22. Pokal spar bo prvič v Mariborski dvorani Lukna

Rubrika: Liga Nova KBM

Mariborska dvorana Lukna bo prvič v zgodovini prizorišče sklepnega dela sezone pokalnega tekmovanja za košarkarje. Zaključni turnir najboljše četverice bo na sporedu ta četrtek in petek. Naslov zmagovalca bodo lovili Terme Olimia Podčetrtek, Helios Suns, Gorenjska gradbena družba Šenčur in Cedevita Olimpija, ki brani pokalni naslov. Vstopnice so na voljo na vseh prodajnih mestih Eventima in Petrola. Prenos vseh treh tekem na Sportklubu.

22. POKAL SPAR

Polfinale – četrtek, 16. februar 2023
ob 17.30 – par A: TERME OLIMIA PODČETRTEK : HELIOS SUNS
ob 20.30 – par B: GGD ŠENČUR : CEDEVITA OLIMPIJA

Finale, petek, 17. februar 2023
ob 20. uri: ZMAGOVALEC PAR A : ZMAGOVALEC PAR B
Še preden so glavni akterji zaključnega turnirja Pokala Spar predstavili pričakovanja pred vrhuncem pokalne sezone, sta si v roke tradicionalno segla glavni izvršni direktor podjetja SPAR Slovenija, David Kovačič in predsednik Košarkarske zveze Slovenije, Matej Erjavec. S tem sta podaljšala uspešno dolgoletno partnerstvo. David Kovačič je ob podpisu nove pogodbe povedal: “Košarka je v 22 letih partnerstva postala del identitete našega podjetja. Odločitev o podaljšanju sponzorstva je bila z vidika sodelovanja s Košarkarsko zvezo, potenciala slovenske košarke in predvsem pozitivnih čustev, ki jih slovenska reprezentanca vzbuja v vseh nas, enostavna. Veseli nas, da se bo slovenska košarka skupaj z nami še naprej razvijala na vseh ravneh. Zdaj je na sporedu tradicionalni Pokal Spar, imamo veliko obetavnih mladih igralcev, reprezentanca je v tem trenutku svetovna velesila, pred nami je svetovno prvenstvo. Verjamemo, da lahko podpiramo razvoj v smeri, da košarka zadrži svojo priljubljenost in s tem pripomore tudi k bolj pozitivni in zdravi družbi. Prepričan sem, da lahko državna reprezentanca s pomočjo vseh navijačev znova poseže po visokih mestih. Ne glede na rezultat pa se lahko zanesejo, da jim bo Spar vedno stal ob strani.” Temu je pritrdil tudi Matej Erjavec: “Vsako leto nas v začetku februarja čaka izjemno prijetno druženje v družbi starih košarkarskih prijateljev, na kar smo lahko vsi skupaj zelo ponosni. Verjetno ne obstaja veliko tako zvestih sodelovanj, kot je partnerstvo med podjetjem Spar Slovenija in Košarkarsko zvezo Slovenije. Letos bomo skupne uspešne zgodbe pisali že 23. leto zapored in zelo me veseli, da je SPAR vložek v slovensko košarko še nekoliko povečal. Ob tej priložnosti se generalnemu direktorju podjetja, gospodu Davidu Kovačiču zahvaljujem za vso podporo. Verjamem, da se oboji veselimo vseh izzivov, ki nas čakajo v tem pestrem košarkarskem letu, z ženskim EuroBasketom in moškim svetovnim prvenstvom, kot dvema vrhuncema leta. Po akciji ženske reprezentance je pred nami zaključni turnir Pokala SPAR. Izjemno vesel sem, da se košarka na najvišji ravni vrača v Maribor. Prepričan sem, da bodo mariborski organizatorji v četrtek in petek pripravili izjemen dogodek in bodo temu sledili tudi vsi štirje udeleženci zaključnega turnirja. Hkrati bo nov praznik klubske sezone lep uvod v moško reprezentančno dogajanje, saj nas konec meseca čaka zaključek uspešnih kvalifikacij za svetovno prvenstvo. Navijače vabim, da uživajo v košarkarskem februarju.”

