1. dan EB2015 – Đorđević: “Škoda ker to ni bilo finale”

v rubriki
EuroBasket 2015
s kategorijo
Kolumna
.

Naš srbski dopisnik Stefan Đorđević, ki ob torkih piše kolumne s tematiko ABA lige, bo vsak dan EuroBasketa 2015, opisal svoje videnje dogajanja po skupinah ter izpostavil zanj najboljše posameznike. 

To o čemer smo zadnje tedne neprestano govorili, pričakovali, lahko rečemo tudi sanjali, je končno tu. Začelo se je evropsko prvenstvo v košarki. Presenečenje prvega dne je bila gotovo zgodovinska zmaga Nizozemske nad Gruzijo, na njenem prvem evropskem prvenstvu.

Skupina A

Obračun med Poljsko in BIH je označil začetek prvenstva za skupino A. Nivo košarke na tej tekmi je bil izredno nizek, je bila pa zato tekma v rezultatskem smislu toliko bom zanimiva. Odstotek meta za tri točke je bil porazen, za zmago pa se Poljaki lahko zahvalijo predvsem Ponitki. Mladi bek je potrdil, da se o njem ni kar tako govorilo pred prvenstvom, Bosancem je namreč nasul 13 točk ter dodal še 6 asistenc in 5 skokov. Na drugi strani je bil pri Bosancih najbolj razpoložen Andrija Stipanović z 20 točkami, ki je tudi v obrambi več kot korektno zaustavljal prvega zvezdnika Poljske Gortata. Tekma se je zaključila z rezultatom 68-64.

Naslednji sta na parket prišli reprezentanci Izraela in Rusije. Dvoboj je zaznamoval Omri Kaspi s 21 točkami in 9 skoki, dobro pa mu je sledil Eliyahu s 16 točkami. Zanimivo pri tekmi, ki so jo na koncu s 76-73 dobili Izraelci je tudi to, da so Rusi tekmo izgubili kljub temu, da so zadeli 11 trojk, medtem ko so bili Izraelci uspešni zgolj trikrat.

Domačini turnirja, Francozi, so svoje navijače kar nekaj časa držali v napetosti, saj so tehnico v svojo korist prevesili šele v podaljšku! Trikolori so imeli ob polčasu sicer 8 točk prednosti, a so jih v nadaljevanju zapravili. Razpoloženi Wilson je Skandinavce popeljal do podaljška, a več kot to niso uspeli doseči. Francozi so Fince na koncu premagali s 97-87, najbolj razpoložen pri domačinih pa je bil Parker s 23 točkami, sledili so mu Batum s 16, ter pri Fincih Wilson z 21 in Koponen s 15 točkami.

francija

Rezultati:

POLJSKA – Bosna i Hercegovina 68:64

IZRAEL – Rusija 76:73

FRANCUSKA – Finska 97:87

Igralec dneva v skupini A: Omri Casspi 21 točk, 9 skokov, 3 asistence in 10 izsiljenih prekrškov.

 

Skupina B

V prvem obračunu skupine B sta se v Berlinu pomerili Nemčija in Islandija, ki je domačinom presenetljivo nudil dober odpor. Igra Nemčije je slonela predvsem na Nowitzkem in Schröderju, ki sta oba dosegla po 15 točk, kar je bilo dovolj za zmago s 71-65. Nemci so sicer kontrolirali 3/4, v zadnji pa so se jim Islandci, na račun hitrih metov uspeli približati.
Po tekmi je Dirk Nowitzki povedal: “Imamo težave z obrambo pri pickenrollu. To moramo popraviti, sicer nas bo Teodosić uničil”.

Derbi skupine B, če ne celo dneva, je bila tekma med Španijo in Srbijo. Slednja je slavila z rezultatom 80-70, igralec tekme pa je bil Nemanja Belica, ki je dosegel 24 točk, 10 skokov in 4 asistence. Odlično partijo je prikazal tudi Nedović, ki na tekmi sploh ni zgrešil (4/4 za dve točki in 2/2 za tri točke). Pri Špancih je bil najbolj efektiven Gasol s 16 točkami. Zanimivo pri tekmi je bilo to, da sta na tekmi ob ekipi vodili z največ 12 točkami prednosti. “Za vse nas je bila ta tekma kot finale prvenstva”, je po tekmi povedal Nemanja Bjelica, selektor Đorđević pa je dodal: “Škoda ker to ni bilo finale. To je bila prava košarka”.

