BRAVO: Hauptmanovi in Horvatovi za zlato!

Rubrika: Reprezentanca

Deveto evropsko veteransko prvenstvo v košarki, ki se počasi končuje v Novem Sadu, je Sloveniji ponovno prineslo veliko uspeha. Dve moški ekipi sta se uvrstili v finale, obe pa pustili izjemen vtis.

0207_veterani-00

Zahtevna naloga

Najtežjo skupino je na Eurobasketu imela slovenska reprezentanca v kategoriji 45+, ki je za preboj v finale bila bitke s Srbijo, Nemčijo in najvišjo ekipo prvenstva Rusijo. Tri tekme in tri zmage je ekipi Slovenija 45 v četrtfinalu namenila srbsko B ekipo, v polfinalu pa ponovno visokorasle in čvrste Ruse, ki imajo v ekipi dva igralca prek 210cm in svetovnega rekorderja Rojskega, ki je leta 2008 v eni uri zadel 835 trojk. Slovenci so krenili z obrambo mož na moža in prebijali postavljene bloke ter onemogočali vsako napadalno rusko akcijo. Odlično je bil razpoložen Roman Horvat (34 točk), ki je že v prvi četrtini zadel dve trojki. Prednost šestih točk so Slovenci zapravili ob polčasu, ko so Rusi povedli za štiri (35:39). Obramba Slovencev ni popustila, v napadu pa so slovenski organizatorji igrali preudarno, večji del tretje četrtine pa s podajami pod košem in nazaj na zunanje položaje, prisilili Ruse, da so začeli dihati na škrge. Čovič in Bogataj sta dosegla vsak po šest točk in Slovenija je pred zadnjo četrtino vodila za 13 (55:42). Rusi so uvideli, da letošnjega finala ne bo, Slovenija 45 pa je tri minute pred koncem, tudi s pomočjo Šenčurjevega bobnarja Simona Marka in manjše navijaške skupine, slavila uvrstitev v veliki finale. Slovenija 45 se bo v velikem finalu, v nedeljo ob 14. uri pomerila z reprezentanco Italije, ki je v izenačenem polfinalu strla, sicer odlične Črnogorce.

0207_veterani-01

Naveza Hauptman&Potisk

V finalu bo igrala tudi zasedba Slovenija 55, ki je po vrsti premagal tri ruske ekipi in Poljsko. V polfinalu so bili Slovenci boljši od Rusije B. Za zmago z 11 točkami so bili najbolj zaslužni Hauptman (22), Potisk (18) in Medved (10). Slovenija 55 se bo v nedeljskem finalu ob 12 uri pomerila z ekipo Moldavije.
EP veterani, 1.7.

Polfinale:

M(45):

SLOVENIJA 45 – Rusija 80:56
ITALIJA – Črna Gora 78:75

M(55):

SLOVENIJA –Rusija 77:66
MOLDAVIJA – Nemčija 61:53

:: Neposredni prenos obeh finalnih tekem (nedelja, 3.7.)

0207_veterani-0