Legenda v nastajanju: Stephen Curry piše zgodovino

Rubrika: Liga NBA

Še enkrat več je Stephen Curry na Floridi v zadnjih dveh dneh dokazal svojo veličino. V le 24 urah je na tekmah proti Miami Heatu in Orlando Magicom skupaj dosegel kar 93 točk. 93 točk! Ljudje pa še vedno kritizirajo njegovo igro in izpostavljajo dejstva, ki ne govorijo v prid temu, da je Stephen Curry trenutno najboljši košarkar v Ligi NBA.

Seveda, lahko govorimo o Russellu Westbrooku, ki v povprečju dosega 24 točk, 10,2 podaji in 7,5 skokov, in drži Oklahomo City Thunderje na tretjem mestu Zahoda. Lahko govorimo o LeBronu Jamesu in povprečju 24,7 točk, 7,2 skoka in 6,6 podaj na tekmo in prvem mestu Cleveland Cavaliersov v vzhodni konferenci.

Foto: Kevin C. Cox/Getty Images.
Foto: Kevin C. Cox/Getty Images.

Toda kako lahko spregledamo Stephena Curryja in o njem ne govorimo, kot o najkoristnejšem in najboljšem košarkarju Lige NBA? Golden State Warriorsi so na vrhu Lige NBA, z 52 zmagami in petimi porazi. Njihovih nizov zmag se več ne beleži, saj vsi pogledujejo le proti koncu rednega dela sezone in rekordu Chicago Bullsov iz sezone 1995/96. Bo Bojevnikom uspelo vknjižiti več kot 72 zmag? Morda. Morda ne. Ko se enkrat začne končnica, to ni pomembno, pomembno je, da Curry, najboljši igralec lige, igra v trenutno najboljšem moštvu Lige NBA.

Enkratna je tudi njegova statistika: 30 točk na tekmo, 6,6 podaj, 5,5 skokov, 50,7-odstotni met iz igre, 45,5-odstotni met za tri, 91,2-odstotna natančnost pri prostih metih. Na zadnjih petih tekmah v povprečju dosega 36,6 točk, 7,4 podaj in 5,2 skoka na tekmo. Golden State je izgubil le enkrat – proti Portland Trail Blazersom, ko je Curryja povsem nadigral Damian Lillard.

Pustimo ta poraz. Nobeno moštvo ne more zmagati vseh tekem.

Hočemo ali nočemo, Stepha Curryja ta trenutek ne more ustaviti nihče. Nihče! Samo poglejte, kaj je napravil Kawhiju Leonardu, najboljšemu obrambnemu igralcu Lige NBA, ko so se v Oaklandu Golden State Warriorsi srečali s San Antonio Spursi. Leonarda je ob koncu druge četrtine tako vrgel iz igre, da Kawhi še sam ni vedel, kje točno je. Steph je nato hladnokrvno zadel trojko, s katero so Warriorsi povedli z 20 točkami razlike. Ne verjamete? Poglejte si spodnji videoposnetek.

https://www.youtube.com/watch?v=vHHI19eUliM

Enako obupan je ob visokem porazu Clevelanda proti Golden Stateu deloval James. Enkrat sem to že zapisal, in ponovil bom: Ko si Golden State Warriorsi želijo zmagati, tekmo dobijo. Ko si Golden State Warriorsi resnično želijo zmagati, svojega nasprotnika dobesedno razbijejo.

https://vine.co/v/iegYWgptPHz

Namesto, da bi spoštovali in cenili to, kar se dogaja pred našimi očmi, pa se raje najdejo kritiki, ki seveda govorijo o tem, kako bi oni igrali obrambo proti Curryu. Med zadnjimi se je oglasil legendarni Oscar Robertson. Vsi legendarni igralci bodo z veseljem govorili o tem, kako bi bilo ‘v njihovih časih’ vse drugače, toda zakaj ne bi preprosto priznali Curryjeve veličine? Robertson je šel celo tako daleč, da je glavnim trenerjem v Ligi NBA očital, da ‘ne razumejo košarke in ne vedo nič o obrambi. Ne vedo, kaj igralci počnejo na igrišču’. Robertson je bil odličen igralec, eden izmed najboljših vseh časov. Toda v tem primeru bi moral nekoliko razmisliti o svojih besedah.

Foto: Rob Carr/Getty Images.
Foto: Rob Carr/Getty Images.

Morda ne bomo nikoli več videli igralca, kot je Stephen Curry. Nekoga, ki se je sposoben v polni hitrosti zaustaviti in vreči trojko, kot da je prosti met. Nekoga, za katerega so meti za tri točke polaganja. Nekoga, ki so mu meti iz sredine igrišča tako težavni, kot je nam, navadnim smrtnikom, met za tri točke. Curry je v tej sezoni zadel štiri od 11 metov iz razdalje, daljše od 12 metrov (36 %). Med 8,5 in 15,2 metri od koša je Curry zgrešil le 17 od 52 metov iz igre. Če bi to efektivnost pretvorili v mete za dve točke, bi bil ob tem stoodstoten.

Veličina ne potrebuje ljudi, da govorijo o njej. Veličina govori sama zase. Stephen Curry lahko sezono zaključi danes, in še desetletja bomo govorili o tem, kako je 190 centimetrov visok igralec dominiral v Ligi NBA. Dominiral na način, kot še nihče do zdaj. Če se Curryju približaš, bo pobegnil mimo tebe. Če mu daš le malo prostora, bo izstrelil svoj hitri izmet in zadel trojko. To vse bo napravil z nasmeškom na obrazu, saj v igri uživa. Igralec, ki so ga še nekaj let nazaj, po mnogih težavah z gležnji, vsi odpisali.

Pustimo času čas, in videli bomo, kaj se bo zgodilo. En naslov prvaka Lige NBA Stephen Curry že ima v žepu. Nagrado za najkoristnejšega igralca lige tudi. V tej sezoni postavlja nove mejnike, ki jih mnogi morda ta trenutek ne spoštujejo, a leta kasneje, ko se bomo ozrli nazaj, se bomo tepli po glavi in se spraševali, kako smo lahko spregledali in kritizirali igralca, ki je eden izmed najbolj dominantnih v zgodovini Lige NBA in igra v moštvu, ki brez pravega nasprotnika koraka proti drugemu zaporednemu naslovu.