Čestitke mladincem in stroki: Slovenija med 8 v Evropi!

Rubrika: Reprezentanca

Slovenska moška reprezentanca do 18. leta je na evropskem prvenstvu divizije A vknjižila zmago proti Nizozemski (79:72) in se uspela prebiti v četrtfinale. Varovanci selektorja Petra Markovinoviča se bodo jutri za polfinale pomerili z Britanci.

Lani Nizozemci

Tokratni obračun Slovenije in Nizozemske je bil posnetek lanskoletnega finala B divizije, ko so v Skopju Nizozemci suvereno opravili s Slovenijo, 57:86 je bilo. Tokrat je Slovenija pokazala precej več!  Iz lanske reprezentance so danes za Slovenijo igrali Samar, Stavrov, Nemanič, Prepelič, Glas.

Edini v regiji!

Slovenija je edina mladinska vrsta s področja ex-Jugoslavije, ki je med osem: Srbija in Hrvaška sta doživeli tesna poraza, Črna gora nekaj višje poražena, BiH nastopa v B diviziji in se trudi, da pride med elito.

Naši fantje so srečanje z Nizozemci otvorili v izjemnem naletu in ob glasni spodbudi slovenskih navijačev po petih minutah igre povedli s 15:2. Slovenci so v prvi četrtini, s pritiskom po celem igrišču, prisilili Nizozemce v napake in s hitrimi protinapadi dobro izkoristili ponujene priložnosti. Selektor Peter Markovinovič je tokrat prevetril začetno peterko in namesto Andreja Stavrova na parket poslal Roka Nemaniča, ki je odlično izkoristil svoje minute in bil na koncu eden izmed ključnih košarkarjev za današnji uspeh. Pred koncem prve četrtine je prednost Slovenije znašala že 16 točk, fantje pa so v visokem ritmu nadaljevali tudi na začetku druge četrtine.

Za razliko od preteklih tekem je Slovencem stekel met za tri točke (na prvenstvu 19%, v prvih dveh četrtinah 41%), po zadetih trojkah Alena Malovčiča ter Bineta Prepeliča pa je Slovenija v 15. minuti povedla že za visokih 21 točk. Nizozemci so pred koncem četrtine uspeli znižati zaostanek, njihov nalet pa je z atraktivnim zabijanjem prekinil Gregor Glas. Kljub visokemu vodstvu je Slovenija pred nadaljevanjem tekme vodila za osem točk, 38:30. Gregor Glas je v prvem polčasu dosegel 11 točk, Rok Nemanič je šestim točkam dodal 4 skoke in 3 podaje.

Nizozemci so v slabi minuti in pol igre v drugem polčasu popolnoma izničili prednost Slovenije in rezultat poravnali na 38:38. Sledil je odgovor slovenskih košarkarjev, ki so z atraktivnimi potezami navduševali občinstvo v dvorani in ob glasni podpori ponovno povedli za več kot deset točk. V drugem polčasu se je razigral Andrej Stavrov, ki je zadel tudi nekaj odločilnih metov, svojo najboljšo predstavo, tako v napadu, kot v obrambi, pa je danes prikazal Bine Prepelič.

Na današnji tekmi so bili dobro razpoloženi za igro vsi košarkarji slovenske reprezentance, ki so stopili na parket. Strelsko najučinkovitejša sta bila Gregor Glas in Bine Prepelič (8 skokov, 5 podaj, 2 pridobljeni žogi), ki sta na koncu dosegla po 15 točk. Rok Nemanič je 13 točkam dodal še 5 skokov, 5 podaj in 2 pridobljeni žogi, Žiga Samar pa je bil na koncu dve točki in dve podaji oddaljen od trojnega dvojčka (8 točk, 10 skokov in 8 podaj). Slovenci so vseh štirideset minut vodili in Nizozemce nadigrali v vseh statističnih kategorijah.

Po zmagi nad Nizozemsko so se naši fantje uvrstili med osem najboljših reprezentanc v Evropi, v četrtfinalu pa jih čaka Velika Britanija, ki je danes premagala Črno goro. Obračun, ki se bo jutri začel ob 18. uri, bo moč spremljati v spletnem prenosu na naši Facebook strani in spletni strani KZS.

EP U18, za mesto v četrtfinalu, 31.7.
Nizozemska – SLOVENIJA 72:79 (7:23, 23:15, 17:21, 25:20)
Slovenija: Samar 8 (10 skokov, 8 podaj), Prepelič 15 (8 skokov, 5 podaj), Glas 15 (5 podaj), Nemanič 13 (5 skokov, 5 podaj), Stavrov 8 (4 skoki), Malovčič 6 (5 skokov), Dušanič 10, Smrekar 4.

EP U18, četrtfinale, 1.8.
Litva – Grčija
Rusija – Španija
Turčija – Francija
Slovenija – Velika Britanija

osmina finala, 31.7.
Srbija – LITVA 54:56
GRČIJA – Finska 68:55
RUSIJA – Nemčija 76:65
ŠPANIJA – Latvija 87:52
TURČIJA – Italija 67:55
FRANCIJA – Hrvaška 62:53
Črna gora – VELIKA BRITANIJA 62:77
SLOVENIJA – Nizozemska 79:72