Do 4. naslova v Novem mestu

Rubrika: Košarka na vozičkih

Po treh kolih in polfinalnih tekmah so se ekipe Regionalne NLB WHEEL lige za končne uvrstitve pomerile 22. aprila 2017 v športni dvorani Marof v Novem mestu. Zmagovalni pokal je četrtič zapored osvojila KKI Vrbas iz Banja Luke.

Liga NLB Wheel, finalni turnir, Novo mesto, 22.4.

za 7. mesto:
SLOVENIJA – KKK Singidunum 52:47

za 5. mesto:
KKI Zagreb – RSV KÄRNTEN 58:66

za 3. mesto:
KIK Una Sana – KIK ZMAJ 63:74

za 1. mesto:
Castelvecchio – KKI VRBAS 62:72

Dosedanji prvaki Lige NLB Wheel:

2016/2017:
KKI Vrbas

2015/2016:
KKI Vrbas

2014/2015:
KKI Vrbas

2013/14:
KKI Vrbas

2012/13:
KKK K3 Sarajevo

2011/12:
KIK Sana

2010/11:
KIK Sana

2009/10:
KIK Sana

2008/09:
KIK Sana

Tudi iz Srbije

V letošnji sezoni so ekipe igrale v dveh skupinah po dvokrožnem sistemu. V skupini A so tekmovale – KIK Zmaj in KIK Una Sana iz BiH, KKI Zagreb iz Hrvaške in KKK Singidunum iz Srbije, v skupini B pa Castelvecchio iz Italije, RSV Kärnten iz Avstrije,  KKI Vrbas iz BiH in Slovenija. V uvodni tekmi finalnega srečanja osmih ekip sta se za sedmo mesto pomerili Slovenija in KKK Singidunum. Povedla je Slovenija, ob polčasu vodila za sedem točk in tekmo rutinirano zaključila z rezultatom 52:45. V tekmi za peto mesto je bila boljša RSV Kärnten, ki je KKI Zagreb premagala s 66:58. Avstrijci so si že ob polčasu nabrali visokih 18 točk razlike, kar je bilo dovolj za suvereno zmago.

Za bronasto odličje sta se pod koši srečali KIK Zmaj in KIK Una Sana. V prvi četrtini sta bili ekipi povsem poravnani, ob polčasu pa je KIK Zmaj vodila za sedem točk. Čeprav sta bili v nadaljevanju ekipi še nekajkrat skupaj, je v zadnji četrtini več moči in športne sreče imela KIK Zmaj, ki je z rezultatom 74:63 zasluženo osvojila pokal za tretje mesto.

Za naslov prvaka lige 2016-2017 in prehodni pokal sta se v finalnem srečanju udarili KKI Vrbas in Castelvecchio. KKI Vrbas je ob bučnem navijanju ekip iz BiH bliskovito povedla in v igri v prvem polčasu vodila za nekaj točk. Toda Italijani so jih v zadnji sekundi polčasa s trojko prehiteli za dve točki (30:32). Nadaljevanje je bilo dinamično, napeto, razburljivo. Ekipi sta se ves čas izmenjavali v vodstvu, za ekipo BiH pa so »igrali« tudi navijači. Mogoče so le-ti prispevali, da je ekipa dobesedno poletela in tretjo četrtino dobila za 10 točk. Toda pet minut pred kocem je bilo ponovno napeto, saj se jim je Castelvecchio približala na vsega dve točki. No, nekaj minut pred koncem so se ponovno zbrali in tekmo zaključili v velikem slogu (72:62).

Tekme so ob tehničnem delegatu Milanu Lukanu vodili sodniki Mitja Dečman  (SLO), Dražen Štrok (HR) in Darko Šovran (SRB).
Ob zaključku tekmovanja in razglasitvi rezultatov se je ekipam za sodelovanje v mednarodni ligi in organizacijo posamičnih kol zahvalil vodja lige Gregor Gračner. V imenu organizatorja Zveze paraplegikov Slovenije je košarkarje nagovoril predsednik Dane Kastelic. Ob čestitkah je nekaj misli namenil tudi sodelovanju na mednarodnem športnem področju z željo, da bi to največje košarkarsko tekmovanje v državah Alpe, Jadran Donava tako uspešno pripravili in izvedli tudi v naslednji sezoni. Predstavnica NLB Anica Matkovič je v pozdravnem nagovoru organizatorjem čestitala za tako zahtevno in s srcem organizirano športno prireditev.

Pokale in medalje sta najboljšim podelila: Anica Matkovič zastopnica NLB – podružnice Dolenjske in Bele krajine in Dane Kastelic. Pokal je prejel tudi najboljši strelec lige Ramo Rekanivić – KIK Una Sana (218).

Vozička za košarka

Generalni pokrovitelj lige – Nova ljubljanska banka, je tudi letos prijetno presenetil in podaril dva košarkarska vozička. Igralcema Dušanu Batolo (KKK Singidunum) in Damiru Babajiću (KKK Zmaj), jih je ob čestitkah izročila predstavnica NLB Anica Matkovič.

Regionalna NLB Weehl liga zelo dobro sodeluje tudi z ABA ligo, njenimi funkcionarji, trenerji in igralci. V letošnji sezoni so igralci in trenerji klubov Lige ABA obiskali turnirje košarke na vozičkih. Tako je bilo tudi v Novem mestu, kjer je ekipe pozdravil in nagovoril trener KK Krka Simon Petrov in igralcem zaželel športne borbe in dobre rezultate. Po končanem finalnem tekmovanju se je slovenska reprezentanca na njegovo povabilo predstavila tudi novomeškim gledalcem na večerni tekmi med Krko in Zlatorogom.

Končne uvrstitve:

1. KKI Vrbas
2. Castelvecchio
3. KKK Zmaj
4. KIK Una Sana
5. RSV Kärnten
6. KKI Zagreb
7. Slovenija
8. KKK Singidunum