Parklji prvaki, Polzeli srebro, Olimpiji bron, Ličen MVP, Dragan naj strelec

Rubrika: Mlajše selekcije

V nedeljo, 14. aprila, sta bili odigrani še zadnji dve tekmi štiridnevnega zaključnega turnirja za fante mlajše od 19 let. Na tekmi za tretje mesto so se zmage veselili košarkarji Petrol Olimpije, ki so z rezultatom 96:80 premagali GIB Ilirijo. V velikem finalu so se pred polnimi tribunami športne dvorane na Polzeli pomerili domači Hopsi in Parklji. Slednji so po napeti končnici premagali Hopse in osvojili naslov državnih prvakov v sezoni 2018/2019.

Ob tem poklon domačinom za zgledno organizacijo in več kot 3000 gledalcev v dneh finalnega turnirja.

FINALE
Nedelja, 14. april
HOPSI POLZELA : PARKLJI 85:88 (19:21, 21:20, 22:24, 23:23)

Dragan 22 (12 skokov), Zmrzlak 18 (6 skokov), Goltnik 13 (8 skokov); Ličen 27 (18 skokov), Hirschmann 26, Kmetič 19 (5 skokov)
Košarkarji Parkljev so v odličnem vzdužju na Polzeli po napeti končnici le uspeli premagati domače Hopse.Domačini so finale začeli s trojko, a so jim gostje v naslednji minuti vrnili z enako mero nato je trojko za goste zadel še Jure Ličen in v peti minuti srečanja povišal na 7:14 v korist Parkljev. Domači košarkarji so se nato le otresli začetne treme in srečanje se je razživelo. Pri Parkljih sta z vseh položajev zadevala Adrian Hirschmann in Jure Ličen, pri Polzeli pa je korak s tekmeci v prvi četrtini držal najboljši strelec finalnega turnirja, Nik Dragan.Gostje so v drugi četrtini s skoki v napadu prihajali do drugih priložnosti, ki so jih tudi izkoristili, domači so padli v strelski mrk in prehitro zaključevali napade. Gostje so s trojko Hirschmanna v peti minuti drugega dela ušli na +9. Hopsi so nato le uspeli ubraniti mete z razdalje in se s košema Nejca Zmrzlaka in Nika Dragana ob polčasu približali na točko zaostanka, 40:41.Na začetku tretje četrtine so domači povedli za pet točk, Parklji so se z dvema zaporednima trojkama Primoža Kmetiča vrnili in pred začetkom četrte četrtine ponovno prevzeli vodstvo. Rok Arzenšek je takoj po kratkem premoru ukradel žogo in izzid izenačil, a je takoj v naslednjem napadu s trojko odgovoril Kmetič. Domačini so nato na krilih glasnih navijačev uspeli obraniti nekaj napadov Parkljev, s trojko Nejca Zmrzlaka pet minut pred koncem imeli celo pet točk prednosti nato pa so naredili nekaj nepotrebnih napak, prejeli dve tehnični napaki, Nejc Zmrzlak je zaradi pete osebne napake moral na klop in gostje so s pridom izkoristili ponujene priložnosti ter s prostimi meti ponovno prevzeli vodstvo. V napeti končnici je Nik Dragan z atraktivnim zabijanjem dvignil občinstvo na noge, na drugi strani je Hirschmann minuto pred koncem s še sedmo trojko izzid izenačil. Minuto pred koncem so imeli Hopsi napad za vodstvo vendar je Nik Dragan zgrešil met za dve, nad Ličenom, ki se je poleg naslova prvaka veselil še naziva najkoristnejšega igralca turnirja (MVP), napravil peto osebno napako, gostje pa so s prostimi meti tekmo pripeljali do zmage.

TEKMA ZA 3. MESTO:

Nedelja, 14. april
PETROL OLIMPIJA : GIB ILIRIJA 96:80 (30:26, 22:19, 19:17, 25:18)

Ščekić 33 (9 skokov), Vujačić 15, Malovčič 13 (5 skokov); Sinebabnov 17, Vukovič 13, Gorbachov (7 skokov, 6 podaj) in Tivadar (5 skokov) 12

Košarkarji obeh ekip so na začetku srečanja prikazali nekaj atraktivnih potez in tako napovedali zanimivo in borbeno nadaljevanje. Po prvi četrtini so si prednost štirih točk priigrali košarkarji Petrol Olimpije, 30:26. V drugi četrtini sta obe moštvi z izjemno energijo dvignili občinstvo, Petrol Olimpija je z atraktivnimi potezami visokih igralcev in odličnim metom za tri na glavni odmor odšla s prednostjo sedmih točk. V prvem delu tekme je Alen Malovčič za Petrol Olimpijo dosegel 13 točk, 12 jih je pri Iliriji dosegel Aleksandr Sinebabnov.

V tretji četrtini so košarkarji Petrol Olimpije nadaljevali z dobro igro, Ilirijanom niso pustili, da se približajo in jih uspeli držati prednost desetih točk. Čeprav so Ilirijani igrali hitro v napadu in agresivno v obrambi se pred začetkom zadnje četrtine niso uspeli približati na manj kot 10 točk. Maksim Gorbachov je s trojko v drugi minuti zadnje četrtine le približal Ilirijo, a je na drugi strani Nemanja Ščekić s silovitim zabijanjem in uspešnim metom za tri ponovno povišal na 11 točk prednosti. Prav Ščekić je nato še s trinajstimi zaporednimi točkami minuto in pol pred koncem povišal na 21 točk in Petrol Olimpija je zaluženo osvojila tretjo mesto na državnem prvenstvu v kategoriji fantov U19.