Filipini na prvenstvu brez Clarksona

Rubrika: Tuje reprezentance

Filipinski trener Yeng Guiao je potrdil, da na prvenstvu na Kitajskem ne bo mogel računati na Jordana Clarksona. 27-letni branilec, ki igra za Cleveland Cavaliers v ligi NBA, sicer ima državljanstvo, ker mu je mati pol-Filipinka, a po pravilih FIBA še vedno velja za naturaliziranega košarkarja, to mesto v filipinski izbrani vrsti pa že od leta 2014 zaseda nekdanji NBA-jevec Andray Blatche.

Clarkson ima za sabo najboljšo sezono, v kateri je v povprečju beležil 16, 8 točk na tekmo, a je njegovo moštvo sezono končalo daleč od boja za končnico. Floridčan, ki je bil pred petimi leti šele 46. izbor na na naboru, je sicer že debitiral v filipinskem dresu minulo poletje, ko so se prebili do čertfinala, kjer so izpadli v dvoboju z Južno Korejo.

Filipini, ki so neuspešno kandidirali za organizacijo prihajajočega prvenstva, imajo pred sabo težko nalogo, saj jim je žreb namenil igranje v skupini D z Angolo, Italijo in Srbijo. Z izjemo Blatcha, ki igra na Kitajskem, si prav vsi preostali košarkarji služijo kruh v domačem prvenstvu.