1. SKL v Kopru in Novem mestu

v rubriki
Liga Nova KBM
s kategorijo
Novice
.

S štirimi tekmami prvega kola se bo v prihodnjih dneh začela nova sezona 1. SKL. V prvem delu tekmovanja se v boj za uvrstitev v Ligo za prvaka podaja devet ekip, KK Cedevita Olimpija pa se bo zaradi udeležbe na dveh evropskih tekmovanjih, prvenstvu priključila v drugem delu.

 

GORENJSKA GRADBENA DRUŽBA ŠENČUR

Igralci: Žan Brankovič, Veljko Brkić, Dražen Bubnić, Vojin Ivković, Žiga Jurček, Nejc Martinčič, Dino Murić, Smiljan Pavić, Marko Popadić, Andraž Rogelja, Matej Rojc, Tjaž Rotar, Lenart Sekne, Uroš Zadnik, Matic Žepič, Mark Žnidar.

Gorenjski klub bo tudi v prihajajoči sezoni vodil dosedanji strateg Konstantin Subotič, ki je v pretekli sezoni Šenčur pripeljal vse do četrtfinala državnega prvenstva. Na mestu pomočnika se mu bo pridružil dosedanji branilec in član ekipe GGD Šenčur, Miljan Pavković. Izpraznjeno mesto so v Šenčurju dopolnili z dvema slovenskima košarkarjema, Andražem Rogeljo in Tjažem Rotarjem. V edinem gorenjskem prvoligašu bo kariero nadaljeval hrvaški košarkar Dražen Bubnić, ki je za gorenjski klub igral v sezoni 2015/16. V članski ekipi sta ostala izkušena košarkarja, kapetan Smiljan Pavić in Dino Murić. Šenčur je svoje vrste okrepil še z dvema srbskima košarkarjema, Veljkom Brkićem in Vojinom Ivkovićem.

Spletna stran: KK GORENJSKA GRADBENA DRUŽBA ŠENČUR

Konstantin Subotič, trener GGD Šenčur:
“Zavedamo se, da mnoge ekipe razmišljajo na podoben način kot mi. Zagotovo bodo odločale najmanjše napake in bo mnogo izenačenih tekem. Tiste ekipe, ki bodo bolj enotne in bolj povezane, bodo v prednosti. Na domačem terenu moramo narediti vzdušje, v katerem bomo mi imeli prednost. To prednost tudi moramo izkoristiti. Vsa gostovanja bodo, kot vsako sezono, veliko težja. Na gostovanjih bosta odločali ekipn pristop, obramba in druge stvari. Moram poudariti, da bo letos manj tekem, kar pomeni, da bo vsaka tekma štela dvojno.”

HELIOS SUNS

Igralci: Aljaž Bratec, Jošt Flerin, John Richard Florveus, Sreten Knežević, Davor Konjević, David Kralj, Blaž Mahkovic, Tibor Mirtič, Urban Oman, Jure Pelko, Krešimir Radovčić, Leon Šantelj, Uroš Šikanič, Jakob Strel.

Domžalčani, ki so v pretekli sezoni prišli vse do polfinala državnega prvenstva, so v svoje vrste zvabili najboljšega strelca in skakalca lanske sezone Lige Nova KBM, Davorja KonjevićaKošarkarsko kariero bo v Heliosu nadaljeval tudi občasni slovenski reprezentant in lani najkoristnejši košarkar moštva iz Domžal, Blaž Mahkovic. Domžalčani so že pred začetkom priprav okrepili položaj organizatorja igre in sklenili dogovor s hrvaškim košarkarjem, Krešimirjem Radovčićem. Pod obroči pa bo glavno breme nosil ameriški košarkar, John Florveus. Iz Rogaške se je Helios preselil Sreten Kneževićpovratnik v dresu “barvarjev” pa je branilec Jure Pelko. Kot zadnja sta se članskemu moštvu pridružila posojen igralec Cedevite Olimpije, David Kraljter povratnik v dresu Sunsev, Leon Šantelj.

Spletna stran: KK HELIOS SUNS

Dejan Jakara, trener Helios Sunsov:
“Glede na lansko sezono smo zelo prevetrili ekipo, s katero sem zelo zadovoljen, predvsem s tujci, ki so se dobro ujeli z domačimi igralci. Pričakovanja so podobna kot lani, tako v pokalu, kot v državnem prvenstvu se želimo boriti za najboljša štiri mesta. V pokalu je seveda veliko odvisno tudi od žreba. V regionalni ligi si želimo korak naprej in naskok na najvišja mesta.”

