Tolažilna nagrada

Rubrika: Tuje reprezentance

V senci dvobojev za četrfinale na Kitajskem hkrati potekajo ravno tako pomembne tekme, ki odločajo o tem kdo bo nastopal na olimpijskih igrah v Tokiu naslednje leto. Vozovnico za vnovično pot na Daljni vzhod naslednje poletje sta si zagotovili reprezentanci Irana in Nigerije. Državi, ki skupaj štejeta preko 270 milijonov evrov bosta na olimpijskem turnirju tako zastopali svoji celini, Iranu pa bodo pri tem seveda pomagali še domačini Japonci.

Nigerijci so na Kitajskem zbrali enako število zmag kot aktualni afriški prvaki Tunizijci (v finalu Afrobasketa 2017 so premagali prav Nigerijce), a imajo D’Tigers boljšo koš razliko, zaradi katere se bodo še tretjič zapored udeležili olimpijade. Tunizijcem ostane upanje, da se prebijejo na zaključni turnir prek enega izmed načrtovanih kvalifikacijskih turnirjev, kot je to Nigerijcem uspelo leta 2012, ko je Afrika edinkrat imela dva predstavnika na najmočnejšem košarkarskem tekmovanju.

Nigeria Basketball Logo.png
D’Tigers imajo nedvomno enega … najzanimivejših logotipov na tem SP-ju

Istočasno z zmago nad domačini so Nigerijci zabili zadnji žebelj v krsto skrajno neuspešnega turnirja za domačo izbrano vrsto. Za Kitajsko je v virtualnem dvoboju z Iranom prav tako bila usodna koš razlika. Prednost domačega terena in izjemno lahek žreb nista bila dovolj, da bi Kitajci izpolnili minimalen cilj, tako da se zna zgoditi, da Zmajev ne bo na olimpijskem turnirju prvič po letu 1980! Iranci bodo na Japonskem lovili prvo olimpijsko zmago po letu 1948; edino olimpijado za tem, leta 2008, so zapustili s petimi porazi v ravno toliko tekmah.

Za večino Irancev bo to prvi nastop na olimpijskih igrah, v ekipi pa bosta verjetno tudi najizkušenejša moža, kapetan Samad Nikkhah Bahrami in Hamed Haddadi, ki sta bila na seznamu udeležencev olimpijade v Pekingu leta 2008. Oba sta si po solidnih predstavah na Kitajskem (Haddadi je v povprečju celo imel največ skokov in blokad na olimpijskem turnirju) prislužila prestop v Francijo oziroma ligo NBA, kjer je slednji igral šest let. Kljub njuni izkušnji pa ni prišlo nikoli do večjega odliva iranskih košarkarjev v tujino, saj tudi letos velika večina košarkarjev prihaja iz domačih klubov.

OI 1948: Zadnja iranska reprezentanca, ki je vpisala zmago na olimpijskih igrah

Nigerijci nasprotno premorejo veliko individualnega talenta, kar rabijo pa je dodatna uigranost. Glede na imena na parketu (Ekpe Udoh, Josh Okogie, Al-Farouq Aminu itd.) so nigerijski košarkarski navdušenci nedvomno računali vsaj na preboj iz skupine, a so tigri takoj na uvodu prvenstva izgubili ključno tekmo z Rusijo. Letošnja izkušnja jim bo prišla še kako prav, saj gre za skupino igralcev, ki igrajo tako rekoč po celem svetu, od Litve, prek Kitajske, do Mehike in ZDA, tako da se le redkokdaj srečajo na parketu.

Poleg omenjenih ekip Japonske, Irana in Nigerije, so si z nastopi na Kitajskem, olimpijske igre, s tem ko so izpadli Novozelandci, zagotovili tudi avstralski košarkarji. Do konca prvenstva si bodo nastop v Tokiu zagotovile še štiri reprezentance (dve iz Evrope, dve iz Amerik), pet preostalih mest pa bo podeljenih na kvalifikacijskih turnirjih med 6. in 12. julijem prihodnje leto, kjer bodo svojo srečo mogoče iskali tudi aktualni evropski prvaki iz Slovenije.