20 let regionalne lige, Cinkarna in Triglav dobila tekmice, na čelu ostaja Slovenec

Rubrika: Ženska košarka

V petek 25. junija je v Brodskem Stupniku potekala redna letna Skupščina mednarodne ženske WABA lige, po njej pa so predstavniki klubov in vodstva lige proslavili 20 let obstoja lige, ki je bila leta 2001 ustanovljena na pobudo Celja, Croatije iz Zagreba, Šibenika in Željezničarja.

V 21. sezoni bo v ligi igralo 13 klubov iz sedmih držav, Slovenijo bosta zastopala državni prvak Cinkarna Celje in podprvak Triglav iz Kranja. V prvih 20 letih je naslov prvaka osvojilo 10 različnih klubov. S petimi osvojenimi lovorikami je na vrhu nekdanji evroligaš Šibenik Jolly JBS, dvakrat (2002 in 2017) so ligo osvojile tudi Celjanke, ki so edine ekipa, ki je odigrala vseh dosedanjih 20 sezon.

V sezoni 2021/2022 so klubi v prvem delu razdeljeni v dve skupini. V Skupini A bodo igrali: Cinkarna Celje (Slovenija), Badel 1862 (Severna Makedonija), Beroe (Bolgarija), Orlovi in Feniks (Bosna in Hercegovina) ter Vojvodina 021 (Srbija), v skupini B pa: Triglav Kranj (Slovenija), Budućnost Bemax (Črna gora), Partizan (Srbija), Montana 2003 (Bolgarija), Basket KAM (Severna Makedonija), Plamen Požega (Hrvaška) in RMU Banovići (Bosna in Hercegovina).

Cinkarna Celje bo v prvem kolu (29.septembra) gostovala v Skopju pri makedonskem podprvaku Badlu 1862, Triglav pa bo v prvem krogu (22. septembra) gostil bolgarskega podprvaka Montano 2003. Najboljše štiri ekipe iz obeh skupin bodo tekmovanje nadaljevale v Superligi, štiri prvouvrščene ekipe Superlige pa se bodo na Final four- u (19. in 20. marec 2022) pomerile za naslov prvakinj.

Na Skupščini v Brodskem Stupniku je bil aktualni BORD lige potrjen za tretji mandat (2021 – 2025), v okviru lige pa bosta še naprej potekali tudi pionirska in kadetska WABA liga, ki v tekmovanje vsako leto privabita okrog 40 ekip iz okrog 10 – ih držav regije.

Uroš Kranjc, direktor WABA lige: “Odločitev, da se istega leta, ko se je ustanovila moška ABA liga, ustanovi tudi žensko tekmovanje za najboljše klube držav nekdanje Jugoslavije, je bila smela in za razvoj ženske košarke v regiji zagotovo ključna. Ob dejstvu, da je na aktualnem evropskem prvenstvu med 12 – imi najboljšimi reprezentancami kar 5 reprezentanc iz naše regije govori o tem, da je ta regija po talentu in številu kakovostnih igralk, še vedno vodilna v Evropi. Kar 55 igralk iz letošnjega evropskega prvenstva se je razvijalo in igralo v WABA ligi, klube v našem tekmovanju so vodili tudi štirje aktualni selektorji (Marina Maljković, Stipe Bralić, Damir Grgić in Goran Lojo). Veseli nas, da je zanimanje za igranje v ligi letos izjemno, kar nas navdaja z optimizmom in govori v prid dejstvu, da je pred WABA ligo še dolga in uspešna prihodnost.”