Grki z zadnjim košem ugnali Slovenijo

Rubrika: Reprezentanca

Slovenska U18 reprezentanca se je na tekmi za razvrstitev od 9. do 12. mesta pomerila z izbrano vrsto Grčije. Srečanje je s košem tri sekunde do konca odločil Moraitis (70:68). Slovenci se bodo v četrtek ob 14.15 za končno 11. mesto na prvenstvu pomerili s Turki.

EP U18, tekma za razvrstitev od 9. do 12. mesta:
GRČIJA – Slovenija 70:68 (20:9, 14:16, 18:27, 18:16)
Grčija: Lountzis 9 (9 skokov, 6 podaj), Skoufis 0, Boatoglou 0, Chatzikyriakidis 0, Agravanis 11 (6 skokov), Christidis 7, Kalaitzakis 13, Moraitis 12, Papadakis 0, Kourepis 7, Tataris 11, Papadakis 0.
Slovenija: Ožegovič 17 (10 skokov, 5 podaj), Škedelj 5, Šteblaj 0, Šuša 4, Bratec 12, Vesel 9 (9 skokov), Janežič 4, Jurček 10, Šiška 7, Mlakar 0.

Slovenska U18 reprezentanca je srečanje za razvrstitev med 9. in 12. mesto začela zaspano. Grki so hitro povedli, do prvega odmora pa so si priigrali prednost enajstih točk. Tudi v nadaljevanju prvega polčasa so imeli pobudo košarkarji Grčije, ki so v drugih desetih minutah vodili že s petnajstimi točkami prednosti. Slovencem je uspelo do polčasa razliko zmanjšati, Grki so na odmor odšli s prednostjo devetih točk.

V drugem delu pa so naši košarkarji prikazali povsem drugačen obraz. Že v uvodu v tretjo četrtino so se Slovenci približali Grkom, rezultat pa so prvič poravnali slabe štiri minute pred koncem četrtine (na 46). S košem v zadnji sekundi je končnih 52:52 po tridesetih minutah postavil Bratec. V prvem napadu v zadnji četrtini so Slovenci prišli do prvega vodstva na tekmi, ki je trajalo dobri dve minuti. Nato pa so pobudo znova prevzeli Grki. 45 sekund pred koncem srečanja je s trojko izid na 68 poravnal Jurček. Slovenci so bili nato uspešni v obrambi, vendar jim v napadu ni uspelo zadeti. Odločilen koš za zmago Grkov je tri sekunde pred iztekom igralnega časa dosegel Moraitis. Srečanje se je končalo z rezultatom 70:68.

Najboljši strelec čete Tomaža Fartka je bil Gaber Ožegovič, ki je 17 točkam dodal še deset skokov in pet podaj. Pri Grkih je največ točk dosegel Kalaitzakis (13).

Slovenci se bodo jutri ob 14.15 v tekmi za 11. mesto pomerili z gostitelji prvenstva, Grki pa se bodo ob 16.30 proti Srbiji potegovali za končno 9. mesto.

Izjava glavnega trenerja po tekmi:

Tomaž Fartek, glavni trener slovenske U18 reprezentance:
“Tekmo smo odprli izredno zaspano in premehko za pozitiven rezultat. Grki so to dobro izkoristili in nas posledično nadigrali v igri po globini in napadalnem skoku. V drugem polčasu se nam je uspelo vrniti v tekmo, na žalost pa nam je ni uspelo prelomiti v našo korist, ko smo imeli priložnost za to. V izenačeni končni so bili Grki bolj spretni in zasluženo zmagali. Čas za analizo bo po prvenstvu. Tekmo je potrebno pozabiti in se dobro regenerirati.”