Četrtič v Mariboru, prvič v Lukni

Sicer pa bo zaključni turnir pokalnega tekmovanja četrtič potekal v Mariboru, drugič odkar nosi ime po podjetju Spar Slovenija. Prvič pa bo turnir gostila dvorana Lukna. Košarkarska zveza Slovenije je organizacijo zaupala zavodu Košarka MB 2030. Gonilna sila novega projekta mariborske košarke je Srečko Pirtovšek, ki je skupaj s sodelavci močno zavihal rokave.

V prvem polfinalnem dvoboju se bosta v četrtek ob 17.30 uri pomerila Terme Olimia Podčetrtek in Helios Suns, ob 20.30 pa sledi še drugi polfinale med Gorenjsko gradbeno družbo Šenčur in Cedevito Olimpijo. Zmagovalca bosta napredovala v petkov finale, ki se bo začel ob 20. uri. Veliki favoriti turnirja so vsekakor Ljubljančani, ki se lahko pohvalijo s kar 21 pokalnimi naslovi, enkrat so zmagovalci postali Domžalčani, košarkarji iz Šenčurja in Podčetrtka pa še čakajo na prvo lovoriko. A zaključni turnirji Pokala Spar veljajo za zelo specifična tekmovanja, kar smo v zgodovini videli že večkrat.

VSI ZMAGOVALCI POKALNEGA TEKMOVANJA
21x CEDEVITA OLIMPIJA (1992, 1993, 1994, 1995, 1997, 1998, 1999, 2000, 2001, 2002, 2003, 2005, 2006, 2008, 2009, 2010, 2011, 2012, 2013, 2017, 2022)
4x KRKA (2014, 2015, 2016, 2021)
3x KOPER PRIMORSKA (2018, 2019, 2020)
1x HOPSI POLZELA (1996)
1x ZLATOROG LAŠKO (2004)
1x HELIOS SUNS DOMŽALE (2007)

VSE O POKALU SPAR

Izjave pred zaključnim turnirjem Pokala Spar:

Srečko Pirtovšek, zavod Košarka MB 2030:
“Vesel sem, da bomo imeli po nekaj letih v Mariboru zopet vrhunski košarkarski dogodek, za kar bi se rad zahvalil Košarkarski zvezi Slovenije in Sparu, ki sta določila, da se bo zaključni turnir 22. Pokala Spar odigral v Mariboru. Na ta način se košarka spet vrača v Maribor. Zavod Košarka MB 2030 je nova zgodba ljubiteljev košarke in zanesenjakov, katerih cilj je mariborsko košarko vrniti v slovenski vrh. Organizacija zaključnega turnirja Pokala Spar je prvi korak k dodatni oživitvi mariborske košarke, v kateri je prostora za vse deležnike na Štajerskem, saj v Mariboru košarko trenira 500 otrok in si drugo največje slovensko mesto zasluži, da, zato smo zavod tako tudi poimenovali, z mariborsko ekipo najkasneje leta 2030 nastopimo na zaključnem turnirju Pokala Spar. Prav vse lepo vabimo v štajersko prestolnico.”

Davor Brečko, trener KK Terme Olimia Podčetrtek
”Za nas je to velik dogodek. V tako kratki zgodovini, to je peta sezona v prvi ligi. V zadnjih treh sezonah smo dokazali, da smo stabilen klub, z uvrstitvijo v polfinale Pokala Spar je za nas dodatna vzpodbuda in nagrada. Se veselimo tekme s Heliosom, ki je nesporni favorit, kar letos dokazuje z odličnimi predstavami v regionalnem tekmovanju in Ligi Nova KBM. Kljub vsemu, mi smo z njimi odigrali nekaj dobrih tekem, tudi v lanski sezoni v polfinalu. Sigurno so favoriti, ampak kot ste že dejali, v polfinalu se igra ena tekma, vse je možno. Mi imamo nekaj izkušenih igralcev, ki so sposobni takšno tekmo odigrati dobro in gotovo ne gremo z belo zastavo na tekmo. Smo majhen klub z velikim srcem in upamo na presenečenje v Mariboru.”

