2. dan EB2015 – Spanoulis: “Vsi vedo, kdo sem”

Rubrika: EuroBasket 2015

Naš srbski dopisnik Stefan Đorđević, ki ob torkih piše kolumne s tematiko ABA lige, bo vsak dan EuroBasketa 2015, opisal svoje videnje dogajanja po skupinah ter izpostavil zanj najboljše posameznike. 

 

Za nami je drugi dan na letošnjem EuroBasketu, ki pa ni prinesli nekih večjih presenečenj, vseeno pa smo lahko videli kar nekaj zelo zanimivih obračunov. Favoriti so po pričakovanjih zmagovali, eksplodiral pa je slovenski košarkar Klemen Prepelič

Skupina A

Za novo razočaranje svojih navijačev je poskrbela reprezentanca Rusije. Po porazu proti Izraelu, so danes Rusi s 82-79 klonila še proti Poljakom. Ruska obramba enostavno ni našla rešitve za izredno razpoloženega Waczyniskiga, ki jim je nasul 23 točk (4/5 za tri točke). Po bledi predstavi proti Bosni, se je danes prebudil tudi prvi zvezdnik Poljske – Gortat, ki je dosegel 18 točk in 6 skokov. Pri Rusih je bil najbolj razpoložen Zubkov s 21 točkami.

Izraelci so nadaljevali kjer so končali včeraj. Po zmagi nad Rusijo, je danes s 79:66 padla še Finska. Izraelci so dobro štartali v tekmo in že po desetih minutah vodila s 25:13, prednosti pa niso izpustili do konca tekme. Izgledalo je, kot da so Finci vso energijo porabili na včerajšnji tekmi proti Franciji, saj v njihovi igri ni bilo živahnosti, prav tako pa danes ni bil razpoložen njihov najboljši košarkar Koponen, ki je iz igre metal 1/9. Edina svetla toča Fincev je bil danes Murhpy s 24 točkami in 9 skoki, medtem ko je bil pri Izraelcih najbolj razpoložen Lior Eliyahu s 22 točkami, 5 skoki in 6 asistencami.

(foto: fiba.com)
(foto: fiba.com)

Po nekoliko slabši predstavi v prvem krogu, so domačini Francozi bes stresli nad Bosno. Z odlično igro v obrambo so ekipo selektorja Duška Ivanovića pustili pri vsega 54 točkah, medtem ko so Parker in druščina dosegli 81 točk. Pri domačinih sta bila najbolj efektivna De Koli in Lauvergne, s 12 točkami, pri Bosni pa je Kikanović z 10 točkami edini dosegel dvomestno število točk.

 

Rezultati:

POLJSKA – Rusija 82:79

IZREAL – Finska 79:66

FRANCUSKA – Bosna in Hercegovina 81:54

 

Lestvica:

 1. Izrael 2-0
 2. Poljska 2-0
 3. Francija 2-0
 4. Finska 0-2
 5. Rusija 0-2
 6. Bosna in Hercegovina 0-2

Igralec dneva skupine A: Lior Eliyahu 22 točk, 5 skokov, 6 asistenc

 

Skupina B

Eno bolj razburljivih tekem dneva sta v Berlinu prikazali Nemčija in Srbija. Slednja je slavila z izjemnim metom Nemanje Bjelice v zadnjih sekundah tekme. Sicer so Nemci z odlično obrambo Srbe prisilili v katastrofalen met za tri točke, ki je bil na koncu zgolj 13% uspešen (4/40). Srbi so prav tako imeli ogromno težav v obrambi, saj prevzemanje ni delovalo kot bi moralo. Kakorkoli, z novo čarovnijo Bjelice so Srbi prišli do nove pomembne zmage, čeprav bi bila tudi zmaga Nemčije povsem zaslužena.

Da je danes odigral eno slabših partij, se zaveda tudi sam Teodosić. »Naj bom na vsaki tekmi najslabši igralec, samo da bomo zmagali na koncu«, je povedal srbski kapetan, ki je tekmo končal s 8 točkami (0/9 za tri točke).

Italijani so nekako uspeli priti do prve zmage na prvenstvu, z 71-65 so bili boljši od Islandije, ki je bila celoten obračun enakovreden nasprotnik, a jim je tako kot proti Nemčiji malo zmanjkalo, da bi prišli do zmage. Tekmo je s petimi zaporednimi točkami tik pred koncem odločil Aradori. Očitno je, da se Italijani še iščejo in da še niso na nivoju, kakršnega smo pričakovali. Najboljši posameznik pri Azzurih je bil Gentille s 21 točkami, 5 skoki in 4 asistencami, medtem ko je bil pri simpatičnih Islandcih najbolj razpoložen Palsson s 17 točkami.

Furija je bes stresla na Turčijo, ki proti eni najboljših reprezentanc zadnjih let ni imela nikakršne možnosti. Španci so zmagovalca odločili že v prvem polčasu, ki so ga dobili s 54-38, prednost pa so brez težav zadržali do konca in jo še povišali 104-70. Prvo ime tekme je bil Pau Gasol s 21 točkami, pri poražencih pa je to bil Ilyasova s 15 točkami.

 

Rezultati:

SRBIJA – Nemačija 68:66

ITALIJA – Islandija 71:64

ŠPANIJA – Turčija 104:70

 

Lestvica:

 1. Srbija 2-0
 2. Nemčija 1-1
 3. Španija 1-1
 4. Turčija 1-1
 5. Italija 1-1
 6. Islandija 0-2

Igralec dneva skupine B: Pau Gasol 21 točk, 7 skokov.

