V New Yorku žreb kroglic za letošnji nabor

v rubriki
Liga NBA
s kategorijo
Novice
.

Za NBA ekipe, ki se niso uvrstile v končnico, predvsem pa za tiste, ki so bile slabše uvrščene oz. tiste, ki imajo preko različnih kupčij in menjav boljši izhodiščni položaj, je danes eden pomembnejših dni v letu. V New Yorku bo namreč potekal žreb za vrstni red letošnjega nabora.

Sistem samega razvrščanja ekip je zelo zapleten, vrstni red posameznih ekip pa se določi z žrebom, v katerem imajo večje število kroglic in s tem več možnosti za višji položaj na lestvici ekipe, ki so slabše uvrščene v zadnji sezoni.

Najboljši izhodiščni položaj s tega vidika ima tako letos Brooklyn, najslabša ekipa sezone v ligi NBA, vendar ima pravico do njegovega izbora na draftu Boston zaradi menjave igralcev pred leti, ko sta v Brooklyn prišla Paul Pierce in Kevin Garnett. Boston ima 25% možnosti za prvo mesto.

Na lestvici sledi Phoenix Suns z 19,9% možnosti za prvi izbor, tretji pa so Los Angeles Lakersi s 15,6% možnosti za prvo mesto. Predvsem pri Los Angelesu je zgodba izjemno zanimiva – če dobijo izbor med prvimi tremi (za kar imajo 46,9% možnosti), potem je izbor dejansko njihov. Če pa dobijo četrti ali še nižji izbor, morajo le-tega prepustiti Philadelphiji, še kot del paketa menjave za Steva Nasha leta 2012. Da pa bi bila v tem primeru situacija za Lakerse še slabša, bi morali v tem primeru prepustiti tudi prvi izbor leta 2019, dobilo pa bi ga moštvo Orlanda zaradi menjave Dwighta Howarda, prav tako leta 2012.

Na žrebu bo prisotnih veliko znanih imen, Lakerse bo zastopal Magic Johnson, Phoenix Sunse Devin Booker, Philadelphijo pa Joel Embid.

Miami Heat ima praktično nične možnosti za visok izbor, manj kot 2% za izbor med najboljšimi petimi, klub pa bo zastopal Alonzo Mourning.