Blaž Mahkovic, kapetan Helios Sunsov:
“S pripravami smo začeli že v začetku avgusta in vsi že nestrpno pričakujemo začetek sezone. Naredili bomo vse, da se uvrstimo v Ligo za prvaka, naredili bomo vse, da nam bo uspelo.”

HOPSI POLZELA

Igralci: Simo Atanacković, Sandi Čebular, Antony Deray Collins, Jan Copot, Nik Dragan, Nathaniel Edward Fowler, Iztok Goltnik, Gezim Morina, Jaka Pešak, Milojko Vasilić, Miha Vašl, Nejc Zmrzlak.

Hopse s Polzele, ki so v lanski sezoni prišli do finala pokala Spar, so po koncu tekmovalne sezone zapustili vsi trije ameriški košarkarji, ki so poleg visoke trojice Kopra Primorske imeli najboljši statistični učinek v državnem prvenstvu. Hopsi so nato v svoje vrste zvabili dva nova ameriška košarkarja. Antony Deray Collins je okrepil branilske položaje, Nathen Fowler pa centrski. Poleg Američanov bosta dres Hopsov ponovno oblekla Miha Vašl in Gezim Morina, na Polzeli pa bo tudi v prihajajoči sezoni igral mladi krilni košarkar, Nik Dragan. V članski ekipi so ostali še kapetan Sandi Čebular, Simo Atanacković, Milojko Vasilić, Nejc Zmrzlak, Jan Copot in Iztok Goltnik.

Spletna stran: KK HOPSI POLZELA

Boštjan Kuhar, trener Hopsov:
“Pred letošnjo sezono smo prenovili ekipo, že v pripravljalnem obdobju pa smo imeli nekaj težav s poškodbami. Zaradi prenove dvorane na domačem parketu nismo veliko trenirali. Ekipi manjka uigranost, igralci še niso povezani in naš sistem igre še ni povsem postavljen. Želim in upam, da bomo pred prvo tekmo to popravili. Naš cilj je, da bi ponovili dosežke iz lanske sezone, ki je bila za nas zelo uspešna. Ekipa je dobra, želim si, da bi naša igra bila še nekoliko hitrejša in atraktivnejša, saj nam je le to prinašalo dober rezultat ter zanimanje domačih gledalcev. V pokalnem tekmovanju si želimo priti med osem najboljših ekip, v državnem prvenstvu pa se želimo uvrstiti v Ligo za prvaka.”

Sandi Čebular, kapetan Hopsov:
“Ekipa je, glede na lansko, zelo spremenjena. Želimo si, da bi ponovili lanski uspeh, igrali bomo iz tekme v tekmo ter se poskusili uvrstiti v Ligo za prvaka. Liga bo zanimiva in izenačena, obeta se težak boj za najvišja mesta. Upam, da bodo novi igralci hitro osvojili naš sistem igre ter da bomo dihali eden za drugega.”

KRKA

Igralci: Jure Balažič, Glenn Miller Cosey, Žiga Fifolt, Martin Jančar Jarc, Marko Jošilo, Luka Lapornik, Gani Oladimeji Lawal yr, Paolo Marinelli, Luka Medved, Tim Osolnik, Ivan Ramljak, Miha Škedelj, Jakov Stipaničev, Dalibor Ðapa.

Novomeška Krka je pred novo sezono podaljšala pogodbo z enim izmed ključnih košarkarjev tega kluba v prejšnji sezoni, Luko Lapornikom, prvi novinec v dresu Krke pa je postal hrvaški reprezentant Ivan Ramljak. Krkaši so nato v svoje vrste zvabili dva ameriškega košarkarja, branilca Glenna Coseya in centra Ganija Oladimeja Lawala. Za nadaljevanje sodelovanja so se dogovorili z Markom Jošilom, Paolom Marinellijem, Daliborjem Đapo, Žigo Fifoltom in kapetanom Juretom Balažićem. Prav tako bodo v Krki tudi v prihajajoči sezoni igrali mladi slovenski košarkarji Miha Škedelj, Jakov Stipaničev ter Matic Jančar Jarc.