Nejc Strnad, kapetan KK Terme Olimia Podčetrtek
”Najprej bi izkoristil priložnost in čestital vsem udeležencem zaključnega turnirja Pokal Spar. Glede naših ciljev pa, kot je že povedal trener, je Helios favorit na tej tekmi, ampak imamo v ekipi nekaj izkušenih igralcev, ki so že odigrali nekaj takšnih tekem. Vsi vemo, da je Pokal Spar specifično tekmovanje, večinoma o zmagovalcu odloča dnevna forma. Mi se bomo maksimalno pripravili, odločala bo glava, srce, hrabrost,…, definitivno ne gremo z belo zastavo v Maribor. Dali bomo vse od sebe, na koncu pa naj zmaga boljši.”

Dejan Jakara, trener KK Helios Suns
”Ekipa Term je izredno izkušena ekipa, z igralci, ki so odigrali mnogo takšnih tekem, vendar bi tudi za nas to lahko rekli, saj smo bili štirikrat v zadnjih petih sezonah na zaključnem turnirju. Smo favoriti, ampak že mnogokrat smo videli, kot ste na začetku omenili, je tekmovanje Pokal Spar lahko pokal presenečenj. Upam in vem, da bodo naši fantje storili vse, da do tega »presenečenja« ne bo prišlo.”

Blaž Mahkovic, kapetan KK Helios Suns
”V polfinalu igramo s Podčetrtkom, vsi vemo, da imajo neugodno ekipo, z nekaterimi izkušenimi posamezniki in imajo dolgo klop. Ne glede na vse, naš cilj je, da v četrtek zmagamo in se uvrstimo v finale. Hkrati bi ob tej priložnosti pozval naše navijače, saj vidim, da organizirajo prevoz na tekmo, da se tekme udeležijo v čim večjem številu.”

Miljan Pavković, trener KK Gorenjska gradbena družba Šenčur
”Tudi jaz bi čestital vsem ekipam, ki so se uvrstile na zaključni turnir. Moram priznati, da smo mi zelo veseli, ker smo se znašli v tej družbi. Za naš klub je to gotovo velika stvar. Glede same tekme pa, čaka nas dvoboj z ekipo, ki je favorit za naslove v vseh tekmovanjih. Imajo zelo dobro ekipo in za nas to predstavlja velik motiv, saj bomo tako videli kje se nahajamo v tem trenutku, v primerjavi z ekipo, ki igra v evropskem tekmovanju. Prepričan sem, da bodo moji igralci motivirani, da se bodo pokazali v dobri luči.”

Dino Murić, kapetan KK Gorenjska gradbena družba Šenčur
”Pozdravljam vse prisotne, tudi jaz bi čestital vsem udeležencem zaključnega turnirja. Kot je povedal trener, smo zelo veseli in hvaležni, da lahko igramo proti klubu, ki ima tradicijo. Vemo za kako velik klub gre, še posebej sem jaz hvaležen, ker sem vsako leto starejši in bom imel še eno priložnost igrati proti bratu. Zavedam se, da bo teh priložnosti vse manj. Za naše igralce je to velika nagrada in upam, da se tega zavedajo, ker nimajo vsak dan priložnosti igrati s Cedevito Olimpijo, v takšni zasedbi. Mi se bomo potrudili, nikoli se ne ve, saj se presenečenja dogajajo in morda lahko mi zmagamo. Mi seveda ne gremo z belo zastavo v dvoboj. Tudi jaz bi, tako kot je povedal Blaž, pozval naše navijače, ki organizirajo prevoz. Upam, da bo zares lepa predstavitev slovenskega športa in bomo na koncu vsi zadovoljni.”