Nič manj zanimivo ni bilo niti na tekmi med Turčijo in Italijo. Slaba igra v obrambi slednje, je Turčiji omogočila odličen začetek tekme. Italijani tudi v napadu niso blesteli, predvsem zahvaljujoč individualni igri pa so uspeli držati ritem. Z boljšo igro v drugem polčasu so Italiajani prišli celo do priložnosti za zmago. Le nekaj sekund pred koncem tekme je Galinari imel priložnost, da bi lahko izsilil podaljšek, a je met zgrešil. Ne gre mu zameriti, saj je bil najboljši strelec tekme s 33 točkami, pa čeprav je zgrešil morda najpomembnejši met. Pri Turkih sta bila najbolj razpoložena Erden s 22 točkami in Dikson s 17 točkami. Končni rezultat je bil 89-87 v korist Turkov.

 

Rezultati:

NEMČIJA – Islandija 71:65

SRBIJA – Španija 80:70

TURČIJA – Italija 89:87

Igralec dneva v skupini B: Nemanja Bjelica 24 točk, 10 skokov, 4 asistence.
Skupina C

Kot smo že omenili, je največje presenečenje dneva pripravila Nizozemska. Na prvi tekmi v skupini C je s 73-72 premagala Gruzijo. Oranžni so vodili skozi večji del tekme, a so Gruzijci v zadnji četrtini povedli za pet točk. To ni bilo dovolj, saj so Nizozemci prešli v vodstvo, Gruzijci pa kljub dvema metoma za zmago niso uspeli preprečiti presenečenja. Odlično se je včeraj izkazal nizozemski bekovski tandem Koff-De Jong, ki je skupaj dosegel kar 48 točk.

Nizozemska

Sledil je obračun dveh velikih rivalov, Grčije in Makedonije. Dvomom o zmagovalcu ni bilo, saj so Grki vodili skozi celoten obračun, na koncu pa so slavili z dvajsetimi točkami razlike, 85-65. Grki sicer niso blesteli, veliko težav so imeli predvsem pri tranziciji. Najuspešnejša sta bila Printezis s 18 točkami pri Grkih in Kostoski z 20 točkami pri Makedoncih.

V derbiju skupine C, je “balkanski” derbi dobila Hrvaška, ki je premagala Slovenijo s 80-73. Čeprav je bilo domačih navijačev več, so bili slovenski navijači, vsaj v prvem polčasu, občutno glasnejši. Slovenci so imeli v prvem delu ves čas aktiven rezultat, do preloma tekme pa je prišlo po zabijanju Maria Hezonje, ki je domače navijače dvignilo na noge. Tekmo je zaznamoval neugoden padec Bojana Bogdanovića, ki se do konca tekme ni več vrnil na parket. Pri domačih sta bila najuspešnejša Kruno Simon z 20 in Luka Žorić s 17 točkami, pri Slovencih pa je bil s 14 najbolj razpoložen Zoran Dragić. Zanimivo je bilo včeraj tud to, da so se organizatorji odločili za prodajo piva v dvorani!

Rezultati:

NIZOZEMSKA– Gruzija 73:72

GRČIJA – Makedonija 85:65

HRVAŠKA – Slovenija 80:73

Igralec dneva v skupini C: Krunoslav Simon 20 točk, 6 skokov, 3 asistence.

 

Skupina D

Češka je včeraj dokazala, da bi lahko bila prijetno presenečenje letošnjega prvenstva. Vesely in druščina so namreč rutinirano, s 80-57, premagali Estonce.

Domačini skupine D, Latvijci so z moštveno igro in s glasno podporo domačih navijačev s 78-67 odpravili reprezentanco Belgije. Najboljši strelec tekme je bil Meires s 15 točkami, medtem ko je poteza tekme delo Timma (ogledate si jo lahko v spodjem posnetku).

Ukrajina je bila le korak oddaljena od še enega presenečenja prvega dne prvenstva, a jih je le en koš ločil od zmage na Litvanci. Kljub odlični igri Fesneka, ki je dosegel 19 točk in 11 skokov, Ukrajinci niso našli recepta za centrski par Jankunas-Valančijunas, ki sta skupaj dosegal 41 točk.

Rezultati:

ČEŠKA – Estonija 80:57

LATVIJA– Belgija 78:67

LITVA – Ukrajina 69:68

Igralec dneva skupine D: Paulius Jankunas 22 točk, 5 skokov in 6 izsiljenih prekrškov.