Prepelič poskrbel za zmago mladincev

Rubrika: Reprezentanca

Reprezentanca fantov U18 je v zadnji minuti tekme strla upor Latvije in dosegla prvo zmago na evropskem prvenstvu v Grčiji. Slovenijo jutri čaka težka preizkušnja proti domači Grčiji.

Ekipi sta uvodne minute srečanja začeli nekoliko nervozno. Po treh minutah igre ter rezultatu 2:2 so Latvijci na krilih Kristapsa Kilpsa, ki je dosegel vseh prvih 7 točk, povedli z 2:7. Slovenci so nato le strnili svoje vrste in njihova igra v napadu je postala hitrejša. Na polovici četrtine je Gregor Glas s silovitim zabijanjen znižal na 7:6 ter takoj v naslednjem napadu z odličnim metom poskrbel za prvo vodstvo Slovenije (8:7). Naši fantje so prevzeli pobudo na igrišču in rezultatsko prednost držali vse do 15 minute. Latvijci so z nekaj dobrimi obrambami in uspešnimi meti za tri točke izenačili na 24:24, z delnim izidom 0:8 v osemnajsti minuti prvič povedli za osem točk (24:32). Slovenci so pred koncem prvega polčasa zadeli tri zaporedne mete za tri točke in ob polčasu zaostajali le za dve točki (35:37). Pri Sloveniji sta bila v prvem polčasu razigrana Gregor Glas (11 točk) in Žiga Samar (10 točk, 5 skokov).


Ekipi sta drugi polčas začeli odločneje ter se v prvih štirih minutah tretje četrtine vseskozi izmenjavali v vodstvu. Latvijci so nato izkoristili slabo minuto Slovencev, povedli z 43:48, njihov nalet pa je s trojko prekinil Andrej Stavrov. Prav Stavrov je z odlično izvedenim metom pet sekund pred koncem igralnega časa izenačil na 54:54, Alen Malovčič pa je s prvim košem v četrti četrtini Sloveniji po dobrih petnajstih minutah igre ponovno priigral vodstvo.

Naši fanje so nato v napadu napravili nekaj nepotrebnih napak, po ukradeni žogi in zabijanjem Kilpsa pa so Latvijci slabih sedem minut pred koncem srečanja ponovno povedli (58:60). Slovenija je naslednji dve minuti in pol lovila zaostanek, Žiga Samar je s štirimi zaporednimi točkami dobre tri minute pred koncem rezultat izenačil na 62:62, a so latvijski košarkarji vedno znova našli rešitev v napadu in tako ohranjali minimalno prednost. Slabi dve minuti pred koncem je svoje varovance na minuto odmora sklical Peter Markovinovič, ob povratku na igrišče pa so naši fantje prevladali pod obema obročema. Gregor Glas je s trojko Slovenijo popeljal v vodstvo (69:67), kar je z aktraktivno blokado v obrambi nadgradil Maj Dušanič. Žiga Samar, ki je na koncu v statistiko vpisal dvojnega dvojčka, pa je v naslednjem napadu s polaganjem po prodoru povišal na 67:71. Latvijci so sicer še uspeli zadeti, a so na drugi strani po zgrešenem metu Samarja storili osebno napako nad Binetom Prepeličem (9 točk, 6 skokov), ki je z uspešnima prostima metoma Sloveniji zagotovil prvo in zelo pomembno zmago.

Žiga Samar je za zmago Slovenije dosegel 20 točk, 10 skokov, 5 podaj in 3 pridobljene žoge – valorizacija 24. Gregor Glas je na koncu pristal pri 16 točkah, Andrej Stavrov jih je prispeval 10. Slovence jutri čaka še zadnja tekma skupinskega dela, ko jim bo ob 20.15 uri nasproti stala domača Grčija.

EP U18, predtekmovanje, 2. krog, 28.7.
SLOVENIJA – Latvija 73:71
Slovenija: Babšek Vrečko 2, Kmetič, Nemanič 3, Praljak, Ščuka, Dušanič 7, Glas 12, Malovčič 1, Prepelič 1, Samar 12, Smrekar 3, Stavrov 11