1. SKL ZA ŽENSKE: Celjanke zmagale v derbiju, Grosuplje boljše od Aksona Ilirije

Rubrika: Ženska košarka

V Ljubljani in Kranju sta bili v 1. SKL za ženske danes odigrani dve tekmi 5. kola skupine za prvaka. Medtem, ko je Grosuplje z zmago proti Aksonu Iliriji v Ljubljani potrdilo, da je najresnejši kandidat za 3. mesto pred začetkom polfinala, je Cinkarna Celje v derbiju ugnala Triglav in se tako vrnila na vodilno pozicijo v državnem prvenstvu.

1.SKL ZA ŽENSKE, 2. DEL TEKMOVANJA – za prvaka

5. kolo
Sobota, 2. april

AKSON ILIRIJA : GROSUPLJE 62:67 (14:16, 26:13, 7:22, 15:16)

Akson Ilirija bi morala na današnji tekmi nujno zmagati, če bi se želela vmešati v boj za 3. mesto pred polfinalom 1. SKL za ženske, a jim to ni uspelo, saj so bile igralke Grosuplja danes v Ljubljani boljše nasprotnice od domačink.

Ljubljančanke so tekmo v prvih 30 sekundah odprle z delnim izidom 5:0, potem pa več kot pet minut niso dosegle niti ene točke, gostje so jim vrnile z delnim izidom 12:0, vseeno pa prvo četrtino dobile na koncu samo za dve točki. V drugi četrtini so igralke Aksona Ilirije uprizorile odlično napadalno predstavo (med ostalim so zadele tudi tri mete za tri točke) in na polčas odšle kar z 11 točkami prednosti. A ta predstava je nato zbudila tudi gostujočo ekipo, ki je rezultat v tretji četrtini popolnoma obrnila spet v svojo korist, saj je domači ekipi v celotni tretji četrtini dovolila le 7 doseženih točk in vstopila v zadnji del tekme s štirimi točkami prednosti. V zadnjih desetih minutah igre so Ilirijanke stalno pretile in nekajkrat uspele priti tudi do izenačenja, a za kaj več jim je zmanjkalo nekaj natančnosti, Grosuplje pa je vodstvo zadržalo tudi s pomočjo izkušenj nekaterih igralk v takšnih situacijah. Grosuplje je tako naredilo velik korak k osvojitvi 3. mesta pred polfinalom državnega prvenstva.

Gostje so bile boljše pri metu iz igre, saj so bile z 48% zadetih metov bolj natančne od Aksona Ilirije, ki je iz igre metala 38%, prav tako pa so zbrale 9 skokov več, to pa je bilo dovolj za zmago na današnjem srečanju.

Pri Ljubljančankah se je strelsko najbolj izkazala Hana Sambolić (8 skokov), ki je dosegla 19 točk, Alina Žitek (7 skokov) jih je dodala 17. Najbolj učinkovita igralka Grosuplja je bila Anita Merlak s 15 doseženimi točkami in kar 15 skoki, 12 točk je zabeležila Lea Mehle.

Ilirijanke naslednja tekma čaka že čez dva dneva, ko bodo gostovale v Slovenskih Konjicah, košarkarice Grosuplja pa bodo 4. aprila potovale v Maribor.

TRIGLAV : CINKARNA CELJE 55:80 (16:23, 12:19, 11:19, 16:19)

Vedno zanimiv in največji derbi slovenske ženske klubske košarke je bil tokrat odigran v drugačnem razpoloženju vodilnih slovenskih ekip, saj so Kranjčanke v tekmo krenile kot prvouvrščena ekipa, Celjanke pa kot druge na lestvici. Zmage so se zasluženo veselile košarkarice iz Celja in tako so se vrnile na vrh prvenstvene razpredelnice.

Na začetku tekme je bila vidna pomembnost tega dvoboja v boju za prvo mesto. V tem duhu so bolje začele gostje, igralke Triglava pa so bile nekoliko preveč nervozne, zato je bilo premalo natančnosti v njihovi igri in tudi pri metu. To so Celjanke s pridom izkoristile, predvsem naveza Blaža Čeh-Isabela Macedo je delovala zelo dobro, saj sta od prvih 34 točk gostujoče ekipe dosegli skupaj 20 točk. Medtem pa sta Maruša Seničar in Mojca Jelenc že v prvem polčasu skupaj zbrali 12 skokov in ob nerazpoloženi domači ekipi so gostje na veliki odmor odšle s kar 14 točkami prednosti (28:42). Pri domači ekipi sta se v prvem polčasu le Zala Pavlič in Rebeka Abramovič napadalno lahko kosali z obrambo Celjank. V drugem polčasu je sledil manjši razpad sistem pri domači ekipi, saj se Kranjčanke niso zmogle kosati z zelo agresivno obrambo, ki so jo vzpostavile gostje in razlika je slabih šest minut pred koncem zrasla na 30 točk za gostje (43:73), ki so nato tekmo zelo mirno pripeljale do konca in se zasluženo veselijo visoke zmage.

Igralke iz Celja so iz igre metale kar 62% in imele 10 podaj in 7 skokov več od domače ekipe, izgubile pa so pet žog manj, zato so tudi visoko zmagale.

Najboljša strelka v vrstah Triglava je bila Rebeka Abramovič, ki je dosegla 18 točk, Zala Pavlič pa jih je dodala 12. Za Celjanke se je strelsko najbolj izkazala Blaža Čeh, ki je dosegla 15 točk, Isabela Macedo in Zoja Štirn sta ji sledili s po 13 doseženimi točkami.

Triglav bo naslednjo tekmo odigral v Ljubljani, ko bo 6. aprila gostoval pri Aksonu Iliriji, Celjanke pa bodo isti dan gostile Pro-Bit Konjice.

FOTO: KZS