Slovenkam veličastno srebro, Prezljeva v peterki prvenstva!

s kategorijo
Novice
.

Slovenska reprezentanca deklet do 20 let je evropsko prvenstvo na Portugalskem zaključila na drugem mestu in se v domovino vrača z zgodovinsko srebrno medaljo. Slovenke so morale v finalu priznati premoč Špankam, ki so bile boljše s 73:63. Annamaria Prezelj je bila izbrana v idealno peterko evropskega prvenstva.

EP DU20, finale, 16.7.
ŠPANIJA – Slovenija 73:63 (20:15, 17:21, 17:11, 19:16)
Slovenija: Prezelj 17, Friškovec 14 (6 skokov), Ocvirk 13 (11 skokov), Gwashavanhu 8, Krošelj 6 (9 podaj), Stefanoski 3, Seničar 2 (5 skokov), Jakovina, Potočnik, Ramšak, Verčič, Cvijanovič.

Slovenke so zgodovinsko tekmo za naslov evropskih prvakinj začele v postavi Seničar, Prezelj, Stefanoski, Friškovec in Ocvirk. Prvih šest slovenskih točk na srečanju je dosegla Annamaria Prezelj, ki je že v prvem polčasu zbrala 15 od svojih 17 točk. V prvi polovici uvodne četrtine sta bili ekipi izenačeni, nato pa so do rahle prednosti prišle Španke, ki so prvih deset minut zaključile s prednostjo petih točk.

V drugih četrtini so Slovenke ves čas dihale za ovratnik nasprotnicam, ujele pa so jih pri rezultatu 34:34. Na glavni odmor so s točko prednosti odšle košarkarice iz Iberskega polotoka.

Španke so drugi polčas odprle s šestimi zaporednimi točkami, strelski mrk Slovenk pa je prekinila Prezljeva. Po košu Larise Ocvirk so Slovenke prednost Špank znova znižale na tri točke. Tri minute do konca tretjega dela srečanja je peto osebno napako prejela Maruša Seničar, španska prednost pa je narasla na devet točk. Žarek upanja je Sloveniji vrnila Zala Friškovec, ki je postavila končni rezultat po 30. minutah – 54:47.

Aleksandra Krošelj je zadnjo četrtino na evropskem prvenstvu odprla s košem in Slovenijo približala na pet točk zaostanka. Nato pa je sledila serija treh trojk Španije in razlika je skočila preko desetih točk. Španske košarkarice so nadzorovale skok pod obema obročema (48:39). Slovenke so z agresivno in fanatično obrambo poskušale spremeniti potek srečanja, vendar so Španke vselej našle odgovor na zamisli naše reprezentance. Finale se je zaključilo z rezultatom 73:63, Slovenke pa se v domovino vračajo s srebrno medaljo zlatega leska.

Najboljša strelka v slovenski vrsti je bila Annamaria Prezelj, ki je bila izbrana v idealno peterko prvenstva.

Na tekmi za tretjo mesto so Rusinje zanesljivo ugnale izbrano vrsto Francije.