Kakšna je razlika med NCAA, NAIA in NJCAA?

Rubrika: NCAA

Študentski šport je v ZDA izredno popularen. Nekateri študentski športi sodijo celo med najbolj popularne športe v ZDA. Tekme študentskega ameriškega nogometa spremlja tudi preko 20 milijonov gledalcev, finale študentske košarke pa je leta 2014 v živo videlo skoraj 80.000 ljudi.

Študentska košarka zajema več različnih organizacij. Vsi poznamo NCAA (zgornji podatki veljajo za to organizacijo), ki je seveda tudi svetovno najbolj prepoznavna študentska športna organizacija. Obstajata pa še dve organizaciji, ki sta vseeno malo manj poznani. NAIA in NJCAA sta manjši organizaciji, ki skupno zajemata 776 univerz, medtem ko jih samo NCAA zajema 1281.

Vse tri organizacije imajo svoje sisteme tekmovanja.

NCAA – National Collegiate Athletic Association

Nam najbolj poznana NCAA 1. divizija je sestavljena iz 32 konferenc, v katerih nastopa 353 univerz. Sezona je sestavljena iz tekem z nasprotniki, ki ne nastopajo v isti konferenci in nato od decembra naprej še liga konference. Vse univerze so borijo za 64 prostih mest na t.i. March Madness.  Kdo pa bo tam nastopal pa določajo pravila, ki so milo rečeno zelo zakomplicirana. Da je univerza zagotovo uvrščena na »marčevsko norost« mora osvojiti naslov prvaka svoje konference. Ostalih 32 pa je dodeljenih po algoritmu, ki ga sestavi komite NCAA. Algoritem je sestavljen iz kombinacije ekipnega indeksa, učinkovitosti, procenta zmag, prilagojenega procenta zmag in točkovne razlike na posameznih tekmah.

Sezona se zaključi z finalnim turnirjem najbolše četverice, ki je eden najbolj gledanih športnih dogodkov.

NAIA – National Association of Intercollegiate Athletics

Ustanovitelj organizacije je James Naismith, ki je tudi nekakšen začetnik košarke – izumitelj. NAIA že od leta 1937 skrbi za tekmovanja »manjših univerz«. Zaključni turnir je sestavljen iz 32 najboljših univerz, ki se v enem tednu, na eni lokaciji borijo za naslov prvaka.

NJCAA – National Junior College Athletic Association

NJCAA je sestavljena iz 24 regij, ki sestavljajo 16 okrožij. Prvaki okrožij se uvrstijo na zaključni turnir, dodatno pa sprejmejo še 8 šol, ki se tja uvrstijo po izračunu NJCAA algoritma. Zaključni turnir je ponavadi odigran konec marca na eni lokaciji.

Vsebino pripravljamo v sodelovanju z LV Prospects.