Spletna stran: KK KRKA NOVO MESTO

Simon Petrov, trener Krke:
“Državno prvenstvo začenjamo s tekmo proti ekipi Podčetrtka, ki je vedno neugodna, zato pričakujemo težko tekmo. Mi bomo s pravo igro pokazali, česar smo sposobni in s pravo energijo začeli novo sezono. V letošnji sezoni si obetamo naskok na najvišja mesta 1. SKL ter se na koncu boriti tudi za naslov prvaka. Največja tekmeca sta Koper Primorska in Cedevita Olimpija, vendar pa ne podcenjujemo nobenega nasprotnika, saj so nam v preteklosti že povzročali velike težave. Želim si, da iz tekme v tekmo pokažemo dobre igre ter se borimo za sam vrh.”

Jure Balažić, kapetan Krke:
“V sezono vstopamo optimistično in upam, da bo letošnja sezona boljša kot lanska. Zame je košarka najlepši poklic na svetu in uživam v vsakem trenutku. Mislim, da smo letos pripeljali res močne okrepitve in komaj čakam, da se pokažemo na parketu.”

KK PODČETRTEK

Igre: Matic Boršič, Anže Cerkovnik, David Gabrovšek, Domen Gorenc, Žan Kosič, Dejan Milašinović, Nik Reberšak, Gašper Sevšek, Florijan Škorjanc, Gašper Škorjanc, Nik Štancar, Nejc Strnad, Žiga Švigelj, Andraž Švigelj, Charles Gilbert Thomas IV.

Podčetrtek se po izjemni sezoni v 2. SKL vrača med elito. Moštvo bo tudi v prihajajoči sezoni vodil trener Davor Brečko, od igralske zasedbe, ki je v pretekli sezoni branila barve Podčetrtka, pa so v ekipi ostali branile Dejan Milašinović, kapetan Nejc Strnad, krilo Gašper Sevšek ter center Anže Cerkovnik. Prav tako so obnovili pogodbo z domačinom Žigo Švigljem. Novinec v dresu Podčetrtka je tudi branilec Žan Kosič, ki je v pretekli sezoni igral v Rogaški. Na novo so v Podčetrtku podpisali pogodbo z ameriškim krilnim igralcem, Charlesom Thomasom, nato pa so ekipo okrepili še z Davidom Gabrovškom. Glede na to, da v Podčetrtku dajejo velik poudarek razvoju mladih košarkarjev, so se odločili, da ekipi priključijo tudi mlade igralce. Med drugim bodo dres prvoligaša oblekeli Gašper Škorjanc, Domen Gorenc in Nik Reberšak. 

Spletna stran: KK PODČETRTEK

Davor Brečko, trener Podčetrtka:
“Po treh letih se vračamo med prvoligaško elito. V klub smo pripeljali pet novih košarkarjev, zapustili pa so nas trije. Naš cilj je obstanek v ligi in pričakujem, da se bodo naši fantje borili, saj imamo zelo mlado ekipo. Mislim, da se bomo upirali vsem ekipam, razen Krki in Koper Primorski, ki sta razred zase. Vabim vse navijače, da nas podprejo v domači dvorani.”

Nejc Strnad, kapetan Podčetrtka:
“Po uspešni sezoni smo se ponovno uvrstili v 1. SKL. Vstopamo s ciljem, da obstanemo med elito, ekipo smo spremenili ter pripeljali nekaj okrepitev. Osebno mislim, da nas čaka še veliko dela, ampak verjamem, da se nam bo na koncu uspelo obdržati med najboljšimi ekipami v Sloveniji.”

KK ROGAŠKA

Igralci: Luka Božak, Nick Čevizović, Dejan Čigoja, Jan Dornik, Urban Durnik, Tadej Ferme, Žan Fistrič, Miha Fon, Jaka Holešek, Patrik Kavkler, Djordje Lelić, Ivan Miličević, Staš Sivka, Daniel Vujasinović, Antony Jesse Washington, Gal Žagar.

