4. dan EB2015 – Na tekmi tudi Greg Popovich

v rubriki
EuroBasket 2015
s kategorijo
Analize slovenskih nastopov
.

Naš srbski dopisnik Stefan Đorđević, ki ob torkih piše kolumne s tematiko ABA lige, bo vsak dan EuroBasketa 2015, opisal svoje videnje dogajanja po skupinah ter izpostavil zanj najboljše posameznike.


Skupina B

Srbija še naprej ostaja edina neporažena ekipa v skupini. Varovanci Saše Đorđevića so brez težav, z rezultatom 93-64 odpravili z Islandci. Skandinavcem enostavno nisio dali niti najmanjše možnosti, da bi ti za trenutek lahko pomislili na kakršnokoli presenečenje. Dorđević je potek na parketu izkoristil za porazdelietv minutaže, saj je priložnost dobilo vseh dvanajst košarkarjev, prav vsi pa so se tudi vpisali med strelce. Najbolje sta minutažo izkoristila Nedović s 15 in Raduljica s 13 točkami, pri tem, ko je pri Islandcih le Gunnarsson dosegel dvomestno število točk in sicer 18. Srbija je igrala dobro, moštevno igro, kar potrjuje tudi podatek, da so na tekmi zbrali 32 asistenc.
Poteza tekme pripada Nemanji Nedoviću in Nikoli Kalinići, je pa tudi reakcija Teodosića in Raduljice na klopi zelo zanimiva…

Tekmo Srbije in Islandije si je v živo ogledal tudi Greg Popovich, osredotočen pa je verjetno bil predvsem na Nikolo Milutinova.

Greg Popovich

Turčija je proti Nemčiji odigrala identično tekmo kot proti Italiji v prvem krogu prvenstva. V prvi četrtini je odigrala še celo bolje in na prvi odmor odšla s prednostjo 31:11. Nemci so nato le prišli v ritem in zadnjo četrtino so dobili s kar 32:20 a za preobrat jim je zmanjkalo moči. Končni rezultat, 80-75 za Turčijo. Selektor Nemčije Fleming je nekoliko zmanjšal minutažo Dirku Nowitzkemu (24 minut), kar je izzvalo začudenje navijačev. Pri Nemcih je bil tokrat najbolj razpoložen Schröder s 24 točkami, pri Turkih pa je največ, 17 točk dosegel Osman.

Zagotovo najboljšo tekmo so prikazali Španci in Italijani, slednji pa so slavili predvsem zahvaljujoč neverjetni predstavi Gallinarija in Belinellija. Španci zanju nikakor niso našli restive, tako da sta Italijana na parketu praktično počela kar sta si zamislila. Zadevala sta praktično iz vseh položajev, asistirala, skakala, skratka poigravala sta se z italijansko obrambo. Danilo je tekmo končal pri 29 točkah, 8 skokih, 6 asistencami in 11 izsiljenih prekških, medtem ko je Belinelli dosegel 27 točk, 4 skoke in 7 asistenc. Navdušujoč je podatek, da so Italiajani zadel 11 trojk iz 24 poskusov ter da so na celotni tekmi izgubili le 3 žoge! Včeraj tudi odlična predstava Gasola, ki je zbral 34 točk, 10 skokov, 5 asistenc in 9 izsiljenih prekrškov, ni bila dovolj za zmago Španije.

Rezultati:

SRBIJA – Islandija 93:64
TURČIJA – Nemčija 80:75
ITALIJA – Španija 105:98

Lestvica:
1.Srbija 3-0
2.Turčija 2-1
3.Italija 2-1
4.Nemčija 1-2
5.Španija 1-2
6.Islandija 0-3

Igralec dneva skupine B: Danilo Gallinari 29 točk, 8 skokov in6 asistenc.

Skupina C

Še enkrat več se je pokazalo, da Nizozemska na EuroBasket ni prišla na počitnice. Tulipani so se več kot dobro upirali favoriziranim Slovencem, ki so sicer skozi celoten obračun bili v vodstvu, a bi Nizozemcki nekajkrat skoraj prišli do preobrata. Ko so se Nizozemci približali na zgolj dve točk razlike, je stvari v svoje roke vzel Zoran Dragić, novi član moskovskega Khimkija, ki je s petimi zaporednimi točkami dokončno zlomil odpor nasprotnika. Tudi tokrat je bil odličen Klemen Prepelič, ki je zbral 16 točk in 6 asistenc, sledil pa mu je Dragić s 13 točkami, 6 skoki in 5 asistencami. Pri Nizozemcih je bil najbolj razpoložen Kloof s 25 točkai, 6 skoki in 4 asistencami. Končni rezultat, 81-74 za Slovenijo.

Poleg Rusije, je največjej razočaranje letošnjega prvenstva zagotvo reprezentanca Gruzije. Izbranci Igroja Kokoshkov, ki na prvenstvu kažejo izredno blede predstave, so morali včeraj s 79-68 priznati poraz Grčiji. Zgubiti proti Grčiji ni sramotno, vendar dati le 22 točk v prvem polčasu in jih pri tem dobiti 50, pač je. Sicer je Gruzijcem v nadaljevanju uspeli zmanjšati razliko, a je bilo tudi vse. Grki imajo sedaj tri zmage in so še neporaženi, ravno obratno statistiko imajo Gruzijci, ki se jim poznajo slabe igre Pachulije. Igralec tekme pri Grkih je bil Kalates s 19 točkami in 8 asistencami.

Domačini Hrvati so brez težav prišli do druge zmage. S 73-55 so bili tokrat boljši od Makedoncev. V prvem polčasu je bila sicer tekma dokaj izenačena, a so v drugem delu igre varovanci Velimirja Perasovića pokazali kdo je glavni na parketu. Po tekmi počitka se je v igro ponovno vrnil Bojan Bogdanović, ki je v nekaj več kot 23 minutah dosegel 13 točk, s 15 pa je bil pri Hrvatih najbolj učinkovit Šarić. Ta je poskrbel tudi za potezo tekme, ki si jo lahko ogledate v  spodnjem videu.

 

Rezultati:
SLOVENIJA – Nizozemska 81:74
GRČIJA – Gruzija 79:68
HRVAŠKA – Makedonija 73:55

Lestvica:
1.Grčija 3-0
2.Hrvaška 2-1
3.Slovenija 2-1
4.Nizozemska 1-2
5.Makedonija 1-2
6.Gruzija 0-3

Igralec dneva skupine C: Nick Calathes 19 točk, 8 asistenc.