Zmago Sagadin ima prav

v rubriki
Evroliga
s kategorijo
Novice
.

„Poglejte – klubi v regiji so v krizi. Cedevita še kar išče svojo košarkarsko indentiteto, Cibona ima težave. Prav tako Crvena zvezda in Partizan. Budućnost niha. To je idealna priložnost za Olimpijo, da v dveh letih pride v Evroligo!“ je pred dnevi razmišljal Zmago Sagadin. Njegova izjava je bila deležna tudi posmeha iz strokovnih krogov v Sloveniji. A Sagadin, pa naj ga imate radi ali ne, ima dejansko prav.

Zmago Sagadin (foto: Aljaž Močnik/Kzs.si)

Zaveza sponzorjev

Izkazalo se bo, da bo Olimpija prva med velikani, ki bo izšla iz vrtnica zablod, dolgov ter kot prva pritekla v cilj sanacije. Zmaji imajo še milijon evrov dolga, v žepu pa pogodbo Petrola, ki bo vsaj štiri leta stal ob strani zmajev. Za nameček je novemu predsedniku Tomažu Berločniku (klubska skupščina bo po zadnjih podatkih septembra) uspel doseči zavezo pri ostalih sponzorjih, da se odplača kredit in podpre košarkarsko zgodbo v Ljubljani. Vse skupaj dovolj za zrelo in mirno načrtovanje prihodnosti.

Kaj pa konkurenca?

Po finalu DP Srbije je trener Dejan Radonjić priznal, da je bil zadnje mesec še najmanj trener. Njegovi problemi imajo skupen imenovalec – košarkarji Zvezde so dobili le tri ali štiri od desetih plač. „Tako ne gre več naprej,“ je bil jasen Radonjić, Zvezda pa je na prelomnici. Z odhodom iz kluba se spogleduje Nebojša Čović. Partizan rešuje dolgove preteklosti, predsednika nima, trenerja prav tako ne. Dolgov je še za dva milijona.

Cibona je dobila novega trenerja, dolgovi so ostali, ekipa potrebuje remont. Pred Pixijem Subotićem je zahtevno delo.

Cedevita ima vse nastavke, da se v novi sezoni zavihti na sam vrh Lige ABA, kjer je abonirana na poraze v finalu. Z Juretom Zdovcem naj bi prišla tudi zmagovalna miselnost. Zdovc ne bo trpel povprečja. Prav tako ne vpletanja v njegovo delo, kar je bila praksa pri prejšnjih trenerjih Cedevite. Budućnost niha, včasih tudi tava. Manjka ji strokovne vertikale, po kateri bi hodili nekaj let in potem potegnili črto.

Drugače povedano – Olimpija je precej bližje Evroligi, kot nas želijo (nekateri) prepričati. Merilo je Liga ABA, ki ostaja filter za preboj v Ulebova tekmovanja.