Slatničani bodo v novo sezono krenili s povsem spremenjeno ekipo. Veljavno pogodbo sta imela le Luka Božak in Urban Durnik. Rogaška je po šestih sezonah delovanja v klubu dosegla podaljšanje sodelovanja z dosedanjim trenerjem, Damjanom Novakovićemmoštvo pa sta nato okrepila dva nekdanja kapetana Rogaške, Miha Fon in Tadej Ferme. Po odhodu odličnega Američana, Davisa, so okrepili tudi mesto organizatorja igre, kjer bo igro Rogaške povezoval nekdanji član aktualnih državnih prvakov Koper Primorske, Daniel Vujasinović. Novi dve okrepitvi v Rogaški pa sta postala tudi Djordje Lelić in hrvaški košarkar, Ivan Miličević. Članskemu moštvu sta se pred prihajajočo sezono priključila še dva mlada košarkarja, Staš Sivka in Nick Čevizović. Nova okrepitev na poziciji centra je ameriški košarkar Tony Washington. Kot zadnja sta se ekipi pridružila Jan Dornik in Dejan Čigoja.

Spletna stran: KK ROGAŠKA

Damjan Novaković, trener Rogaške:
“Pred nami je nova sezona državnega prvenstva. Po izkušnjah iz preteklih sezon pričakujem izenačen boj, saj je vedno več kandidatov, ki lahko osvojijo prvih pet mest, ki bodo vodila v Ligo za prvaka. Zavedamo se, da bo to zahtevna naloga, naš osnovni cilj pa je osvojiti čim višje mesto na lestvici ter si v Ligi za prvaka priigrati čim boljše mesto pred zaključnimi boji. V lanski sezoni smo imeli veliko težav s poškodbami in upam, da bomo letos zdravi ter kompletni na vseh tekmah.”

Tadej Ferme, kapetan Rogaške:
“Ekipa je dobro sestavljena, dobro treniramo, naš cilj pa je uvrstitev v Ligo za prvaka. Sezona je dolga in težko je napovedati, kdo je favorit. Mi se bomo borili po najboljših močeh in upamo, da nam bo uspelo.”

KK ŠENTJUR

Igralci: Emir Ahmedović, Jakob Čebašek, Nejc Dolinšek, Ivan Držić, Luka Gunzek, Jernej Ledl, Miha Naprudnik, Miloš Pešić, Bojan Radulović, Jan Rebec, Jure Špan, Jan Strmčnik, Patrik Tabak, Luka Verhovšek, Aleksandar Vlahović, Tjaž Zajko.

Po lanski sezoni se je košarkarski klub Šentjur lotil prenove članske ekipe. Mesto trenerja je prevzel Saša Dončić, ki je v pretekli sezoni vodil Ilirijo. Barve Šentjurja bosta v prihajajoči sezoni branila okrepitvi, Jan Rebec in nekdanji član tega kluba, Ivan Držić. Še tretjo sezono zapored bo v šentjurskem dresu igral Miloš Pešić, kot novinci pa so v ekipo prišli ameriški branilec, Tadric Jacksonbivši košarkar Olimpije, Bojan Radulović, povratnik na slovenska košarkarska igrišča, Jure Špan ter bivši košarkar Kopra Primorske in občasni slovenski reprezentant, Jakob Čebašek Od košarkarjev, ki so v sezoni 2018/2019 igrali v Šentjurju, sta v ekipi ostala Jernej Ledl in Emir Ahmedović. Svojo košarkarsko kariero je zaključil center Matej Krušič.

Spletna stran: KK ŠENTJUR

Saša Dončić, trener Šentjurja:
“Šentjur je tradicionalni prvoligaš z dolgoletno tradicijo. Mislim, da smo letos sestavili zelo konkurenčno ekipo, naši cilji pred začetkom sezone pa niso skromni. Naša želja je, da se uvrstimo v Ligo za prvaka, želimo pa si tudi čim večje podpore s tribun.”

Miloš Pešić, kapetan Šentjurja:
“V novo sezono vstopamo z novo ekipo in imamo visoka pričakovanja. Želim si veliko zmag in da bomo uspešni predvsem na domačem igrišču. Letošnja sezona bo zelo izenačena, odločale bodo malenkosti, zato je za nas pomembno, da bomo uspešno začeli sezono.”

KOPER PRIMORSKA

Igralci: Nejc Barič, Marjan Čakarun, Saša Ciani, Žiga Dimec, Lance Harris, Alen Hodžić, Stephen Jeffrey Carino Holt, Urban Hrovat, Marko Jagodić Kuridža, Jan Kosi, Aleksandar Lazić, Ivan Marinković, Žan Mark Šiško, Luka Vončina.