 

Skupina C

Po tem, ko so prvi dan pripravili veliko presenečenje, so Nizozemci na drugi tekmi morali priznati premoč Makedoniji, ki je bila boljša s 78-71. Kloff in Worthy De Jong sta skupaj dosegla le 11 točk, medtem ko so bili Makedonci izredno razpoloženi iz črte 6.75. Prav met za tri točke (12/30) je odločil tekmo v njihovo korist. Pri Makedoncih je blestel stari lisjak Ilievski, ki je dosegel 14 točk in 7 asistenc, dobro pa mu je sledil tudi Hendrix s 10 točkami in 7 skoki. Pri Nizozemcih je bil najbolj razpoložen Nicolas De Jong s 19 točkami.

Bum-bum-bum Prepelič! Košarka je preprosta igra, ko so na delu mojstri, a nič ni lepšega, kot da veliki šuterji padejo v serijo. Prepelič je na tej tekmi proti Gruziji zadeval iz vseh strani, preprosto ni mogel zgrešiti. Prav Prepelič in Klobučar sta najzaslužnejša za proti Gruziji s 79-68. V drugem polčasu je Prepelič povezal tri zaporedne trojke in Slovenija je naredila delni izzid 15-6. Prepelič je tekmo končal z 21 točkami (4/4 za tri, 1/1 za dve točki), 5 skoki in 4 asistencami, sledila pa sta mu Klobučar z 20 in Blažič s 12 točkami. Slovenci so na tej tekmi popolnoma odrezali prvega igralca Gruzije, Zazo Pachulio, ki je dosegel zgolj 3 točke ter si nabral 5 osebnih napak. Ta zmaga je zagotovo velik korak k napredovanju Slovenije v drugi del tekmovanja.

Hrvaška je na derbiju kroga proti Grčiji nastopila brez Bojana Bogdanovića, saj ja odlični bek na tekmi proti Sloveniji prejel močan udarec v glavo in je po nasvetu zdravniške službe proti Grkom počival. Izgledalo je, da bodo Hrvati tudi brez njega prišli od nove pomembne zmage. Hrvati so namreč večji del tekme bili v vodstvu, a so morali na kraju priznati pomoč Grkom, ki so bili v zadnji četrtini boljši s 21:13 in na koncu slavili s 72:70. Glavni razlog za poraz Hrvaške je bil odlični Spanoulis, ki je dosegel koše takrat, ko je bilo to najbolj pomembno. Prav Spanoulis je bil najboljši strelec Grčije s 16 točkami (3 trojke), pri Hrvatih pa je bil ponovno najbolj najuspešnejši Kruno Simon s 18 točkami.
Po tekmi je Vasillis Spnoulis povedal: “Ne potrebujem dobre tekme, da najdem svoj ritem v napadu. Vem kdo sem. Vsi vedo kdo sem.”

 

Rezultati:

MAKEDONIJA – Nizozemska 78:71

SLOVENIJA – Gruzija 79:68

GRČIJA – Hrvaška 72:70

 

Lestvica:

 1. Grčija 2-0
 2. Slovenija 1-1
 3. Hrvaška 1-1
 4. Makedonija 1-1
 5. Nizozemska 1-1
 6. Gruzija 0-2

Igralec dneva skupine C: Klemen Prepelič 21 točk (4/4 za 3, 1/1 za dve), 5 skokov in 4 asistence.

 

Skupina D
Le nekaj minut je potrebovala Belgija, da je rešila vprašanje o zmagovalcu tekme proti Estoniji. Po sedmih minutah je bilo namreč na semaforju že 22-2. Pri Belgijcih je bil ponovno najbolj učinkovit Lojevski s 16 točkami, 14 pa jih je dodal Van Rossom. Prav tako jih je 14 za Estonce dosegel Vene.

Baltski derbi je pripadel Litvii, ki je v razprodani dvorani s 68:49 slavila proti domačinom Latvijcem. Z odlično obrambo so varovanci Jonasa Kazlauskasa sosedom dopustili vsega 49 točk in tako prišli do druge zmage na prvenstvu. Pri Latviji ni niti en košarkar dosegel dvomestnega števila točk, še najbližje sta bila Berzins in Freimans z 8 točkami. Pri zmagovalcih je bil najbolj razpoložen Valanciunas s 15 točkami in 7 skoki.

Jan Vesely in druščina so prišli do nove pomembne zmage. Tokrat so bili s 78-64 boljši od Ukrajincev, leteči Čeh pa je vpisal 19 točk in 9 skokov. Videti je, da Čehi zares uživajo na igrišču, to še posebej velja za dvojec Satoransky – Vesely. Zelo zanimivo bo spremljati njihov obračun s še ne poraženo Litvo, saj bi ta obračun lahko dal zmagovalca skupine D.

(foto: fiba.com)
(foto: fiba.com)

Rezultati:

BELGIJA – Estonija 84:55

LITVA – Latvija 68:49

ČEŠKA  – Ukrajina 78:64

 

Lestvica

 1. Litva 2-0
 2. Češka 2-0
 3. Latvija 1-1
 4. Belgija 1-1
 5. Ukrajina 0-2
 6. Estonija 0-2

Igralec dneva skupine D: Jan Vesely 19 točk, 9 skokov, 3 asistence