ZDOVC: Cona ne pride v poštev, ključna bo kontrola skoka in protinapadov

v rubriki
SP Španija 2014
s kategorijo
Novice
.

“Imamo veliko dobrega materiala – sploh iz naše prijateljske tekme, kjer se je videlo, kako z njimi ne smeš igrati,” uvodoma pred tekmo z največjim favoritom prvenstva pove Jure Zdovc. Spomin na 26. avgust in poslednjo pripravljalno tekmo (zmaga ZDA s 101:71) je namreč še kako živ. Slovenci so takrat počeli ravno stvari, ki jih ne bi smeli (21 izgubljenih žog), predvsem pa so v tekmo vstopili precel mlahavo in neodločno, kar se je večkrat odrazilo v dokaj boječi igri v napadu.

Jure Zdovc

Najnižja zmaga varovancev Mikea Krzyzewskega na svetovnem prvenstvu znaša zajetnih 21 točk, za kolikor so bili boljši od Turkov. Slednji so se sicer nepričakovano dobro držali in ob polčasu celo vodili za pet točk, na zadnji odmor pa odšli z deficitom šestih.“Turčija je povsem drugačna ekipa. Če bi mi proti Američanom postavili cono, ki je ne igramo, bi ogromno izgubili na skoku. Turki imajo višino, visoke centre in visoke branilce, tako da so tu lahko parirali, mi pa ne moremo. Ključno za nas bo ustaviti protinapad, se pravi delati čim manj napak in kontrolirati prej omenjeni skok,” Zdovc hitro ovrže morebiten zgled, kako bi se Slovenija morala zoperstaviti fizično superiornim NBA zvezdnikom.

V napadu moramo imeti dober pretok žoge, dobro širino in natančen ‘timing.’ Če le-te odločitve ne sprejmeš v pravem trenutku, te že ujamejo, čeprav si prej pridobiš neko malo prednost,” nadaljuje Zdovc in opozori na edini pristop, s katerim je mogoče vsaj častno meriti moči z ZDA, pa je to lastnost pri svojih reprezentantih na prijateljski tekmi močno pogrešal: “Potrebno je biti fizičen in moja glavna naloga bo, da svoje varovance pripravim, da gremo v kontakt tekmo. S tem nekakšne možnosti imamo, če bomo premehki, pa nimamo nikakršnih možnosti.”

Brata Dragić sta ob Blažiču bržčas edina, ki lahko fizično parirata Američanom

Brata Dragić sta ob Blažiču bržčas edina, ki lahko fizično parirata Američanom

“Tudi mi imamo dobro ekipo”

Prav vse se mora poklopiti – od odličnega izkoristka metov, več kot solidnega zapiranja in skoka, zbranosti do morda celo nekoliko slabšega dne Američanov, da bi bilo možno sploh ogroziti njihovo zmago. “Prve štiri tekme smo v povprečju dosegali po 90 točk, česar si niti v sanjah nisem predstavljal. Je pa potrebno odigrati sanjsko, da bi premagal Američane. Imajo atletiko in hitrost, sicer pa – ko jih skavtiraš – opaziš, da počnejo ogromno napak, tako v napadu kot v obrambi. Z njimi se da igrati in čeprav so individualno boljši, imamo tudi mi dobro ekipo,” Zdovc na koncu opozori, da tudi visokoleteči Američani delajo napake, vendarle je te precej težje izkoristiti, kot jih le opaziti.

 

Foto: fiba.com