenerji.

Dosegel je 38 točk, 16 skokov in 10 podaj, to pa je bil že njegov četrti trojni dvojček v letošnji končnici, hkrati pa že sedemindvajseti v njegovi karieri v končnici, samo še za tri zaostaja za Magic Johnsonom, ki je v tej kategoriji na prvem mestu. Postal je tudi prvi Jezernik po Jamesu Worthyju leta 1988, ki mu je na tekmi končnice uspelo preseči 35 točk, 15 skokov in 10 asistenc.

 

Vsi ti dosežki in sama uvrstitev v finale so skoraj potisnili v ozadje samo tekmo, na kateri je bila vidna utrujenost moštva Denver po naporni končnici v Orlandu, kjer so skupaj odigrali kar 19 tekem.

Niso pa se Nuggetsi predali brez boja. Po izenačeni prvi četrtine so sicer Lakersi začeli prevzemati pobudo, vztrajno gradili vodstvo, sredi tretje četrtine pa povedli za 16 točk (72 – 56) in kazalo je, da je njihov odpor dokončno zlomljen. Toda Denver se je uspel še enkrat več vrniti – Murray, ki je imel vidne težave s poškodovano nogo, in predvsem Grant sta poskrbela, da je bila na začetku zadnje četrtine tekma povsem popolnoma odprta.

Nato pa je na sceno pričakovano stopil LeBron James in z devetimi točkami v manj kot dveh minutah praktično sam dokončno odločil tekmo.

Po tekmi je seveda misli takoj usmeril na finale: ‘Cilj še ni izpolnjen, v Los Angeles sem prišel po naslov.

Davis je za Lakerse dodal 27 točk, Danny Green in Alex Caruso pa sta jih dodala po 11. Za Denver sta Jokić in Grant dala vsak po 20 točk, Murray pa 19.

Tako zdaj z nestrpnostjo pričakujemo razplet druge polfinalne serije, kje Miamiju manjka samo še zmaga od za nas sanjskega finala LA Lakers – Miami Heat.

Liga NBA, 26.9.

Denver – LA Lakers 107:117