Kakšna tekma, kakšna zmaga Slovenije! Ekipa in strokovni štab s selektorjem Sekuličem, kapo dol!

Rubrika: Reprezentanca

Slovenska košarkarska reprezentanca si je po zmagi nad Avstralijo 91:80 kolo pred koncem drugega dela že priigrala uvrstitev med osem najboljših ekip na svetu. V nedeljo ob 13.10 uri proti Nemčiji za prvo mesto v skupini.

FIBA BASKETBALL WORLD CUP, 1.9.
SLOVENIJA – AVSTRALIJA 91:80
Slovenija: Dončić 19 (7 skokov, 6 podaj), Tobey 18 (12 skokov, 5 podaj), Prepelič K. 11, Hrovat 10, Čebašek 9, Nikolić 9, Dragić 7 (5 skokov), Samar 3, Prepelič B. 3,  Dimec 2.

Slovenska košarka se veseli novega velikega uspeha. #mojtim je namreč že kolo pred koncem drugega dela uvrščen v četrtfinale 19. svetovnega prvenstva, ki se bo odvijal v Manili. Varovanci selektorja Aleksandra Sekulića so si napredovanje zagotovili po zmagi 91:80 nad Avstralijo. To je četrta zaporedna zmaga Slovencev na prvenstvu. Po vrsti so padle Venezuela, Gruzija, Zelenortski otoki in Avstralija.

Še pred nedeljskim zadnjim kolom je torej  jasno, da bosta iz slovenske skupine K napredovali zaenkrat neporaženi Slovenija in Nemčija (slednja je na prvi tekmi drugega dela s 100:73 premagala Gruzijo). V medsebojnem dvoboju, ki se bo z neposrednim prenosom na Šport TV začel ob 13.10 uri, bosta odločili o prvem mestu v skupini, ki v četrtfinalu prinaša drugo uvrščeno ekipo iz skupine L. Poraženec dvoboja se bo pomeril z zmagovalcem skupine. O končnem vrstnem redu v tej skupini bo odločal četveroboj med Kanado, Španijo, Latvijo in Brazilijo, ki imajo vsi po tri zmage in en poraz.

IZIDI IN LESTVICE DRUGEGA DELA SVETOVNEGA PRVENSTVA 2023

#mojtim je tudi proti Avstraliji zaigral brez Jake Blažiča. Njegovo stanje po poškodbi hrbta se sicer izboljšuje, odločitev glede vrnitve na parket pa bo sprejeta iz dneva v dan. Tudi četrto tekmo zapored je selektor Sekulić začel z enako peterko, v kateri so bili Aleksej Nikolić, Luka Dončić, Zoran Dragić, Bine Prepelič in Mike Tobey.#mojtim je že v prvem polčasu prikazal izjemno košarkarsko predstavo. S polaganjem Luke Dončića so Slovenci povedli že v prvih sekundah in v tem delu igre vodili kar 19 minut in 31 sekund tekme. Avstralci so izenačili le na 6:6, sicer pa izjemno bojevitim Slovencem vseskozi gledali v hrbet. Po odličnih podajah soigralcev je koš tekmecev pridno polnil Mike Tobey in izid po prvi četrtini se je glasil 28:18.

Na začetku druge četrtine so varovanci selektorja Aleksandra Sekulića vodstvo povišali na 34:20, še večji nalet pa je ustavila sodniška trojka z nekaj čudnimi odločitvami. Tako je v četrti minuti kapetanu Dončiću dosodila tehnično napako, ki je bila hkrati njegova tretja, tako da je zapustil igro. Nekaj minut kasneje je tehnično napako prejel še Zoran Dragić, a k sreči vse te odločitve Slovencev niso zmedle. Žiga Samar in Aleksej Nikolić sta odlično vodila igro in tik pred odhodom na odmor je bilo zopet štirinajst točk razlike (49:35). S serijo 5:0 so Avstralci do odhoda na odmor znižali na 49:40.

Tudi začetek tretje četrtine je bil zelo obetaven. Trojka Tobeya in koš Dončića sta pomenila vodstvo 54:40, a že čez nekaj sekund so sodniki slovenskemu kapetanu dosodili četrto osebno napako. Avstralci so začutili priložnost in začeli vse bolj napadati. Zaostanek so začeli vztrajno nižati. Približali so se na 64:57, nato pa jih je Josh Giddey s samostojnimi prodori do konca tretje četrtine sam pripeljal na zaostanek 66:62.

Zadnjo četrtino je #mojtim začel z Dončićem na klopi. Aleksej Nikolić, Gregor Hrovat, Klemen Prepelič, Jakob Čebašek in Mike Tobey pa so zaigrali izjemno in po treh minutah igre ušli na 73:64. Napredovanje v četrtfinale je bilo vse bližje, Avstralci pa so poskusili še z zadnjim udarcem. Le ta pa ni bil uspešen, saj so Slovenci zadnje minute znova odigrali brez napake. Vsi za enega, eden za vse so dobesedno leteli po igrišču ter z zmago 91:80 prišli do četrtfinala svetovnega prvenstva.

PODSTRAN MOŠKE ČLANSKE REPREZENTANCE

Za veliko zmago je bilo odločilno veliko slovensko srce. In ne le igra Dončića, temveč vseh ostalih igralcev Slovenije. Sredi zadnje četrtine po delnem izidu 15:2 in vodstvu Slovenije 81:66 se je med strelce vpisalo vseh deset izbrancev selektorja Aleksandra Sekulića, ki so stopili na parket.

Dončić je bil prvi strelec Slovenije z 20 točkami (met 4:9, trojke 2:6, 7 skokov, 6 podaj), Tobey pa je bil igralec tekme – 18 točk (met 8:10), 12 skokov, 5 podaj. Po deset točk sta dodala Klemen Prepelič (trojke 2:5) in Gregor Hrovat (met 5:11).

V četrtfinale 19. svetovnega prvenstva, ki se bo igral v Manili, bosta sicer napredovali po dve najboljši reprezentanci iz skupin I, J, K in L, preostale ekipe pa bodo od 9. do 16. mesta razvrščene po uradnih Fibinih pravilih. Četrtfinalni dvoboji bodo na sporedu 5. in 6. septembra, polfinalna obračuna 8. septembra, tekma za tretje mesto in veliki finale pa 10. septembra.