Ustvarjalni Stephen Curry že na uvodu sezone do 40 točk

Rubrika: Liga NBA

Zdelo se je, kot da se sezona 2014/15 ni nikoli končala. Golden State Warriorsi so skupaj s svojo vodjo, Stephenom Curryjem, praznovali novo zmago, ki je prišla na dan, ko so v svojo last prejeli šampionske prstane. Toda tu je nova sezona in Warriorsi so nazaj, da potrdijo svoje mesto na vrhu sveta.

In kdo je to pokazal prvi? Najkoristnejši igralec rednega dela minule sezone. Curry se je neverjetno hitro razigral že v prvi četrtini in dokazal, da ga praznovanje naslova prvaka, čez poletje ni uspavalo. Že v prvi četrtini je zadel sedem od prvih devetih metov iz igre, od tega štiri mete za tri točke, in dosegel 24 točk ter se tako le na točko približal najboljšemu izkupičku kariere na uvodni tekmi nove sezone.

Foto: Ezra Shaw/Getty Images.
Foto: Ezra Shaw/Getty Images.

Natančno pred petimi leti je Curry proti Houston Rocketsom dosegel 25 točk, pri tem pa zadel devet od 16 metov iz igre, v statistiko pa je vpisal še 11 podaj.

Tokrat se je proti New Orleans Pelicansom ustavil pri 40 točkah, sedmih podajah in šestih skokih. Proti košu je vrgel 26 metov iz igre, zadel jih je 14. Zgrešil ni niti enega od sedmih prostih metov.

Curryjeva domišljija na parketu ne pozna meja. Koše lahko dosega iz kateregakoli položaja, ne glede na to, kako izven ravnotežja mogoče deluje, in kdo je pred njim . Strašljivo je pomisliti na dejstvo, da še vedno nima tiste poteze, ki bi bila zanj značilna, in bi po tem, ko jo stori, praktično vsakič dosegel koš. Ravno to ga naredi neverjetno nevarnega za obrambnega igralca, saj ta ne more predvidevati, kaj bo Curry storil ob naslednjem koraku.

»So stvari, ki jih naredim zelo dobro. To je na primer, met po koraku nazaj, met za tri po močnem driblingu ter menjave za hrbtom. Toda, da bi imel prav neko potezo, ki bi bila značilna samo zame? Ne vem, če že imam to,« pravi Curry. »Vedno si lahko ustvarjalen in resnično ne vem, kaj se bo zgodilo, ko imam žogo v svojih rokah.«

Inspiracijo pa, kot vsak umetnik, Steph črpa povsod.

»Zaljubljen sem v košarko, zato gledam vse. Nekaj potez sem ukradel nekemu srednješolskemu fantu, ki je prišel na moj košarkarski tabor čez poletje,« prizna Curry. »Vedno se učim. Gre za malenkosti. Že samo če gledam košarko, se lahko vedno kaj novega naučim, od kogarkoli.«

Njegova ustvarjalnost ga je že na prvi tekmi sezone pripeljala do novega zgodovinskega dosežka. Curry je postal prvi igralec v zadnjih 20 letih, ki je dosegel več kot 20 točk v uvodni četrtini prve tekme sezone. Curryjevih 40 točk, je drugi najboljši dosežek v zgodovini Lige NBA, za aktualnega MVP-ja, na uvodni dan nove sezone. Kareem Abdul-Jabbar je 13. oktobra 1972, proti Phoenixu, dosegel točko več.

»Vem, da bo na nas veliko pritiska. Toda moja mentaliteta in mentaliteta moje ekipe se ne bo spremenila. Ne bom nam lahko, saj nas bodo vsi skušali premagati že zaradi tega, da lahko zadajo udarec prvakom,« se zaveda Curry. »Sedimo tam, kjer bi vsi radi sedeli. Ostati moramo lačni in iti korak za korakom. Vemo, da naša pot ne bo popolna.«