Jurica Golemac, trener KK Cedevita Olimpija
”Čestitam trenerjem in ekipam za uvrstitev na zaključni turnir. Zahvala podjetju Spar in Košarkarski zvezi Slovenije, saj je turnir vedno dobro organiziran. Kot ste vsi dejali, je pokalni turnir velikokrat turnir presenečenj. Obveznost Cedevite Olimpije je, da osvoji vse lovorike v Sloveniji, saj nastopa kot favorit. Zavedamo se, da naloga ne bo lahka, da so na turnirju zelo dobre ekipe. Prvo tekmo bomo igrali proti Šenčurju, proti izkušeni ekipi z odličnim trenerjem na čelu. V ekipi je tudi Dino, ki vemo, da ne bo popuščal bratu. Moramo motivirati tudi Eda, da ne bo popuščal bratu. V bistvu smo samozavestni in vemo, da ne smemo podcenjevati nikogar. Moramo se zavedati, da imamo najboljšo ekipo in dati vse od sebe, da pokal Pokala Spar ostane v vitrinah Stožic.”

Edo Murić, kapetan KK Cedevita Olimpija
”Jaz kot zadnji, tudi čestitam vsem, ki so se uvrstili na zaključni turnir. Dokazali ste, da zagotovo sodite med najboljše klube v Sloveniji. Res je, da imamo najboljšo ekipo, vendar bomo to morali dokazati tudi na parketu. Ko sem igral v dresu Krke, sem imel priložnost igrati proti Olimpiji in vem, kako motivirani nasprotniki nas čakajo. Gotovo nas čakata dve težki tekmi, moramo biti pravi in dati 200 procentov, v kolikor hočemo osvojiti ta turnir. Smo se tudi že opekli, nihče pa ne želi, da se to ponovi. Sigurno nas lahko pričakujete v najboljši izvedbi. Za konec pa upam, da se bo tudi Maribor leta 2030 udeležil zaključnega turnirja, da bomo imeli tudi košarkarski derbi (poleg nogometnega). Čas beži tako hitro, tako kot vse v življenju, ampak midva z bratom sva imela dvoboje že pred desetletjem. Ko sem bil mlajši, sem se bolj veselil teh dvobojev, saj točno vem kaj me čaka in moral se bom dobro pripraviti. Vem tudi, da je največji motiv naših nasprotnikov premagati Olimpijo, njemu pa to predstavlja še dodaten motiv, da premaga brata. Kot sem že povedal, moramo se pokazati v najboljši izvedbi, v kolikor ne bomo stoodstotni, smo lahko v velikih težavah. Vem, da bomo maksimalno pripravljeni in angažirani za osvojitev novega naslova v Pokalu Spar.”

V petek za pokalni naslov tudi najmlajši košarkarji

Pred petkovim vrhuncem letošnje sezone pokalnega tekmovanja za člane, bo v mariborski dvorani Lukna potekal tudi zaključek enajste sezone Mini pokala SPAR, ko bodo mladi košarkarji odigrali tekmi za tretje mesto (ob 13.45 uri) in finale (ob 16. uri). Za tretje mesto se bosta pomerila Slovan in Leone Ajdovščina, za naslov prvaka pa Helios Suns in Janče Ljubljana. Obe tekmi si bo moč ogledati v spletnem prenosu na YouTube kanalu Košarkarske zveze Slovenije.

VSI ZMAGOVALCI MINI POKALA SPAR
3x HELIOS SUNS (2013, 2016, 2017)

2x CEDEVITA OLIMPIJA (2018, 2022)

1x GROSUPLJE (2015)

1x RUDAR (2012)

1x KRKA (2014)

1x LJUBLJANA (2019)

1x ECE TRIGLAV (2020)