Brooklyn in Atlanta odprla poletno tržnico

Rubrika: Liga NBA

V senci finalne serije so Brooklyn Nets in Atlanta Hawks odprli poletno tržnico. Prvi ‘trejd’ poletja ni pritegnil preveč pozornosti, saj je vključeval menjavo Alana Crabba, 17. izbora na letošnjem naboru in zaščiteni izbor prvega kroga na naboru leta 2020 za Taureana Princa ter izbor v drugem krogu nabora leta 2021. Brooklyn bo tako še sedmo leto zapored brez izbora v prvem krogu nabora. Prvih šest je zapravil pri sestavljanju supermoštva leta 2013, ki ni obrodilo sadov, posledice pa čutijo še danes. Nenazadnje so Netsi, že zdavnaj upokojenemu, Deronu Williamsu dolžni še 5,5 milijonov ameriških dolarjev za naslednjo sezono.

Kar se tiče aktualne menjave, se mogoče res sliši kot zelo obskurna poslovna poteza, a pomen se skriva v višini pogodb. Crabbova pogodba za naslednjo sezono je težka visokih 18,5 milijonov dolarjev, Princeva pogodba pa znaša zgolj slabih 3,5 milijona dolarjev. S tem so se Netsi postavili v vrsto moštev, ki bodo ciljala na izjemno prihajajočo generacijo zvezdnikov, ki bodo na trgu to poletje. 15 milijonov dolarjev razlike med pogodbama daje Netsom dovolj fleksibilnosti, da lahko ponudijo dve maksimalni pogodbi. Kyrie Irving, Kevin Durant, Kawhi Leonard, Kemba Walker, Jimmy Butler … katerikoli par teh igralcev bi lahko teoretično igral v Brooklynu naslednjo sezono.

Če bodo pri tem uspešni, bo najverjetneje na trgu tudi junak letošnje sezone D’Angelo Russell. Organizator igre nosi največ zaslug za uspeh Netsov, ki so bili nedvomno presenečenje sezone in izpadli v prvem krogu končnice po petih tekmah proti Philadelphia 76ers. Za Russella naj bi bili najbolj zainteresirani v Orlandu, Utahu, Indiani in Minnesoti.

Športni direktor Netsov Sean Marks je v samo nekaj sezonah pripeljal Brooklyn iz obskurnosti nazaj v boj za najboljše igralce lige NBA; nekaj kar njihovim sosedom iz Madison Square Gardna ni uspelo v več kot dvajsetih letih.