Krka beži z dna, Dončić vnovič v Laškem

Rubrika: Liga Nova KBM

V soboto ob 19.00 bodo na sporedu štiri srečanja sedmega kola Lige Nova KBM. Rogaška bo gostila Šenčur, Helios se bo pomeril s Sixt Primorsko, Ilirija bo gostovala v Laškem, Krka bo igrala proti Hopsom. V ponedeljek bo Olimpija gostila Šentjur (prenos na kzs.si).

Liga Nova KBM, 7. krog, 18.11.

Rogaška – Šenčur GGD (19.00)

Šenčur je sezono začel s štirimi zmagami in enim porazom in je z enakim izkupičkom kot vodilna Sixt Primorska na drugem mestu Lige Nova KBM. Šenčurjani so ugnali Hopse, Zlatorog, Šentjur in Petrol Olimpijo, izgubili pa so proti Sixt Primorski. Rogaška pa je s tremi zmagami in dvema porazoma na petem mestu prvenstvene lestvice. Slatničani so do sedaj premagali Ilirijo, Krko in Zlatorog, morali pa so priznati premoč Hopsom in Sixt Primorski.

Pri Rogaški je v tej sezoni strelsko najučinkovitejši Rashun Davis s povprečjem 16,2 točke na tekmo. Najboljši strelec Šenčurjanov v tej sezoni pa je Dino Murić s povprečjem 19 točk na srečanje.

Damjan Novaković, trener Rogaške:
“Šenčur je v tej sezoni sestavil odlično ekipo, kar dokazuje tudi položaj na lestvici. Vemo, da nas čaka težka tekma. Pripravljeni smo, da z maksimalno angažiranostjo in s pomočjo naše zveste publike pridemo do zmage.”

Rade Mijanović, trener Šenčurja Gorenjske gradbene družbe:
“Gostujemo pri ekipi Rogaške, ki je pred sezono sestavila moštvo vredno spoštovanja. Na vsakem igralnem položaju imajo po dva kakovostna košarkarja, zato so favoriti tega srečanja. Za nas bo to odlična priložnost, da storimo še korak naprej v naši igri.”

Helios Suns – Sixt Primorska (19.00)

Helios Suns in Sixt Primorska sta v prejšnji sezoni odigrala dve medsebojni srečanji v Ligi Nova KBM, obakrat pa so zmago slavili Koprčani. Sixt je po zmagi v prejšnjem kolu ponovno zasedel prvo mesto na prvenstveni lestvici (štiri zmage in en poraz), Helios pa je z dvema zmagama in tremi porazi na sedmem mestu Lige Nova KBM.

Najboljši strelec Domžalčanov in hkrati celotne Lige Nova KBM v tej sezoni je Blaž Mahkovic s povprečjem 20,2 točki na srečanje. Pri Sixt Primorski Marjan Čakarun povprečno doseže 14,4 točke na obračun.

Jovan Beader, trener Helios Suns:
“V tokratni tekmi vlogo favorita prepuščamo Primorski, a to ne pomeni, da se že vnaprej predajamo. Mi bomo naredili vse, da na domačem parketu pridemo do nove zmage. Gre pa za zelo dobro zgrajeno ekipo, odlično pokrito na vseh igralnih pozicijah. Imajo igralce z ogromno izkušnjami, so odlično vodeni, sestavljeni za naskok na naslov in so trenutno zasluženo na vrhu razpredelnice. Mi pa smo po dveh zaporednih zmagah dobro razpoloženi in bomo naredili vse, da jih presenetimo.”

Jurica Golemac, trener Sixt Primorske:
“Helios Suns je ekipa, ki prinaša resno oviro na poti do nove zmage, v svojih vrstah pa ima mešanico mladih in izkušenih igralcev. Domžalčani imajo zelo talentirano moštvo. Po nekoliko slabšem uvodu v sezono, so se v zadnjem času dvignili v formi in prikazali vrhunski predstavi na zadnjih dveh tekmah. Zagotovo nas v soboto čaka zelo zahteven dvoboj.”

Zlatorog – Ilirija (19.00)

Zlatorog Laško in Ilirija sta po petih odigranih kolih pri dnu lestvice državnega prvenstva. Ilirija je ugnala Helios in Krko, košarkarji Ilirije pa so bili nemočni proti Hopsom, Šentjurju in Rogaški. Zlatorog je zbral zmago manj od Ilirijanov. Laščani so edino svojo zmago dosegli proti Petrol Olimpiji, izgubili pa so proti Heliosu, Rogaški, Šenčurju in SIxt Primorski.

Miha Lapornik je z 18,8 točke na srečanje najboljši strelec Zlatoroga v tej sezoni. Žan Mark Šiško je z enakim povprečjem najučinkovitejši pri Iliriji.

Aleš Pipan, trener Zlatoroga Laško:
“Čaka nas težko srečanje proti Iliriji. Če se želimo vrniti na zmagovalno pot se bomo morali držati vseh navodil iz garderobe.”

Saša Dončić, trener Ilriije:
“Obe ekipi bosta želeli priti do zmage, ki jih lahko približa uvrstitvi med osem najboljših ekip v skupini. Iz Laškega se želimo vrniti z dvema točkama.”

Krka – Hopsi (19.00)

Krka bo proti Hopsom poskušala doseči svojo drugo zmago v Ligi Nova KBM v tej sezoni, Hopsi pa bodo iskali priložnost za tretji uspeh. Krka je z izkupičkom zmage in štirih porazov na dnu prvenstvene lestvice, Hopsi pa so z dvema zmagama in tremi porazi na šestem mestu. Ekipi sta v prejšnji sezoni odigrali štiri medsebojna srečanja, na vseh štirih pa so bili uspešnejši Novomeščani.

Najučinkovitejši strelec Krke v tej sezoni je Maj Kovačevič (14,4, točke na obračun), pri Hopsih pa je strelsko najučinkovitejši Dejan Čup (17 točk na tekmo).

Simon Petrov, trener Krke:
“Po dveh bolečih porazih v zadnji sekundi v minulem tednu, smo se uspeli pobrati in na sredini tekmi dokazali, da znamo igrati dobro košarko. Še posebej zadovoljen sem bil z drugim polčasom, ki mora biti vzorec, kako igrati v prihodnjih tekmah. Prepričan sem,  da ga lahko ponovimo tudi na tekmi Hopsi. Zavedamo se njenega pomena, a sem prepričan, da nam z veliko mero borbenosti in s spodbudo domačih navijačev uspe priti do zmage.”

Boštjan Kuhar, trener Hopsov Polzele:
“Krka je z zmago v Tivatu dokazala, da se dviga v formi, zato bo gostovanje na njihovem terenu še toliko težje. Kljub temu v Novo mesto ne odhajamo z belo zastavo in po tihem upamo na presenečenje.”