Kakšen šolski sistem čaka košarkarice in košarkarje v ZDA?

Rubrika: NCAA

Ameriški šolski sistem ni poenoten po celi državi. Ker Ameriko sestavlja 50 držav ima vsaka država drugačen sistem, vendar so si ti sistemi dovolj podobni, da lahko ven potegnemo eno mediano, ki drži.  Učenci lahko obiskujejo zasebne (Private) šole, ki so plačljive ali javne (Public) šole, ki so brezplačne. Razlika med njima je predvsem v pogojih in infrastrukturi.

Osnovna in srednja šola sta splošni. Učenci/dijaki v Ameriki, poklicnih šol in poklicev ne izbirajo po končani osnovni šoli, ampak to naredijo šele po končani srednji šoli, ko se vpisujejo na fakultete ali pa se prijavljajo na razna izobraževanja v smeri poklica, ki jih zanima.

Srednja šola ima 12 razredov, za nadaljevanje pa je odvisno od programa. Najmanj 2 letnika lahko pa tudi 7 in več.

Njihov šolski sistem je deljen na tri sklope:

:: Osnovni sklop – Elementary (or Primary) Schools

:: Drugi sklop – Secondary Education

:: Tretji sklop Postsecondary education

Osnovni in drugi sklop sta med seboj povezana in skupaj trajata 12 let. Oba sklopa sta tudi obvezna za vse Američane. Tamkajšnji šolski sistem je v primerjavi z našim bolj prilagodljiv, predvsem pa je več možnosti za katere se učenci lahko odločajo.  

Ena od možnosti, ki je najbližje slovenski je ta, da učenec opravi osem let osnovne šole (Elementery or Primary school) ter nato nadaljuje še štiri leta v srednji šoli.
Druga možnost je, da po končanih štirih razredih nadaljuješ šolanje v Middle School, ki traja štiri leta in nato nadaljuješ v srednji šoli – pri nas bi temu lahko rekli razredna in predmetna stopnja.

Tretja in četrta možnost, ki jo imajo Američani, je Junior High school in Senior High school. Najprej se lahko vpišeš v Junior High school in tam preživiš od šestega do vključno devetega razreda in nato nadaljuješ v Senior high school še za tri leta. Lahko pa se po končanem šestem razredu vpišeš na združeno šolo in tam zaključiš še zadnjih 6 razredov.

Tretji sklop je malo lažje razumeti. Dodiplomski študiji v ZDA premore dva programa dvoletnega (Junior ali Community College) in štiriletnega (Undergraduate programs).
Prehod iz dvo v štiriletni program je enostaven, edini pogoj za ta prehod je dovolj visoka povprečna ocena. Študij na dvoletnem programu lahko zaključiš ali pa se po kateremkoli semestru prepišeš in nadaljuješ na štiriletnem programu.

Po prejemu diplome (Bachelors degree) sledi magisterij (Masters) in doktorat (Doctoral Studies). V nekaterih primerih namesto magisterija odidejo tudi na poklicne šole (Professional schools)  – to so programi, ki niso na voljo v dodiplomskem študiju (medicina, pravo,…)

Po doktoratu so na voljo še razne raziskave kot podoktorsko delo (postdoctoral study in research).

Postopek izbire primernih univerz, prijave, pridobivanja dokumentov, itd. je lahko zelo naporen in stresen, in zato so tu LV Prospects. Usmerjajo in svetujejo vam na vsakem koraku, poleg tega pa vam pomagajo tudi pri iskanju športnih ali akademskih štipendij.

Vsebino pripravljamo v sodelovanju z LV Prospects.