ZGODOVINSKO: Evansova danes debitira za Slovenijo, dokumentacija se ureja!

s kategorijo
Novice
.

Ženska članska reprezentanca se je danes odpravila na Madžarsko, kjer bo odigrala prvi dve pripravljalni tekmi proti tamkajšnji izbrani vrsti. Obračuna bosta na sporedu v četrtek, 18. maja, ob 18. uri in v petek, 19. maja, ob 17. uri. Pred prvo tekmo v slovenskem dresu je svoje misli strnila Shante Evans.

Velika pridobitev

“Navdušena sem, da bom jutri prvič obleka dres slovenske reprezentance. Že teden dni treniramo skupaj in še vedno smo v obdobju privajanja na sistem igre in nove soigralke. Pričakujem, da bomo na jutrišnji tekmi delale napake, saj smo še v procesu učenja in na začetku poti. Vesela sem, da je pred nami prva tekma,” je povedala Američanka, ki jo vsi, ki so delali z njo v zadnjem letu dni hvalijo – predvsem pa njen karakter in delovno etiko, košarkarske sposobnosti pa tako ali tako niso vprašljive.

V pričakovanju ministrstva za notranje zadeve

Spomnimo: zdaj že nekdanja igralka ŽKK Cinkarne Ceje je izrazila željo, da bi zaigrala za Slovenijo. Košarkarska zveza Slovenije in klub ŽKK Cinkarna Celje sta v preteklih mesecih vložila velike napore za pripravo dokumentacije, ki je v obdelavi. Ministrstvo za šolstvo, izobraževanje in znanost je prižgalo zeleno luč za Evansovo, zdaj pa je na potezi ministrstvo za notranje zadeve. Pričakovati je, da bo Evansova dobila slovenski potni list do 2. ali 3. junija.

Izjemna tradicija

Reprezentanca je prvi del priprav opravila  v Zrečah, včeraj ob 13. uri pa je odpotovala v Székesfehérvár, kjer se bo v četrtek in petek srečala z madžarsko izbrano vrsto. Tudi Madžarke se pripravljajo na evropsko prvenstvo, v svoji kvalifikacijski skupini pa so zasedle prvo mesto s petimi zmagami in enim porazom. Na evropskem prvenstvu so Madžarke nastopale že tridesetkrat, osvojile so tudi sedem odličij, vendar imajo slednje že kar dolgo brado, saj so se z odličjem zadnjič okitile na prvenstvu leta 1991. Na preteklem prvenstvu, ki so ga skupaj z Romunijo tudi gostile, so v skupini D zasedle zadnje mesto, tekmovanje zaključile z izkupičkom zmage ter treh porazov in zasedle končno 17. mesto.

Grgić miren

Slovenija se je s svojo severovzhodno sosedo doslej pomerila na štirih uradnih tekmah in bila uspešna enkrat. Na Madžarsko je odpotovalo vseh štirinajst košarkaric, ki jih je Damir Grgić povabil na priprave. Vzdušje je po uvodnih treningih zelo dobro, dekleta pa se že veselijo prve preizkušnje. Težav s poškodbami ni.

Slovenska reprezentanca se pripravlja na svoj prvi nastop na evropskem prvenstvu, kjer se bo v skupini C pomerila z reprezentancami Francije, Grčije in Srbije. Evropsko prvenstvo bo med 16. in 25. junijem potekalo na Češkem, Slovenke bodo svoje tekme igrale v Pragi.

Prijateljski tekmi:

18.5.
Madžarska – Slovenija (18.00)

19.5.
Madžarska – Slovenija (17.00)

Izjava selektorja Damirja Grgića pred turnirjem na Madžarskem:
“Zadovoljen sem s prizadevnostjo deklet na treningih. Pred nami je prva preizkušnja, ki bo pokazala, kje se trenutno nahajamo. Rezultat bo drugotnega pomena. Igramo proti reprezentanci, ki ima dolgo tradicijo v ženski košarki, trenutno pa še ne vemo, v kakšni postavi bodo Madžarke nastopile na jutrišnji tekmi. Na obeh srečanjih bodo priložnost za igro dobile vse igralke.”