3. dan EB2015 – Padla dva rekorda

Rubrika: EuroBasket 2015

Naš srbski dopisnik Stefan Đorđević, ki ob torkih piše kolumne s tematiko ABA lige, bo vsak dan EuroBasketa 2015, opisal svoje videnje dogajanja po skupinah ter izpostavil zanj najboljše posameznike. 

 

Medtem, ko so reprezentance v skupinah B in C danes počivale, so reprezentance v skupini A in D odigrale tretje kolo letošnjega EuroBasketa, v katerem lahko rečemo, da smo dočakali dve presenečenji. Dočakali pa smo tudi že prvi rekord in sicer je Tony Parker na večni lestvici strelcev evropskih prvenstev prehitel Nikosa Galisa. Žalostna novica pa prihaja iz tabora Azzurov, saj je zaradi poškodbe prvenstvo zaključil Datome.

Skupina A

Obračun med Rusijo in Finsko je bil odločen v zadnjih sekundah tekme, odločilen koš pa je dosegel Petri Koponen. Najboljši finski košarkar se je celotno srečanje mučil v napadu, vendar je zadeval takrat, ko je bilo to najpomembneje. Pri rezultatu 79:79 je iz igre zadel iz razdalje prostih metov in postavil končni rezultat 81-79. Tokrat sta se obe ekipi izkazali pri metu za tri točke, saj so jih Rusi zadeli 8, Finci pa še eno več. Trikrat je bil natančen nekdanji član Olimpije Sasu Salin. Finci so danes dosegli prvo zmago, medtem ko so Rusi doživeli še tretji poraz. Pri Fincih je bil tokrat najbolj razpoložen Murphy s 19 točkami, tri več pa je pri Rusih dosegel Fridzon.

Bosna in Hercegovina danes slavi svojega centra Elmedina Kikanovića, ki jim je danes prinesel prvo zmago na letošnjem prvenstvu. Varovanci Duška Ivanovića so bili s 86-84 boljši od Izraelcev, do zmage pa so prišli po podaljšku. Vendar pa je po prvem polčasu vse kazalo na to, da bodo Izraelci vknjižili še tretjo zmago, saj so po  prvi četrtini vodili s 29:16. Blestel je Casspi, ki je v prvih 20 minutah dosegel prav toliko točk. V drugem polčasu smo lahko videli popolnoma drugo sliko, saj so Bosanci tretjo četrtino dobili s 25-15 in prišli do prednosti 70-68, nato pa je ponovno sledil padec v igri. Bosanci so namreč zgrešili kar devet zaporednih meto iz igre ter dva prosta meta in vse je izgledalo, da bodo tekmo vseeno dobili Izraelci. A takrat je ob rezultatu 75-72 na sceno stopil Kikanović, ki je po skoraj prestreženi žogi z obilico sreče ujel žogo in z zadeto trojko izsilil podaljšek. Uspešen je bil tudi v podaljšku, tekmo pa zaključil pri 17 točkah. 22 toč je k zmagi pristavil Grodić, pohvale pa si zasluži tudi Stipanović, ki je poleg 16 točk zbral kar 18 skokov, od tega kar 10 v napadu. Pri Izraelu je bil najbolj razpoložen Casspi s 29 točkami.

Glavni kandidati za zlato medaljo, Francozi, so do nove zmage ponovno prišli z obilico težav. Poljaki so jim nudili močan odpor, a ne dovolj močan za morebitno presenečenje. Poljaki so bili odlični predvsem v fazi obrambe, kjer so dobro rotirali a jim je na koncu vseeno malo zmanjkalo, saj je na končni rezultat na semaforju kazal 65-62 v korist domačinov. Omeniti je potrebno, da je imel Marcin Gortat priložnost, da v zadnji sekundi z metom za tri točke izsili podaljšek, a pri metu ni bil tako uspešen kot Kikanović. Parker je za domačine dosegel 16 točk, za Poljsko pa jih je Waczynski vpisal 18 in dodal še 12 skokov.
Rezultati:

FINSKA – Rusija 81:79

BOSNA IN HERCEGOVINA – Izrael 86:84

FRANCIJA – Poljska 65:62

 

1.Francija 3-0
2.Poljska 2-1
3.Izrael 2-1
4.Bosna in Hercegovina 1-2
5.Finska 1-2
6.Rusija 0-3

Igralec dneva skupine A: Elmedin Kikanović 17 točk, 3 skoki, 2 asistence.

 

Skupina D

Proti Ukrajini se jim je uspelo izvleči, proti Belgiji pač ne. Ta je bila od Litve boljša s 76-74, a potrebno je priznati, da je napačna odločitev sodnika vplivala na končen izid tekme. Pri rezultatu 74-74 je Kleitas želel biti junak in 5 sekund pred koncem tekme vrgel za tri točke. Met je zgrešil, organizator igre Van Rossom je ujel žogo in se odločil za coast to coast prodor, a tudi on ni bil natančen. Na veselje Belgijcev je bil pod košem dovolj zbran Lojeski, ki je z odbojko žogo pospravil v koš. Sodniki so koš priznali, čeprav se je na posnetku videlo, da so naredili napako, saj se je čas že iztekel.

Odbojka
Lojeski je bil sicer celoten obračun praktično nezaustavljiv in je na koncu zbral 24 točk, tem pa je dodal še 5 asistenc.  Pri Latviji je bil ponovno najuspešnejši Valanciunas, ki je dosegle dvojni dvojček -25 točk in 12 skokov. V oči bode podatek, da so Latvici zadeli vsega en met za tri točke iz 13 poizkusov. Je pa Kalnietis postavil nov rekord, saj je na eni sami tekmi zbral 13 asistenc. Pred tem je rekord znašal 12 asistenc.

»Nedopustno in neumno je bilo, da je Kalnietis metal tako zgodaj. Še posebej zato, ker smo največ točk dosegli  znotraj rakete. Neumna odločitev«, je bil po tekmo nervozen selektor Kazlauskas.
Na drugi tekmi skupine D je Latvija s 78-71 zadala prvi poraz Češki. Ključna je bila druga četrtina, ki so jo gostitelji dobili z rezultatom 23-11. Pri zmagovalcih je bil najbolj razpoložen Janis Blums s 14 točkami, pri čemer je zadel štiri trojke. Pri Čehih je bil še nekoliko uspešnejši Satoransky, ki je 22 točkam dodal še 9 asistenc in 5 skokov.

Za presenečenje dneva je poskrbela Estonija, ki je z 78-71 premagala Ukrajino. Gregor Arbet je Ukrajince pokopal s petimi trojkami iz desetih poizkusov, skupaj pa je dosegel kar 26 točk. Zmagovalec je bil odločen v tretji četrtini, ki jo je Estonija dobila s 22-6. Edini razpoloženi košarkar pri Ukrajini je bil Randine s 22 točkami.

Po treh odigranih tekmah imajo Belgija, Litva, Latvija in Češka tako vse po dve zmagi in en poraz, tako da v skupini ni več neporažene ekipe.

 

Rezultati:

BELGIJA – Litva 76:74

LATVIJA– Češka 72:65

ESTONIJA – Ukrajina 78:71

1.Češka 2-1
2.Litvanija 2-1
3.Letonija 2-1
4.Belgija 2-1
5.Estonija 1-2
6.Ukrajina 0-3

Igralec dneva skupine D: Matt Lojeski 24 točk, 5 asistenc, 4 skoki.