4.dan EB2015 – Teodosić: “Vidite, samo stroške si delam”

v rubriki
EuroBasket 2015
s kategorijo
Analize slovenskih nastopov
.

Naš srbski dopisnik Stefan Đorđević, ki ob torkih piše kolumne s tematiko ABA lige, bo vsak dan EuroBasketa 2015, opisal svoje videnje dogajanja po skupinah ter izpostavil zanj najboljše posameznike.

 

Dolgo smo čakali letošnji EuroBasket, zdaj pa ko je tu, se zdi da ga bo zdaj zdaj konec. Za nami je namreč že četrti dan prvenstva, ki je tudi ponovno postregel z zanimivimi tekmami.

Skupina A

Duško Ivanović je v zadnjih dneh iz svoje ekipe zares izvlekel maksimum, vendar je ekipa Bosne proti Fincem ostala brez moči. Skandinavci so bili mnogo boljše moštvo in na koncu so tekmo dobili prepričljivo z 88-59. Od samega začetka so Finci dali vedeti, da jih zanima le zmaga, to pa so samo še potrdili v tretji četrtini, ki so jo dobili s 31-15. Igrali so zelo moštevno, kar dokazuje podatek, da je kar pet košarkarjev doseglo 10 ali več točk. Najučinkovitejši je bil Wilson s 16 točkami, le dve manj pa je dosegel Koponen. Pri Bosancih sta bila najbolj razpoložena Albijanić s 14 in Kikanović s 13 točkami.

V drugem obračunu dneva v skupini A je Izrael s 75-73 premagal Poljsko. Tekma je bila izredno zanimiva, saj sta se ekipi par 17 izmenjali v vodstvu, nobeni pa ni uspelo narediti več kot 5 točk razlike. Izraelci so bili na koncu nekoliko bolj zbrani, Gal Mekel, nova okrepitev Crvene zvezde, pa je svojo ekipo vodil do nove zmage s 18 točkami in 5 podajami. Pri Poljakih se je najbolj izkazal Waczynski s 13 točkami.

Nisem zadovoljen s koncentracijo naše ekipe. Izgubili smo 23 žog in tako prejeli 29 točk”, je bil nezadovoljen selektor Poljske Mike Taylor.

Domačini Francozi so še enkrat pokazali neprepričljivo igro. Užaloščeni Rusi so sicer vodili večji del obračuna, a na koncu niso imeli dovolj moči za končno slavje. Niti 20 točk( 4/5 met za tri) Frizona ni bilo dovolj za Ruse, ki so s porazom  74:67 izgubili tudi teoretične možnosti za napredovanje v drugi del tekmovanja. Pri Trikolorih je bil najuspešnejši Nando De Colo s 13 točkami.

Rusija Francija

Rezultati:

FINSKA – Bosna in Hercegovina  88:59

IZREAL – Poljska 75:73

FRANCIJA – Rusija 74:67

Lestvica:

1.Francija 4-0

2.Izrael 3-1

3.Poljska 2-2

4.Finska 2-2

5.Bosna in Hercegovina 1-3

6.Rusija 0-4

Igralec dneva skupine A: Gal Mekel 18 točk, 5 asistenc.

 

Skupina B

Srbija s svojimi predstavami napoveduje boj za najvišja mesta. Tokrat so prepričljivo, z 91-72 premagali Turčijo. Odlično je delovala naveza Teodosić – Raduljica, in Srbija je po prvih desetih minutah vodila že z 31-14. Rusi niso našli orožja za hitro igro svetovnih podprvakov, ki so na tekmi zbrali kar 28 asistenc, od tega je bilo kar 13 Teodosićevih, ki je s tem izenačil rekord Mantasa Kalnietisa po številu uspešnih podaj na tekmo. Litvanec je rekord postavil pred vsega dvemi dnevni, Miloš pa je na to takoj odgovoril.

Na vprašanje novinarjev, če je vedel, da je izenačil rekord, je Teodosić šaljivo odgovoril: “Ne, nisem vedel. No, zdaj moram fante peljati na pijačo. Vidite, samo stroške si delam”.

Razlog za zadovoljstvo pa je našel tudi selektor Đorđević: “Zadovoljen sem z igro in pristopom. Vsi so bili skoncentrirai in igrali so v visokem ritmu. Še je nekaj prostora za napredek in prepričan sem, da bomo v nadaljevanju še boljši.”

Najučinkovitejši je bil včeraj Miroslav Raduljica z 20 točkami, 17 pa jih je dodal Teodosić. Pri poražencih je bil najbolj razpoložen Muhammed Ali s 16 točkami.

Italija je včeraj odigrala še eno razburljivo srečanje, v katerem so po podaljšku s 89-82 premagali Nemčijo. Ponovno je blestel Gallinari, ki je dosegel 25 točk, 9 skokov in 2 asistenci. Član Denver Nuggetsov ima za enkrat za seboj odlično prvenstvo in deluje zares neustavljiv. Nemci so v tretji četrtini sicer vodili z 10 točkami razlike a na koncu tudi 29 točk mladega Schrödeja ni bilo dovolj za gostitelje skupine B.

