Olimpija in Krka do novih zmag

Rubrika: Liga Nova KBM

Na praznično sredo sta bili v Ligi Nova KBM odigrani dve tekmi. Na zaostalem srečanju 15. kola je Union Olimpija premagala Helios Suns (79:71), 18. kolo pa sta odprli ekipi Hopsov in Krke. Zmage se je na koncu veselila novomeška zasedba (64:70), ki je dosegla svojo deveto zaporedno zmago.

Liga Nova KBM, 15. krog, 8.2.
UNION OLIMPIJA – Helios Suns 79:71 (18:18, 19:19, 29:17, 13:17)
Barbarič (9 skokov) in Oliver (8 skokov) po 17; Jones 30, Atanacković 12

Košarkarji Uniona Olimpije so vknjižili šesti zaporedni par točk v Ligi Nova KBM. V Stožicah so bili boljši od ekipe Helios Suns, ki so jo premagali z rezultatom 79:71.

To je bila prva od treh tekem teh dveh nasprotnikov v osmih dneh – v torek in sredo prihodnji teden se bosta namreč ekipi pomerili še v četrtfinalu Pokala Spar. V prvi četrtini smo spremljali zelo izenačeno predstavo, nato pa so na plin stopili domači košarkarji, ki so v 14. minuti vodili že z enajstimi točkami prednosti. Ko je že kazalo, da bodo Ljubljančani zanesljivo dobili prvi polčas, pa so gostje vseeno strnili vrste, na odmor pa sta moštvi odšli ob rezultatu 37:37.

Drugi del tekme so znova bolje začeli košarkarji Union Olimpije, ki so si v tretji četrtini priigrali odločilno prednost pred koncem tekme. V zadnjih desetih minutah so se Domžalčani nato nekoliko približali, vseeno pa niso resneje ogrozili domače zmage.

Najboljša strelca pri domači zasedbi sta bila Devin Oliver in Jan Barbarič, ki sta dosegla po 17 točk, 30 pa jih je pri Helios Suns v statistiko vpisal Marcel Jones.

Naslednjo tekmo bodo košarkarji Union Olimpije odigrali 24. februarja, ko odhajajo v Podčetrtek, Helios Suns pa bodo že to soboto gostili Sixt Primorsko.

Izjavi trenerjev po tekmi:

Gašper Okorn, Union Olimpija:
Čestitke igralcem za zmago in uvrstitev v Ligo za prvaka.

Dejan Čikić, Helios Suns:
Na tekmi dveh precej oslabljenih ekip smo uspeli prikazati napredek v napadu, zato sem kljub porazu zadovoljen in zelo optimistično gledam na naslednje tekme. Pred nami je končno dvodnevni premor do naslednje preizkušnje proti Sixtu Primorski, zato se lahko pripravljamo bolj mirno. Fantom čestitam za borbo in prikazano igro v vseh 40 minutah.

Liga Nova KBM, 18. krog, 8.2.
Hopsi Polzela –  KRKA 64:70 (22:20, 19:17, 13:18, 10:15)
Čup 14, Čebašek 13 (13 skokov); Dimec in Curry jr. po 14

Košarkarji Krke so zmagoviti niz v Ligi Nova KBM podaljšali na devet zmag, z izkupičkom 15-3 pa so se še utrdili na prvem mestu lestvice. Hopsi so doživeli šesti poraz v prvenstvu, prvega po štirih zmagah, in z 12-6 ostajajo med kandidati za Ligo za prvaka.

V prvem polčasu sta moštvi prikazali precej izenačeni predstavi, nekaj točk pa je bila najvišja prednost ene ali druge ekipe. Tekma se je dokončno v prid Novomeščanov prelomila v uvodnih minutah zadnje četrtine, ko je Krka prišla do prednosti 62:54. Čeprav je bilo na semaforju še več kot sedem minut igre, so domači začeli hiteti pri zaključevanju napadov, izbira metov in učinkovitost pa sta bili slabi. Najboljši trije strelci Hopsov v tej sezoni Jakob Čebašek, Alen Hodžić in Dejan Čup so skupaj izza črte za tri točke metali 0:20, na drugi strani pa se je pri Krki med strelce vpisalo deset igralcev, največ točk pa sta dosegla Ronald Curry in Žiga Dimec (14).

Za obe ekipi je bila to zadnja tekma v Ligi Nova KBM pred nastopom v Pokalu Spar prihodnji teden. Polzeljane v četrtfinalu čakajo Konjice, Novomeščane pa Sixt Primorska. V ligaškem tekmovanju pa bodo Hopsi naslednjo tekmo odigrali 24. februarja, ko v svoji dvorani gostijo Tajfun, Krka pa dva dni kasneje v Novem mestu pričakuje Portorož.

Izjavi trenerjev po tekmi:

Boštjan Kuhar, Hopsi Polzela:
Danes smo imeli veliko priložnost, da premagamo favorizirano ekipo Krke. S tako katastrofalnim odstotkom meta tako kakovostne ekipe ne moreš premagati. Domače gledalce vabim, da nas ponovno podprejo na naslednji domači tekmi, ko se bomo borili za novi pomembni točki v boju za uvrstitev v Ligo za prvaka. Obljubim, da se bomo takrat odrezali bolje.

Dejan Mihevc, Krka:
“Čestitam fantom za zmago, prav tako pa tudi Hopsom za prikazano igro. Še enkrat več so dokazali, da so zasluženo na mestu, na katerem se nahajajo. Igrajo lepo in dobro košarko. Kar se tekme tiče, je bila ključna naša obramba v drugem polčasu, ko smo jim dovolili vsega 23 točk in na koncu zasluženo zmagali.”