Znana prva NBA peterka, tokrat brez Currya in Duranta

v rubriki
Liga NBA
s kategorijo
Novice
.

Medtem, ko glede letošnjega izbora za najkoristnejšega igralca rednega dela še vedno vse visi v zraku, pa je vse jasno glede prve, druge in tretje peterke lige NBA, ki so jo včeraj izbrali športni novinarji.

Največ glasov (500) za tretjo uvrstitev v prvo peterko je letos zbral James Harden, ki so mu športni novinarji soglasno podelili vse možne točke. Ali to pomeni, da bo izbran tudi za najkoristnejšega igralca rednega dela, pa bo potrebno še malo počakati. Znana pa je že njegova letošnja statistika in sicer je prvi zvezdnik Houstona v povprečju dosegal 29.1 točke (2. v ligi), 11.2 asistenci (1. v ligi) in 8.1 skoka ter tako raketam močno pomagal do tretjega najboljšega razmerja zmag in porazov (55-27) v ligi. Zadel je tudi največ prostih metov (746) in bil tretji z največ zadetimi trojkami (262). V letošnji sezoni se lahko pohvali tudi z 22 trojnimi dvojčki, kar je šesti najboljši dosežek v eni sezoni.

Hardenu se je v prvi peterki s 498 točkami pričakovano pridružil LeBron James, za katerega je to že 11. uvrstitev v prvo peterko lige. S tem je izenačil rekord, ki ga imata v lasti le še Kobe Bryant in Karl Malone. V svoji 14. sezoni v ligi NBA James dosega osebne rekorde v številu asistenc (8.7 na tekmo, 6. v ligi), skokov (8.6 na tekmo) in v doseženih trojnih dvojčkih (13, 3. v ligi). S 26.4 točkami na tekmo je uvrščen na osmo mesto najboljših strelcev, s čimer je postavil rekord v zaporednih sezonah (13) v katerih v povprečju dosega vsaj 25 točk na tekmo.

Poleg Hardna in Jamesa so se v prvo peterko drugič v karieri uvrstili še Oklahomin Russell Westbrook (498 točk), San Antoniov Kawhi Leonard (490 točk) in pelikan Anthony Davis (343 točk).

Za Westbrookom je izjemna sezona, predvsem kar se tiče individualne statistike, saj je postavil absolutni rekord z 42 doseženimi trojnimi dvojčki v eni sami sezoni in tako poleg Oscarja Robertsona postal edini košarkar, ki je sezono končal s povprečjem trojnega dvojčka. V povprečju je namreč dosegal 31.6 točk (1. v ligi), 10.7 skokov (10. v ligi) in 10.4 asistence (3. v ligi). Njegov strelski izkupiček je bil zares izjemen saj je na 72 tekmah dosegel vsaj 20 točk, na 44 tekmah vsaj 30 točk, na 18 tekmah vsaj 40 točk, 50 točk pa je dosegel na kar štirih tekmah.

Leonard v letošnji sezoni kot deveti strelec v povprečju vpisuje 25.5 točk na tekmo, s čimer je postal prvi košarkar San Antonia po Timu Duncanu (2001/02) s povprečjem vsaj 25 točk. Dvakratni zaporedni najboljši obrambni igralec lige je svoji ekipi pod obema košema pomagal do razmerja 61-21, s čimer so tretjič v zadnji štirih sezonah dosegli vsaj 60 zmag.

Davis je letos postavil osebni rekord, saj je zaigral na 75 tekma, pri tem pa beležil povprečje 28 točk (4. v ligi), 11.8 skoke (7. v ligi) in 2.23 blokadi (2. v ligi) na tekmo. S 2.099 točkami pa je letos postavil tudi rekord sezone franšize iz New Orleansa.

Kot omenjeno, so novinarji izbirali tudi drugo in tretjo peterko lige.

Drugo peterko lige tako letos sestavljajo Giannis Antetokounmpo (Milwaukee Bucks), Rudy Gobert (Utah Jazz), Isaiah Thomas (Boston Celtics) ter Stephen Curry in Kevin Durant (Golden State Warriors).
V tretjo peterko pa so se letos uvrstili Jimmy Butler (Chicago Bulls), Draymond Green (Golden State Warriors), DeMar DeRozan (Toronto Rapotrs), John Wall (Washington Wizards) in DeAndre Jordan (LA Clippers).