Tudi Zdovc in evroligaški sodniki v Rogaško Slatino

v rubriki
Liga Nova KBM
s kategorijo
Novice
.

Uvodni septembrski konec tedna se bodo v športni dvorani v Rogaški Slatini na prvem turnirju Rogaška Sportanzo Cup 2017 udarile štiri odlične moške košarkarske ekipe. Poleg obeh finalistov zadnjega slovenskega prvenstva, košarkarjev Uniona Olimpije in domače Rogaške, bosta formo pred bližajočo se sezono na pripravljalnem turnirju pilili tudi ekipi zagrebške Cedevite in turškega Gaziantepa.

Sportanzo Cup 2017, polfinale, 2.9.
Rogaška – Cedevita (17.30)
UOL – Gaziantep (19.30)

Prvi Rogaška Sportanzo Cup bo ponudil štiri vrhunske košarkarske predstave, ki si jih bodo ljubitelji oranžne žoge v Športni dvorani Rogaška Slatina lahko ogledali brezplačno.

V soboto, 2. septembra, bosta na sporedu polfinalna dvoboja, in sicer najprej ob 17. uri tisti med Rogaško in Cedevito, nato pa ob 19.30 še tekma med Unionom Olimpijo in Gaziantepom. V nedeljo, 3. septembra, bosta sledili še tekmi za tretje mesto (18.00) in finale (20.30), vse štiri dvoboje pa bodo v sklopu sodelovanja med podjetjem Sportanzo in evroligo sodili vrhunski evropski sodniki, ki bodo ta turnir izkoristili kot priprave za bližajočo se sezono elitnega klubskega košarkarskega tekmovanja na stari celini.

Na turnirju bomo lahko spremljali kar nekaj starih znancev, saj moštvu Cedevite kot novi glavni trener poveljuje Jure Zdovc, v dresu Rogaške bo še naprej igral »zimzeleni« Dragiša Drobnjak, pri moštvu Uniona Olimpije je ostal njegov najboljši igralec zadnje sezone Devin Oliver, pri Gaziantepu pa še naprej blestita nekdanji reprezentančni krilni center Jure Balažić ter bivši pomožni trener v slovenski članski izbrani vrsti Stefanos Dedas, Grk, ki je v turški ekipi glavni trener že slabi dve leti.

.: SODELUJOČE EKIPE

KK ROGAŠKA (Slovenija)

Rogaška se je v zadnjih sezonah ustalila med najboljšimi slovenskimi ekipami, v sezonah 2014/15 in 2016/17 pa obakrat postala državni podprvak. Nov mejnik jo prihodnji sezoni čaka z nastopom na mednarodni sceni, saj se po tem, ko so igranje prek meja v klubu najprej izkusili s Pokalom Sixt Alpe Adria, v klubu sprejeli vabilo v novonastalo Ligo ABA 2.

KK UNION OLIMPIJA (Slovenija)

Union Olimpija je v sezoni 2016/17 po osmih sušnih letih ponovno postala državni prvak, hkrati pa je tudi aktualni prvak Pokala Spar. Ljubljansko ekipo drugo zaporedno sezono čaka igranje v štirih tekmovanjih, natančneje to pomeni sodelovanje v FIBA Ligi prvakov, Liga ABA, Ligi Nova KBM (državno prvenstvo) in Pokalu Spar.

KK CEDEVITA ZAGREB (Hrvaška)

Cedevita Zagreb je v pretekli sezoni hrvaškega prvenstva v velikem finalu s 3:2 v mestnem derbiju odpravila košarkarje Cibone. Moštvo, ki ga je pred kratkim kot glavni trener prevzel nekdanji selektor Jure Zdovc, je v zadnji sezoni postalo podprvak Lige ABA (poraz proti Crveni zvezdi), EuroCupu pa prišlo med najboljših 16.

Matej Avanzo, direktor podjetja Sportanzo: »Potem ko smo v poldrugem letu delovanja v našem podjetju na pripravah gostili že precej  vrhunskih košarkarskih kolektivov, med drugim različne reprezentance Ukrajine, Kitajske in Poljske ter klubske ekipe Loko Kuban, AEK Atene, Banvit, Gaziantep, Jiangsu Dragons in ostale, smo se letos odločili za nov korak. Organizirali bomo prvi turnir, ki smo ga zavoljo odličnega sodelovanja z Občino Rogaška Slatina umestili v tamkajšnjo športno dvorano. Na turnirju bomo lahko spremljali najboljši slovenski ekipi minule sezone Lige Nova KBM, ob tem pa še odlični moštvi zagrebške Cedevite in turškega Gaziantepa. Za nameček smo se z evroligo dogovorili, da nam za turnir zagotovi šest vrhunskih evropskih sodnikov, kar celotnemu dogodku zanesljivo daje še dodatno težo. Želimo si, da turnir postal tradicionalen ter da bi v prihodnosti morda namesto štirih imel celo šest udeležencev ter s tem trajal štiri in ne tako kot letos dva dneva.«

Branko Kidrič, župan Občine Rogaška Slatina: »Naše mesto, sicer najbolj znano po turizmu in steklarni, je prepoznavnost v zadnjih letih še kako okrepilo tudi s pomočjo izjemnih športnikov. Mednje zagotovo sodijo tudi košarkarji, ki so v minuli sezoni še drugič v treh letih postali slovenski podprvaki. Potem ko smo konec julija v naši prenovljeni športni dvorani gostili prvo pripravljalno tekmo slovenske moške košarkarske reprezentance, nas v začetku septembra čaka še izjemno močan klubski turnir, na katerem bosta poleg finalistov zadnjega državnega prvenstva nastopila še hrvaški prvak in v zadnjih dveh letih ena od najboljših osmih turških ekip. Skupaj s soorganizatorji iz podjetja Sportanzo smo se odločili, da vsem obiskovalcem ponudimo brezplačen vstop na vse štiri tekme, zato ne dvomim, da bodo mnogi košarkarski zanesenjaki lahko prišli na svoj račun.«

Kristijan Novak, predsednik KK Rogaška: »V klubu smo bili izjemno veseli novice, da bomo del tako močnega pripravljalnega turnirja, za nameček v domači dvorani. Po uspešnih sezonah v državnem prvenstvu nas v bližajoči se sezoni čaka prehod na višjo raven, saj se podajamo v regionalno Ligo ABA 2, zaradi česar je še toliko bolj pomembno, da moštvo pred začetkom uradnih tekmovanj odigra čim več kakovostnih tekem. Veselimo se tako prvega resnejšega preizkusa, seveda v upanju, da se nam v domači dvorani pridruži čim več navijačev.«