Italijani in Srbi bodo danes odigrali tekmo, ki bo odločila, kdo bo v nadaljevanje prvenstva odpotoval s prvega mesta. Prav tako pa bodo Nemci in Španci v medsebojnem obračunu odločili kdo se bo moral posloviti od napredovanja v drugi del. Španci so sicer včeraj premagali Islandijo s 99-73, a so se prvih 20 minut igre kar namučili. Tokrat je bil prvi strelec furije Nikola Mirotić s 22 točkami, Gasol pa je dosegel eno manj. Pri Islandcih je bil najboljši Stefansson s 17 točkami.

Rezultati:

SRBIJA – Turčijaa 91:72

ITALIJA – Nemčija 89:82

ŠPANIJA – Islandija 99:73

Lestvica:

1.Srbija 4-0

2.Italija 3-1

3.Španija 2-2

4.Turčija 2-2

5.Nemčijaa 1-3

6.Islandija 0-4

Igralec dneva skupine B: Danilo Gallinari 25 točk, 9 skokov, 2 asistenci.

 

Skupina C:

Grčija je po štirih krogih ostala edina še neporažena ekipa v skupini C. Tokrat je bila s 83-72 boljša od Slovenije. Blažič in Dragić enostavno nista imela dovolj pomoči od ostalih soigralcev, da bi Slovenci lahko prišli do ugodnejšega rezultata. In če so v drugi četrtini, po seriji 7-0 Griki prišli do vodstva s 17 točkami razlike, so se Slovenci v nadaljevanju uspeli približati na vsega 2 točki zaostanka, 60-62. Takrat jim je zmanjkalo nekaj moči in sreče, Grki pa so se znovo odlepili s serijo 9-1. Grki so bili včeraj odlični pri metu iz igre (62%), še posebej pa bode v oči število doseženih točk Grčije iz rakete, saj so jih dosegli kar 44, Slovenci le 28. Stari lisjak Spanoulis je bil najuspešnejši pri Grkih s 19 točkami, medtem ko jih je Blažič zbral kar 27, pri čemer je zgrešil le tri mete.

Končno pa je včeraj svoj pravi obraz pokazala tudi reprezentanca Gruzije. Po bledih prvih treh krogih je tokrat z odlično igro z 90-75 uspela premagati Makedonijo. Prebudil je se Zaza Pachulia in vse je zgledalo drugače. NBA center je včeraj zbra 23 točk in 14 skokov, pri Makedoncih pa je bil najbolj razpoložen Hendrix s 14 koši in 6 skoki. Zanimivo je morda tudi to, da je Mekedonija tako za tri kot za dve točki vrgla 31-krat!

V večernem obračunu skupine C je Hrvaška proti Nizozemcem slavila težje, kot je bilo pričakovati. Tulipani so se celoten obračun dobro upirali, a četa Velimirja Perasovića je na koncu le slavila z 78-72. Schaftneaar je bil s 19 točkami in 4 skoki včeraj prava nočna mora za hrvaško obrmbo, je pa zato v napadu toliko bolj, še enrkat več, blestel Kruno Simon s 18 točkami, 7 skoki in 8 podajami.

Rezultati:

Grčija – Slovenija 83:72

Gruzija – Makedonija 90:75

Hrvaškaa – Nizozemska 78:72


Lestivca:

1.Grčija 4-0

2.Hrvaška 3-1

3.Slovenija 2-2

4.Makedonija 1-2

5.Gruzija 1-2

6.Nizozemska 1-2

Igralec dneva skupine C: Krunoslav Simon 18 točk, 8 asistenc, 7 skokov.

 

Skupina D

V derbiju skupine D med Belgijo in Češko smo lahko videli košarko z majnim številom točk, v kateri pa so se bolje znašli Čehi, ki so slavili 66-64. Junak zmage je bil nihče drug kot “leteči Čeh” Jan Vesely s 21 točkami in 12 skoki. Pri poražencih je največ, 13, točk dosegel Tabu.

Kadar se tekma igra na eno žogo, en koš, potrebuješ košarkarje s srcem, take, ki grizejo v obrambi in imajo mentaliteto zmagovalca. Takšen igralec je bi danes Thomas Satoransky in prinesel nam je pomembno zmago”, je po tekmi povedal češki selektor.

Tudi v ostalih dveh obračunih skupine D je šlo na nož. Najprej je Ukrajina šokirala domačine Latvijce od katerih je bila boljša z 75-74, Litva pa je prav tako s težavami premagla Estonijo z rezultatom 64-62, pri čemer pa ni mogla računati na mladega centra Valančijunasa, ki mu je zdravniška služba zaradi slabega počutja svetovala počitek. Ni še znano, ali bo danes proti Češki že zaigral.

Estonija Litva

Rezultati:

Češka – Belgija 66:64

Ukrajina – Latvija 75:74

Litva – Estonija 64:62
Lestvica:

1.Češka  3-1

2.Litva 3-1

3.Latvija 2-2

4.Belgija 2-2

5.Ukrajina 1-3

6.Estonija 1-3

Igralec dneva skupine D: Jan Vesely 21 točk, 12 skokov.