Prvaki iz Kopra, ki so v lanski sezoni osvojili kar štiri lovorike letos pa so še drugič zapored osvojili slovenski Superpokal, so po koncu tekmovalne sezone uspeli zadržati jedro ekipe ter odlično igralsko navezo Šiško – Čakarun – Kuridža – Harris. Tigrom sta nadaljnjo zvestobo obljubila Marjan Čakarun in Marko Jagodić-Kuridža, aktualnim državnim prvakom pa se je pod obroči pridružil še slovenski reprezentant in evropski prvak, Žiga Dimec. Dres Koper Primorske bosta v prihajajoči sezoni nosila slovenski organizator igre in nekdanji član Zlatoroga, Nejc Barič ter nekdanji član Cedevite Olimpije, Aleksandar Lazić. Na Obalo je prispel tudi atraktivni ameriški branilec, Stephen Holt.

Spletna stran: KK SIXT PRIMORSKA

Jurica Golemac, trener Kopra Primorske:
“Začetek državnega prvenstva je vedno zanimiv, z veliko novimi igralci. Šele po začetku bomo videli, kateri klub je pripeljal boljše igralce. Mi bomo dali vse od sebe, da bomo vsako tekmo zmagali ter se uvrstili med najboljših šest ekip, ki se bodo borile za naslov državnega prvaka. V prvem kolu se bomo pomerili z Zlatorogom, ki ima mlado ekipo z nekaj izkušenimi igralci, mi pa bomo naredili vse, da prva zmaga ostane v Kopru.”

Alen Hodžić, kapetan Kopra Primorske:
“V sredo začenjamo domače prvenstvo, naši cilji pa ostajajo visoki. Na ekipo Zlatoroga se bomo pripravili tako kot znamo ter kot vsako tekmo do zdaj, igrali na zmago. Vabim vse navijače, da nas v čim večjem številu pridejo podpret ter da s skupnimi močmi zberemo čim več sredstev za malega Krisa.”

ZLATOROG LAŠKO

Igralci: Dragan Bjeletić, Ožbej Glavan, Stepan Dmitrievič Gontar, Rene Grdadolnik, Matic Grušovnik, Blaž Ivec, Jure Ivšek, Tomaž Jereb, Kaleb Alejandro Joseph, Jan Kellner, Petar Kusovac, Denis Lipovšek, Domen Močnik, Jaka Stemberger, Žan Vodiškar.

Prvoligaški klub iz Laškega so po koncu lanske sezone zapustili vsi tuji košarkarji, sodelovanje s klubom pa je prekinil tudi ameriški trener Chris Thomas. Člansko ekipo bo tako v prihajajoči sezoni vodil trener Robi Ribežl. Laščani so v svoje vrste zvabili nova dva tuja košarkarja, to sta Američan Kaleb Alejandro Joseph in črnogorski košarkar, Dragan Bjeletić. Poleg ameriških igralcev se je v Tri Lilije po letu dni ponovno vrnil Petar Kusovac, novinci v dresu Zlatoroga pa so krilni igralec, Matic Grušovnik, branilec Tomaž Jereb in center Jaka Štemberger. Od mladih košarkarjev, ki so v pretekli sezoni že bili del članskega moštva, sta ostala Rene Grdadolnik in Žan Vodiškar, priključili pa so se še Denis Lipovšek, Domen Močnik, Blaž Ivec, Jure Ivšek, Ožbej Glavan in Stepan Gontar.

Spletna stran: KK ZLATOROG LAŠKO

Robi Ribežl, trener Zlatoroga:
“Nestrpno pričakujemo začeteke sezone. V sredo nas čaka tekma proti Koper Primorski, ki je nesporni favorit in tudi glavni kandidat za osvojitev državnega prvenstva. Mi bomo dali vse od sebe, kaj bo pokazal rezultat, pa bomo videli v sredo.”

Žan Vodiškar, kapetan Zlatoroga:
“Na prvo tekmo novega državnega prvenstva se odpravljamo sproščeno. Zavedamo se, da so Koprčani nesporni favoriti. V Koper ne potujemo z belo zastavo in poskusili jih bomo presenetiti.”