FOTO: Več kot 2000 točk v Domžalah!

Rubrika: Nižje slovenske lige

V Domžalah imajo finalista državnega prvenstva (Helios Suns), finalista pokala Spar (Lastovka), dva ženska kluba (ŽKD Ledita in ŽKK Domžale), zatorej ni dvoma, kateri šport je številka 1.

Helios in ŠD Feniks

Na 17. prireditvi Dneva mladih – košarkarski maraton 2016, se je v športnem parku, kjer stoji eno najbolj popularnih zunanjih igrišč v Sloveniji s tartansko podlago, zbralo 330 košarkaric in košarkarjev. Dolgoletno tradicijo prireditve organizacijsko vodi novinar Gašper Bolhar, ki se je letos povezal z Gašperjem Papežem (Helios Suns) in Elviro Rošič Ključanin (ŽKD Ledita) ter v košarkarski maraton vključil turnir pionirk in dva turnirja pionirjev. Pri fantih so sodelovale ekipe Helios Suns, Lastovka, Calcit Kamnik in Komenda, pri dekletih pa Ledita, Ježica, Feliks in Domžale. Rezultat ni bil v ospredju, vseeno pa lahko izpostavimo zmage Heliosa pri fantih ter ŠD Feliks pri dekletih. Nekoliko bolj tekmovalen je bil veteranski turnir, saj je bila prireditev odličen pripravljalen poligon za letošnje evropsko veteransko prvenstvo, ki bo konec junija v Novem Sadu. Slovenska reprezentanca 45+ je v finalu s precej težavami premagala Grosuplje, oboji pa so prvi dan turnirja strli odpor nekoliko starejše ekipe Kočevja, ki bo na Eurobasketu FIMBA v svoji kategoriji prav gotovo kandidat za medaljo. Najboljši strelec na turnirju je bil Vladimir Rizman (Slovenija 45), ki je prejel nagrado AC Lovše Domžale, pri Grosuplju pa se je tudi izkazal Lenart Cvitkovič.

Tudi dres Gorana Dragića

Košarkarski maraton Domžale je svojevrstna zgodba, s svojimi 17 leti tudi z najdaljšim stažem v Sloveniji, pri čemer pa ne gre prezreti, da vsi igralci ekip iz različnih krajev (Domžale, Ljubljana, Trzin, Komenda, Kranj, Vrhnika, Maribor, Šoštanj, Novo mesto, Kočevje…) igrajo po soncu in v dežju, podnevi in ponoči. Letošnja prireditev je minila v poletni pripeki, zato je bil tempo igre tesno povezan s hidracijo telesa. Domžalski košarkarji so narekovali hitrejši tempo in ugnali goste s 1150:887. Letos je blestel, sicer trener mlajših selekcij KK Helios Suns, Aljaž Belingar, ki je pobral pokala za najboljšega strelca (136 točk) in za največ doseženih trojk (19). Za najbolj prizadevnega mladega organizatorja je bil imenovan Nejc Popelar, član selekcije Helios Suns – starejši pionirji, ki mu je podjetje Grosbasket poklonilo dres Gorana Dragiča. Pri izvedbi dolgoletne košarkarske prireditve je pomagala občina Domžale, podjetje AC Lovše, z odličnim izkoriščanjem športnega parka za znamčenje ter občina Trzin.

Kakovostno preživet košarkarski konec tedna je v domžalskem športnem parku tradicionalno znanilec poletne sezone, še enkrat več pa je športna panoga pod koši združila vse generacije, ki tudi na tem dogodku dokazujejo, da je košarka Slovencem zapisana v genih in srcih.