Čudež Olimpije v Laktaših: Lon Ličan prehitel uro in potopil Zadar

Rubrika: Mlajše selekcije

V nedeljo so košarkarji mladinske ekipe Cedevite Olimpije po dramatični končnici na obračunu tretjega kola turnirja mladinske Lige ABA v Laktaših premagali Zadar z rezultatom 87:86 in si tako zagotovili mesto na finalnem turnirju četverice! Junak srečanja je bil mladi Lon Ličan, ki je s košem ob zvoku sirene svoji ekipi prinesel pomembno zmago.

Košarkarje mladinske ekipe Cedevite Olimpije bomo še drugo sezono zapored spremljali na zaključnem turnirju četverice mladinske Lige ABA! Po premiernem nastopu v sezoni 2021/22, so si Ljubljančani v sezoni 2022/23 svoj nastop med štirimi najboljšimi ekipami v regiji zagotovili po dveh zmagah na turnirju v Laktaših.

V soboto so izbranci glavnega trenerja Boruta Fijavža premagali Vojvodino (87:61), v nedeljo pa so za potrditev mesta na finalnem turnirju z rezultatom 87:86 ugnali še Zadar. Odločilni koš je ob zvoku sirene, ki naznanja konec obračuna, prinesel Lon Ličan, ki je dvoboj sklenil z 29 točkami in sedmimi skoki.

Cedevita Olimpija se je na finalnem turnirju pridružila ekipam Mege MIS, Crvene zvezde mts in Igokee m:tel. Naslov prvaka mladinske Lige ABA iz prejšnje sezone bo na turnirju branila ekipa Mege.

Mladi ljubljanski košarkarji so tokrat tekmo začeli nekoliko zadržano, nato pa v zaključku prve četrtine z delnim izidom 11:3 zaostanek s 15:18 obrnili v vodstvo s 26:21. Zadar se je v igro vrnil na polovici druge četrtine in povedel z 32:31, nato pa prevzel pobudo na parketu. Na glavni odmor je ekipa iz Dalmacije s seboj odnesla prednost petih točk (41:36). V nadaljevanju tekme so Zadarčani ohranjali rezultatsko prednost, zeleno-oranžni pa so bili vseskozi povsem blizu. Lov na tekmece se je obrestvoval po malo manj kot polovici zadnje četrtine, ko so Ljubljančani povedli s 76:75.

S petimi zaporednimi točkami je takrat udaril Luka Šmitran, ki je po trojki mlade Zmaje popeljal do vodstva z 79:75. Košarkarji Cedevite Olimpije so nadaljevali v takšnem ritmu, se oddaljili na 85:78, nato pa so udarili košarkarji Zadra. V zaključku srečanja so mladi Zmaji namreč zgrešili štiri proste mete, s katerimi bi lahko že pred koncem potrdili zmago, moštvo iz Dalmacije pa je odgovorilo z nizom osmih zaporednih točk. Ko so se Ljubljančani sekundo pred koncem zdeli v izgubljenem položaju, pa se je po minuti odmora povsem sam pri metu znašel Lon Ličan, ki je zadel in poskrbel za izbruh sreče in veselja na klopi Cedevite Olimpije.

Ob Ličanu sta dvomestno število točk dosegla še Vukašin Todorović, ki je dvoboj sklenil z 19 točkami in osmimi skoki, ter Luka Šmitran, ki je 17 točkam dodal šest asistenc.

TURNIR MLADINSKE LIGE ABA (Športna dvorana Laktaši, Laktaši; Bosna in Hercegovina)

KOLO 3

Nedelja, 13. november, ob 17.30:
ZADAR – CEDEVITA OLIMPIJA 86:87 (21:26, 20:10, 21:23, 24:28)
Cedevita Olimpija:
 Karadžić, Obran 3, Todorović 19 (8 skokov), Gorenjc, Popovič 3 (6 skokov), Bilić 9, Horvat 3, Ljubičić, Gončin, Ličan 29 (7 skokov), Šmitran 17 (6 asistenc), Kump 4 (5 skokov).